Vandaag maken we een uitstapje vanuit het Noorse Sogndal naar Flåm. Verderop in dit verhaal neem ik je mee in onze avonturen op deze vierde dag van onze rondreis langs de Noorse fjorden. Eerst vertel ik je nog wat meer over Sogndal en de fjorden. De Sognefjord is de langste en meest spectaculaire fjord van Noorwegen en ligt in het hart van het fjordengebied. Het is tevens de diepste fjord van het land.

De diepte gaat zelfs tot ruim  1300 meter. De hoogste top van de bergen langs de fjord reikt tot meer dan 1700 meter boven zeeniveau. Als je de armen van de Sognefjord volgt langs de steile bergwanden kom je uiteindelijk in de meest pittoreske dorpjes terecht. Precies zoals je ze kent van de verhalen en uit de fotoboeken van vroeger.

Als we door de smalle straatjes lopen en de geur van fris gemaaid gras en bloeiende bloemen ruiken is het als thuiskomen voor me. Zowel Edwin als ik zijn geboren en opgegroeid op het platteland, dat zal zeker een van de redenen zijn.

Nærøyfjord

Na onze belevenissen op de hooglanden en bij Flåm voeren we aan het einde van de dag op de Nærøyfjord. Dit is de smalste en misschien wel meest bekende fjord van Noorwegen. Nærøyfjord heeft een lengte van 20 kilometer en is op sommige delen slechts 250 meter breed. Deze staat ook op UNESCO’S wereld erfgoedlijst.

De ferry van Gudvangen naar Kaupanger

Wij namen de reguliere ferry van Gudvangen naar Kaupanger. Dit was misschien wel de meest magische afsluiting die je van zo’n mooie dag in Noorwegen kunt verwachten. Samen met een Spaans gezin, waren we de enigen op de oude boot die rustig en statig over het kabbelende water koerste. Wij zaten heerlijk op het dek of hingen over de reling naar het water te kijken.

Prachtige contrasten van blauw, fel groen en grijstinten
Overal verrassend mooie doorkijkjes zoals je ze nergens anders ziet

Het maakte niet uit waar we keken, alles was prachtig. Watervallen die uitmonden in de fjord, houten huizen die vredig aan de oever liggen.

Pittoreske huisjes op de oevers van de Nærøyfjord.

Tuinen met felgroene gras lopen over in het heldere water van de fjord. En als je goed kunt spotten, zie je bruinvissen, kleine walvissen.

Op gepaste afstand zwemmen bruinvissen met ons mee.

Bruinvissen zijn zoogdieren en hebben een stompe snuit, een lage, driehoekige rugvin en (zoals alle walvisachtigen) een platte, horizontale staartvin. De rug is donkergrijs, de buik helderwit. Ze hebben spatelvormige tanden. Hiermee ‘grazen’ ze de zeebodem af, waarna ze de gevonden visjes naar binnen zuigen.

De naam bruinvis lijkt vreemd, omdat deze dieren geen vissen zijn en ook geen bruine kleur hebben. Vroeger noemde men echter alles wat in de zee leefde een vis en alle grauwe kleuren werden bruin genoemd.

Op gepaste afstand zwemmen ze met de boot mee. Terwijl de zon langzaamaan aan kracht verloor, gingen we wat dichter bij elkaar zitten en genoten we van Noorwegen en elkaar.

Noorse fjorden
Lekker hangen over de reling van onze (bijna) privé ferry.

Fjorden voor je bucketlist

Er zijn nog een aantal andere fjorden die zeker de moeite van het bezoeken waard zijn. Ik wil je zeker aanraden om de onderstaande drie eens te checken en wellicht op je Noorse bucketlist te zetten.

  • De Lusterfjord
  • De Fjaerlandsfjord
  • De Finnafjord

Over de Noorse hooglanden naar Flåm

Maar eerst gaan we even terug naar het begin van de dag. Vanuit onze accommodatie in Sogndal gingen we op weg naar het toeristische plaatsje Flåm. Vooraf had ik de wegenkaart goed bestudeerd. Ik had gezien dat de E16, de meest rechtstreekse route, wel erg veel tunnels had. Hmmmm dacht ik, daarvoor ben ik niet hier, ik wil natuur zien, véél natuur!

Er zijn altijd veel mooiere alternatieve wegen voor de snelste route.

Gelukkig zijn er bijna altijd mooiere alternatieve routes. Wij hebben de Auerlandsroute gereden over de hooglanden. Wederom een magnifiek landschap! We reden langs ruige en dorre vlaktes, watervallen, bossen, rivieren en meren.

Bijna bovenop de hooglanden

Een kleurenpracht omarmde ons de hele rit. Uiteindelijk stonden we bovenop de bergpas. Het voor ons onbekende woeste hooglandschap met de vele meren en rotspartijen geven je het gevoel door een filmdecor te rijden.

