De top 5 wandeleilanden van Noorwegen

Door Edwin Hagenouw

Wie kent ze niet, de prachtige foto’s van hoge en diepe fjorden in Noord-Noorwegen? Als er één land fotogeniek is, dan is het Noorwegen wel. Hoewel het zo vaak gefotografeerd is, zijn er gelukkig nog tal van onontdekte plekjes. Plekken waar je het rijk nog vrijwel voor je alleen hebt en dus erg geschikt zijn om te wandelen.

Plekken waar je het rijk nog vrijwel voor je alleen hebt en dus erg geschikt om te wandelen

Vooral in het uiterste noorden van Noorwegen bevinden zich enkele pareltjes waar je je vingers bij kunt aflikken. Dit zijn de mooiste wandeleilanden van Noord-Noorwegen.

1. Vesterålen

Bij weinig reizigers zal een lichtje gaan branden als er wordt gesproken over de Vesterålen eilanden. En dat is meteen één van de sterke punten van deze prachtige eilandengroep, die bekend staat om haar parelwitte stranden, hoge pieken en weidse uitzichten.

ook walvissen en orka’s hebben hier hun thuisbasis

De eilanden liggen net iets ten noorden van de Lofoten en dus passeren veel toeristen de Vesterålen. Gelukkig maar zou je haast zeggen, want de eilandengroep is minstens net zo mooi.

Noorwegen
De verstilde schoonheid van Vesterålen

De eilandengroep wordt overigens niet alleen door wandelaars gewaardeerd, ook walvissen (en orka’s in de winter) hebben hier het hele jaar hun thuisbasis.

2. Lofoten

Hoewel de Lofoten al lang geen geheim meer zijn, mag deze eilandengroep natuurlijk niet ontbreken in het rijtje met mooiste wandeleilanden in Noord-Noorwegen. Vooral in de zomermaanden worden de Lofoten steeds drukker bezocht. En dat is niet voor niets.

Voel je één met de nayiiir op de Lofoten

Met onder andere Haukland, het mooiste strand van Noorwegen, en Kvalvika bezit het prachtige stranden en de fotogenieke vissersplaatsen Reine en Nusfjord zijn een bezoek meer dan waard. Maar ook buiten deze bekende trekpleisters val je tijdens het wandelen van het ene hoogtepunt in het andere.

3. Senja

Op vakantie naar Noorwegen, maar heb je niet maanden de tijd om het hele land te bekijken? Ga dan naar Senja, dat volgens de Noren zelf het Noorwegen in het klein is. Senja is het op één na grootste eiland van het land en bezit alles wat je in Noord-Noorwegen mag verwachten. Fjorden, schattige vissersdorpen, witte zandstranden en bovenal unieke wandelplekken met uitzicht op de Atlantische Oceaan.

Noorwegen
Even relaxen tijdens een stevige wandeling op Senja
Ånderdalen op Senja.
Ånderdalen op Senja. Foto: Edwin Hagenouw
Ånderdalen op Senja. Foto: Edwin Hagenouw
Ånderdalen op Senja. Foto: Edwin Hagenouw

Een tip: het piepkleine plaatsje Hamn. Maak vanuit hier een wandeling naar Husfjellet en Sukertoppen. Het uitzicht op de top is fantastisch.

Fjorden, schattige vissersdorpen, witte zandstranden en bovenal unieke wandelplekken met uitzicht op de Atlantische Oceaan

4. Sommarøy

Sommarøy is nog zo’n parel waar nog maar weinig mensen van hebben gehoord. Dit kleine eiland ligt in de regio Troms en alleen de route naar Sommarøy (en het aangrenzende Hillesøya) is al een vermelding waard. Vanuit de stad Tromsø rij je dwars door de fjorden en over het eiland Kvaløya, met uitzicht op de Atlantische Oceaan.

Sommaroy mag niet ontbreken op je Noorse bucketlist
Sommaroy
Onderweg naar Hillesoy Peak. Foto: Edwin Hagenouw

Om op Sommarøy te komen dien je gebruik te maken van de prachtige Sommarøybrua, de Sommarøy brug, die de eilanden met elkaar verbindt. Een bezienswaardigheid is de in 1889 gebouwde kerk van Hillesøya.

5. Tromsø

Tot slot Tromsø, de grootste stad in Europa boven de poolcirkel. Deze stad is zo uitgestrekt dat het op meerdere eilanden ligt. Het centrum van de stad bevindt zich op het kleinste eiland Tromsøya. In Tromsø zijn een aantal interessante musea waar je meer te weten komt over het arctische gebied en de poolreizigers die vanuit Tromsø vertrokken.

Waan je in een sprookje op dit geweldige eilandje

Tromsøya is door middel van verschillende bruggen verbonden met de omliggende eilanden en het vasteland. Wil je een stuk wandelen, neem dan de kabelbaan Fjellheisen. Op de top heb je niet alleen een prachtig uitzicht over Tromsø, bovenaan beginnen ook verschillende wandelroutes.

Op vakantie naar Noord-Noorwegen? Bekijk snel het aanbod van Voigt Travel, de Pure Noorden specialist: www.voigt-travel.nl/noord-europa


Lees hier onze reisverhalen over Noord-Noorwegen: Sommaroy, Senja, Senja 2, Roadtrip Noord-Noorwegen


Bewaren

Bewaren

Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer