Anderhalve maand geleden reed ik de veerboot af in Kristiansand. De dag erna ging ik in één ruk door naar Tyinstølen, een ruime hut aan de oevers van het Tyinmeer. Daar heb ik een maand gewerkt met een schitterend uitzicht op de machtige pieken van de Jotunheimen, het legendarische land van de IJsreuzen. De Noorse mythologie is doordrenkt met wezens die hun kracht krijgen van de aarde, zeereuzen, bergreuzen en bosreuzen.

Ze hadden hier al snel in de gaten hoe klein de mens is in vergelijking met de ongerepte natuur. Om de dag ging ik erop uit om een stevige wandeling door de bergen te maken, de rust en stilte tussen de rotsen als een ware symfonie om me heen. Tyinstølen is een woeste plek, boven de boomgrens.

Mistige bergen
Uitzicht over een mistig Tyinmeer vanaf de veranda van Tyinstølen.

Adembenemend

De laatste tien minuten van de rit vanaf Tyinkrysset in het gebied Valdres zijn werkelijk adembenemend. Vanaf het dal tussen de watervallen en naaldbossen volg je een snel stijgende weg waarvan elke bocht een nieuw zicht geeft op de volgende rotspartij. Totdat de laatste bocht het meer laat zien en bij heldere weer de besneeuwde bergkammen.

Witte spitsen van de Jotunheimen
De Jotunheimen: dramatische bergkammen bedekt door eeuwige sneeuw.

Na een maand acclimatiseren, besloot ik op zoek te gaan naar mijn volgende avontuur: werken in het paradijselijke zuiden van Noorwegen. Maar voordat ik bij mijn volgende stop op mijn ontdekkingstocht door dit prachtige land aankwam, wilde ik eerst nog even het één en ander ontdekken.

Keuzes

Héél Noorwegen staat op m’n lijst, maar keuzes moeten gemaakt worden met betrekking tot welke gebieden ik eerst wil zien. De eerste stop was Rondane, het oudste nationale park van het land. Een plek waar veel rendieren in grote kuddes de hooglanden afgrazen.

Een kudde rendieren tussen de bergen van Rondane.

De ruwe bergkammen klauwen omhoog in grauwe pieken waarvan een tiental in dit park boven de 2000 meter zijn. Mijn wandeltocht bracht me naar een steil pad met uitzicht op Vesleulfossen, één van de hoogste watervallen van Rondane.

Die avond parkeerde ik m’n bus naast de weg vlakbij Mysusæter, een klein bergdorp voornamelijk bestaande uit vakantiewoningen, te bereiken over een slingerende bergweg vanaf Otta, een grotere stad met genoeg mogelijkheden om voorraden in te slaan.

Fokstumrya en Dovrefjell

Na Rondane was het tijd om in de vroege ochtend te vertrekken richting Dovrefjell en onderweg te stoppen bij Fokstumrya, een klein natuurreservaat waar een fluitende kakofonie de aanwezigheid van grote getalen goed gecamoufleerde vogels verraadde.

Verderop in Dovrefjell parkeerde ik voor de avond aan de rand van een parkeerplaats waar veel wandelpaden beginnen. De dag eindigde met regen, maar toen de volgende ochtend het zonlicht als vloeibaar licht m’n camper binnen sijpelde en ik mijn deur opende, bood een geweldig uitzicht zich aan.

Ochtendgloren
Ochtendgloren in Dovrefjell.

Het leven ‘on the road’ is nog enkele graden simpeler dan het leven in een berghut, zeker als je rondreist in een zelf omgebouwde (bouw)bus. Maar de ervaring is er één die ik nooit zal vergeten en vele malen vaker mee wil maken, naar elke uithoek van het continent.

Vrij kamperen

In Noorwegen mag je over het algemeen vrij kamperen. Natuurlijk zijn er enkele regels, je mag bijvoorbeeld niet te dicht in de buurt van een huis je tent opzetten of je camper parkeren. Maar eerlijk gezegd is dit land zo uitgestrekt dat een plek vinden waar je met een gerust hart de nacht kunt doorbrengen geen grote opgave is.

In de anderhalve week dat ik noordwaarts en weer zuidwaarts reisde, heb ik in grote lijnen wel een route aangehouden, maar ik liet veel afhangen van hoe de rit was en of het weer me toeliet lange wandeltochten te ondernemen. Mijn tip voor iedereen die een ‘roadtrip’ door Noorwegen wil maken: plan niet teveel. Een strak schema kan in de weg staan van de pure ervaring die je zult krijgen met meer vrijheid. Zorg echter wel dat je inkopen in orde zijn en dan met name schoon drinkwater. Als je vragen hebt over dit hele gebeuren, laat gerust een reactie achter!

