Deze zomer ga je waarschijnlijk weer de wijde wereld intrekken. Iedereen wil op vakantie en de bergen zijn populairders dan ooit en dat merken we natuurlijk aan het groeiend aantal lezers op Mountainreporters. Zoek daarom een plek waar het nog heerlijk rustig is en je hebt een geweldige vakantie. Noorwegen is sowieso al een stuk rustiger dan de Alpen, maar op de beroemde plekken kom je natuurlijk nog genoeg andere toeristen tegen.

Outdoormerk Bergans of Norway zet in dit artikel een aantal alternatieven voor de bekende wandelroutes voor je op een rij. Ga je in een berghut slapen, is het aantal bezette slaapplaatsen waarschijnlijk beperkt en dus lekker rustig. Maar je weet het nooit, dus zorg wel dat je op tijd reserveert!

In plaats van Preikestolen naar Hengjandenibbå

De idyllische boerderij “Bakken Gård” ligt iets verder in de Lysefjord dan de hut bij Preikestolen. Je bereikt de boerderij en met de speedboot vaar je naar Bakken Kai en daarna lopend vanaf Songesand (1 uur). Vanaf de Preikestolenhut kan ook, dat is zes tot zeven uur wandelen.

Lysefjord. Foto: Markus Gjengaar
Bakken Gard. Foto: Preben Falck/STF (VisitNorway)

Heen met de boot en terug lopen naar de Preikestolenhut is ook een optie. Bij Hoppet heb je een fantastisch uitzicht over de Lysefjord en kom je met een kleine omweg langs de miniatuurversie van Preikestolen, de “Hengjandenibbå”.

Niet naar Kjerag maar naar de Flørlitrappen

Aan de Lysefjord bevindt zich de langste trap van Noorwegen. Bovenaan gekomene heb je een geweldig uitzicht over de fjord. De trappen hebben maar liefst 4444 treden en lopen via de Flørli-elektriciteitscentrale naar het meer Ternevatn. In totaal loop je 740 meter en daal je af onder een hoek van maximaal 45°. Maak een stop bij de prachtige nieuwe hut Skåpet.

Flørli. Foto: Reisemål Ryfylke (VisitNorway)

Natuurlijk is Flørli meer dan een trap. Het dorp ontstond na de bouw van de elektriciteitscentrale. In de oude generatorhal is nu een café gevestigd. Flørli is ook per veerboot te bereiken.

Kies in plaats van Trolltunga voor Kinsarvik-Stavali

De tocht van Husedalen naar de hut Stavaliis een prachtig alternatief voor Trolltunga en staat vooral bekend om de spectaculaire waterval. Maar ook de groene valleien en de rotsen langs de rivier zijn indrukwekkend, net als de uitzichten over het berglandschap en de wilde natuur.

Trolltunga. Foto: Dong Zhang

Onderweg passeer je de bergrivier Søtefossen, en aan het einde geniet je van een Kneipp-kuur op 1.024 meter boven zeeniveau. De Stavali-hut is een goed startpunt voor verdere wandelingen over het Hardangervidda-plateau.

Alternatief voor de Romsdalseggen

In het Romsdal zijn de bergen als een parelsnoer aan elkaar geregen. Als je over de Trollstigenpas naar de top van de pas bent gereden, kun je het pad naar de rand van de Trollveggen nemen. Maar als je in de andere of richting loopt ga je naar de toppen van Bispen en Kongen. Beide bieden spectaculaire uitzichten, hou wel rekening met flink steile stukken. Alleen voor ervaren bergwandelaars zonder hoogtevrees.

Copyright: Bergans of Norway

Vervang de Besseggenrug door de Bukkelægret

De route over Bukkelægret is een mooi alternatief voor de Besseggen-kam. De berg ligt op het bewegwijzerde pad tussen Gjendebu en in het centrale deel van Jotunheimen National Park. Het pad heeft een steile klim van Gjendebu naar ongeveer 500 meter hoogte op het Memurutunga-plateau. Vanaf Memurutunga loopt de route over de berg Sjugurdtinden, gevolgd door de afdaling naar Memurubu.

Bessegen. Copyright
John Fiddler – VisitNorway.com

Op de steilste stukken is het pad beveiligd met touwen en kettingen om je aan vast te houden. De hele route heb je prachtig uitzicht op het westelijke deel van het Gjendemeer en de bergen aan de zuidelijke oever.

Of wordt het toch een van de klassiekers?

Het is natuurlijk niet voor niets dat sommige hoogtepunten in Noorwegen zo druk bezocht zijn, want ze zijn prachtig! Ben je nog niet eerder op vakantie geweest in Noorwegen, dan kun je de klassiekers eigenlijk niet overslaan

Copyright: Bergans of Norway

Preikestolen – de preekstoel – is een must

De tocht naar de rotsformatie Preikestolen is een van de populairste in Noorwegen. Elk jaar maken meer dan 270.000 mensen de wandeling naar de adembenemende rotsformatie.Je kunt de wandeling het beste combineren met een maaltijd en overnachting in de trekkershut Preikestolen. De beste tijd voor deze wandeling ligt tussen april en oktober.

Foto: Ilse en Karin Nijhof, Mountainreporters

Besseggenbergkam is onwaarschijnlijk mooi

Ook de wandeling naar Besseggen is bijzonder populair. Je hebt een fantastisch uitzicht over het woeste berglandschap van Jotunheimen National Park. Het pad is niet bijzonder moeilijk en ook niet erg gevaarlijk, maar het groene Gjende-meer aan de ene kant 400 meter onder je en aan de andere kant het diepblauwe meer van Bessvatnet is een waanzinnig gezicht.

Kjerag rotsplateau voor je instagramfoto’s

Het rotsplateau Kjerag ligt 1000 meter direct boven de zee, waarbij zelfs de rots van Preikestolen in het niets valt. Minstens zo bijzonder is de in een spleet ingeklemde rots Kjeragbolten. Dit is een favoriete fotospot van vele Instagrammers, dus vergeet je camera niet.

Meer over Bergans of Norway

Natuurlijk zijn dit niet alle hoogtepunten van Noorwegen. Dat zijn er bijna teveel om op te noemen. Op al je wandelingen is Bergans je beste maatje. Of je nu gaat bergbeklimmen, skiën, klimmen, hiken of wandelen.


Voor de meest uitdagende weersomstandigheden heeft Bergans of Norway de beste outdoorkleding. En nog duurzaam ook! Benieuwd naar dit mooie merk en de producten? Klik hier!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.