Zo is autorijden echt super leuk!

Dit is een van de gewilde plekjes voor Noren om een tweede huis hebben. Als je meer tijd hebt kun je hier fantastische wandelingen maken.

Flåm

In Flåm kun je de auto gratis parkeren en vanaf de parkeerplaats is het een klein stukje lopen naar het station. Dit is gelijk het epicentrum van het dorpje. Bij het treinstation namen we een cappuccino op een terras in de zon en genoten na van onze heerlijke rit door de hooglanden.

Flamsbana
Genieten van het uitzicht

Alles draait hier om het wereldberoemde treintje. De Flåmsbana, waarvan wordt gezegd dat het een van de meest spectaculaire bergtreinen is, trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers.

Tip: Wil je met het treintje omhoog en weer terug, zorg dan dat je op tijd een kaartje reserveert. Dit kan heel eenvoudig online.

Het woeste en mooie landschap wat aan je voorbij gaat is prachtig. In een klein uur klimt de trein naar 865 meter hoog. Het klinkt niet hoog maar het is wel een van ’s werelds steilste bergtreinen en zoeft door wel twintig tunnels.

Van over de hele wereld komen hier toeristen naartoe voor het leuke treinreisje omhoog en weer terug. Dat heen en terug over hetzelfde spoor sprak ons niet echt aan. We kozen dus voor een alternatief programma en gingen fietsend de afdaling terug maken en huurden daarvoor fietsen bij het fietsenverhuurbedrijf direct naast het station. We hingen een label aan het stuur en zetten de fietsen naast het bagage-treinstel. Een goed werkend logistiek proces!

Myrdal, het eindstation van de Flamsbana. Hier pakten wij onze fietsen voor de afdaling.

Afdalen langs de Flamsbaan

Boven op het station aangekomen pakten we de fietsen uit de trein om vervolgens over de bekende Rallervegen naar beneden te fietsen. We sprongen direct op de fiets, helmen op, handschoenen aan en gaan.  Leuk hoor zo’n treintje, maar wat een drukte met al die toeristen. Gelukkig waren er maar enkele andere fietsers die het steile pad naar beneden fietsend gingen ontdekken.

Ik ben klaar voor de afdaling van de Rallerwegen

De Rallervegen, de oude weg langs de Bergen spoorbaan en de Flåm-spoorlijn is de meest populaire fietstocht van Noorwegen. In de maanden juni en juli zou het hier wel eens file-fietsen kunnen zijn.  De route naar beneden langs de Flåm spoorlijn is ongeveer 20 kilometer.

Ook hier waan je je af en toe in een sprookje. Langs prachtige watervallen, fiets je in een groen berglandschap naar beneden. Het eerste deel van de route is vrij steil. Stap af en toe van je fiets om het geweldige landschap in je op te nemen. Je fietst letterlijk tot aan de fjord.

Fietsen tussen de geiten

Vanuit Flåm zijn wij naar Gudvangen gereden voor de ferry naar Kaupanger (zie hierboven in mijn verhaal). In Gudvangen een klein, maar dan ook piepklein, plaatsje hebben wij nog even van de zon genoten op de steiger aan het begin van de Naeroyfjord. Ook in dit gebied zijn er tientallen mooie bergwandelingen gemarkeerd. Iedere wandeling heeft weer zijn eigen specifieke hoogtepunt.

De top 4 bergwandelingen in het Sognedal

  1. Bergsetbreen start in Krundalen/Jostedalen | duur 2 tot 3 uur | moeilijkheidsniveau: licht. Deze wandeling geeft een mooi gletser-overzicht weer en is een van de mooiste familiewandelingen in Noorwegen.
  2. Auerlandsdalen start in Finse/Geiteryggen/Osterbo/Aurland | duur 6 uur | niveau: medium. Een populaire wandeling en wordt wel de Noorse Grand Canyon genoemd.
  3. Fannaraken start in Turtagro / Jotunheimen | duur 6 uur| niveau: moeilijk/zwaar. 
  4. Keipen start in Balestrand, een zeer zware wandeling |duur 10 uur. Een fantastisch uitzicht over de Sognefjord vanaf het iconische uitzichtpunt Keipen.

Combinatiereis IJsland en West Groenland.

Je verblijft in IJsland in cottages, die vaak prachtig gelegen zijn in de natuur.

Na afloop van de IJsland rondreis vlieg je naar Ilulissat in West Groenland, waar je drie nachten verblijft in dit spectaculaire gebied. De uitgestrekte Disko Bay met tientallen meters hoge ijsbergen en vele excursiemogelijkheden, zoals een huskytour, boottrip of rondvlucht. Eventueel kun je het verblijf in Groenland met een of meerdere nachten verlengen. 

Meer informatie over deze reis



!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.