Hardangervidda en Møsvatnet

Hoe dan ook, na Dovrefjell was het tijd om verder te trekken. Ditmaal richting het park Hardangervidda en Møsvatnet, een meer in het zuidelijke gedeelte van Hardangervidda. Het weer zat niet mee, maar dat hield mij niet tegen om toch rond te zwerven, bij elke stap diep de frisse lucht inademend. Want dát is nu precies waar reizen voor mij om draait: de schoonheid van de natuur, de geuren en kleuren van alles dat groeit, de wind die alles om je heen doet dansen in een ritme dat absent lijkt in steden.

de schoonheid van de natuur, de geuren en kleuren van alles dat groeit, de wind die alles om je heen doet dansen in een ritme dat absent lijkt in steden

Het gaat om uitzichten, om klimmen en om je heen kijken, stilstaan, stil zijn en even nergens aan denken, je deel te voelen van je omgeving. Met de armen gespreid op een bergtop je longen vol laten stromen met schone lucht.

Sneeuwstorm
Wandelaars trotseren de koude wind en sneeuw.

Tussen de gebieden door koos ik ervoor de bergwegen (fjellveien) te volgen. Als je snel van de ene grote stad naar de andere wilt gaan dan zijn de tolwegen de beste manier. Goed onderhouden snelwegen met een maximumsnelheid van doorgaans 100 km per uur. Maar hiervoor moet dus wel tol betaald worden. Je kunt een soort vignet kopen voordat je gaat, camera’s boven de weg registreren je nummerplaat en later zal de rekening volgen. Als je elektrisch rijdt, of in bepaalde mate beperkt bent en daardoor in aanmerking kan komen voor kostenvermindering, dan is het zeker de moeite waard om dat uit te zoeken.

Ik, in mijn oude zware diesel, zit sowieso in de hoogste klasse en maak weinig gebruik van deze wegen. Als je er ook zo over denkt dan kun je gewoon de weg op gaan, het principe werkt hetzelfde, alleen betaal je dan standaard het volle pond.

Langs helderblauwe meren en donkergroene bossen

Enfin, de reis ging verder richting het zuiden over de geweldige Telemarksveien. Een kronkelende weg langs helderblauwe meren en donkergroene bossen. De zon scheen elke dag, ik had een fijn muziekje opgezet en de kilometers vlogen onder me door in een aangenaam tempo. Met de nodige stops hier en daar eindigde ik uiteindelijk in de buurt van Kristiansand. (FOTO)

Varden
Kleine ‘varden’ in de zachte stroom.

Met een camper rondreizen door Noorwegen is iets dat de fervente reiziger minstens eenmaal gedaan moet hebben! Ik ben in ieder geval van plan dit vaker te doen en met de kennis die ik nu heb, zal ik ongetwijfeld mijn bus hier en daar wat aanpassen en het rondtrekken zo nog aangenamer maken!

Handige tips voor het rijden in Noorwegen

1) Tank op zondagen, dan is brandstof vele malen goedkoper.
2) De bekende toeristische wegen, zoals de Telemarksveien, hebben genoeg stops met WC’s en soms zelfs een douche. Wildkamperen daarentegen is wel avontuurlijker en zoals altijd geldt dan: laat niks achter!
3) Prijzen in supermarkten kunnen enigszins verschillen, mijn ervaring is dat REMA 1000 over het algemeen redelijke prijzen hanteert.
4) Wen jezelf aan om af te remmen op de motor, zeker in de hooglanden vult de geur van roodgloeiende remblokjes soms de lucht. Auto-onderdelen zijn prijzig hier en garages ook. Dus neem een doe-het-zelf-kit mee of in ieder geval wat handig gereedschap voor noodreparaties.
5) Vrij kamperen mag maximaal drie dagen (dús twee nachten!) op één plek en op minstens honderd meter van een woonhuis. Dit geldt voor campers en tenten, dus niet voor caravans met voortent en al.
6) Mijn ervaring is ook dat áls je een mooie plek vindt op privé-terrein, je ook aan de eigenaar kunt vragen of het oké is om één nachtje daar te staan. Een glaasje wijn uitdelen helpt hierbij goed!
7) Hekken en schuttingen: hier moet je natuurlijk bij uit de buurt blijven, dus een omheind weiland is verboden terrein.
8) Dit alles gezegd hebbende: Noorwegen is gigantisch, er zijn meer dan genoeg onontdekte plekken in de wilde natuur om voor het vallen van de avond jezelf lekker te nestelen met een goed boek!

Ha det bra!


Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer