Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Nationaal park Jotunheimen is een populair berggebied en in de zomermaanden kan het er druk zijn. Daarom bezocht ik het gebied half juni. Het is dan nog relatief rustig op de populaire plekken en er is nog lekker veel sneeuw. Op het lijstje staan twee klassiekers: Besseggen en Galdhøpiggen. In dit verslag neem ik je mee naar de top van Galdhøpiggen.

Galdhøpiggen vanaf Spiterstulen

Galdhøpiggen is met zijn 2.469 meter de hoogste berg van Noorwegen. Er zijn twee gangbare routes naar de top. Vanaf Juvasshytta over de gletsjer Styggebreen, al dan niet met begeleiding. Verderop in dit verslag schrijf ik hier wat meer over. Een andere route gaat vanaf Spiterstulen, een berglodge en camping op 1.100 meter hoogte welke goed bereikbaar is per auto en per bus over een tolweg vanaf de Rv55. Reken op zo’n 45 minuten rijden vanaf Lom. Voor meer informatie en andere activiteiten vanaf Spiterstulen, zie www.spiterstulen.no

Vol frisse energie gaan we op pad vanaf Spiterstulen. Het zal een pittige tocht worden vanwege het hoogteverschil van zo’n 1.480 meter en we gaan zeker sneeuw tegen komen. We gaan de brug over en volgen de rode T’s die op de stenen geschilderd zijn. Het pad gaat gelijk al flink omhoog over rotsig terrein en vrij snel staan we bij de sneeuw.

Dan volgen lange passages over sneeuwvelden en besneeuwde hellingen. Heel af en toe is er nog een rode T te zien op een rotsblok die boven de sneeuw uit steekt, maar dat is niet eens nodig, we volgen gewoon het duidelijke spoor in de sneeuw en later de mensen die ons inhaalden. Zo snel gaan deze Nederlanders namelijk niet in de sneeuw! Niet alleen omdat wij niet gewend zijn te lopen door de sneeuw, ook omdat echt alles om ons heen mooi is.

Jotumheimen
Het zoveelste wow-moment (© Desiree van Oeffelt)

Na al een flinke tocht omhoog volgt er nog een laatste helling en dan is daar de top! Op de top staat een kleine berghut (zonder WC, handig om te weten), waar je beschut kunt zitten en eventueel iets te drinken of te eten kunt kopen. Het aanbod is echter minimaal.

Maar de echte beloning is toch wel het uitzicht! Hoe mooi zijn al die besneeuwde bergtoppen! En het weidse uitzicht met dit heldere weer! Dit is dan het uitzicht half juni, maar ik weet van een eerdere tocht dat er ook eind juli nog steeds wat sneeuw ligt om van te genieten!

Jotunheimen
Uitzicht vanaf Galdhøpiggen (© Desiree van Oeffelt)

Met de zon in onze rug zetten we de tocht in naar beneden. Vanwege het geweldige uitzicht over Jotunheimen vergeet je helemaal hoe ver je moet lopen terug naar Spiterstulen. In totaal ben je 12 kilometer onderweg, heen en terug, en het totale hoogteverschil van de route komt uit op 1.480 meter.

Jotunheimen
Weer bijna terug bij Spiterstulen (© Desiree van Oeffelt)

Galdhøpiggen vanaf Juvasshytta

Denk je na het lezen van het verhaal hierboven “dit is toch net iets te zwaar voor mij”, dan is een begeleide tocht vanaf Juvasshytta een lichter alternatief. Deze tocht heb ik zelf eind juli 2008 gelopen. Juvasshytta ligt op 1.840 meter en is per auto bereikbaar vanaf de Rv55 nabij Lom (let op: tolweg). Je start dan 30 minuten voor aanvang bij de informatieborden naast Juvasshytta waar je van een berggids uitleg krijgt en waar je in een tuigje gehesen wordt. Dan mag je op je eigen tempo naar de gletsjer (Styggebreen) lopen. Bij de voet van de gletsjer is het vervolgens wachten tot de berggids de touwen geknoopt heeft waarmee je met elkaar wordt verbonden.

Jotunheimen
Begeleide gletsjertocht over Styggebreen (© Desiree van Oeffelt)

Met de berggids voorop word je over de gletsjer geleid. Dit is voor de gemiddelde wandelaar geen zware gletsjertocht en ook zeer geschikt met kinderen (op de website wordt een minimumleeftijd van 7 jaar vermeld, persoonlijk zou ik – indien geen ervaring in de bergen – minimaal 10 jaar zeggen). Eenmaal op de bergrug aangekomen, mag je het touw los maken en zelfstandig verder lopen naar de top van Galdhøpiggen. Voor dit laatste stuk is een goede conditie wel gewenst. De berggids zal je een tijd geven waarop je weer terug moet zijn bij de touwen voor de retourtocht.

Voor meer informatie of het boeken van deze gletsjertocht, zie juvasshytta.no/galdhopiggen. Boek op tijd, want vol is vol, zeker nu met de strenge coronaregels.

Jotunheimen
Rendieren kun je overal in Jotunheimen tegen komen. Deze liepen toevallig op Styggebreen (© Desiree van Oeffelt)

Ook wel leuk om te vermelden is dat er een zomerskicentrum is bij Juvasshytta. Voor openingstijden en actuele status, zie www.gpss.no/en


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

2 Reactie op “Galdhøpiggen, Nationaal Park Jotunheimen. Reisverslag Noorwegen.”

  • samantha eikenaar-hoogewerf
    9 december 2021 at 15:34

    Hoi Desiree,
    Leuk die tocht naar de Galdhoppigen! Wij stonden dit jaar bij de Juvasshytta en besloten toen om in de zomer 2022 deze tocht te lopen met onze kinderen, dan 7, 9 en 11 jaar oud. Onze 6jarige liep afgelopen zomer onder andere al een behoorlijk zware en technische tocht van 14 km en 1260 hm en we schatten dus in dat de Galdhoppigen de volgende zomer haalbaar zou kunnen zijn. Ik ben nu dus wel benieuwd waarom jij eerder aan 10 jaar denkt als minimumleeftijd, om te voorkomen dat we de tocht onderschatten.
    Ik hoor het graag!
    Samantha

    • Desiree van Oeffelt
      Desiree van Oeffelt
      9 december 2021 at 15:50

      Ik had met de 10 jaar een gemiddelde Nederlandse familie in gedachten. Het merendeel heeft geen ervaring in de bergen. Dan is die gletsjer oversteken nog wel te doen, maar daarna komt er nog een pittiger stuk over de rotsen en in juli/augustus eventueel nog ijzige stukken sneeuw. Zonder ervaring zou ik een kind van 7 niet meenemen. Met ervaring lijkt mij dat geen probleem hoor! Dus ik zou zeggen doen! Super mooie tocht! Geniet ervan volgend jaar! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer