Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

De top 5 wandeleilanden van Noorwegen

Door Edwin Hagenouw

Wie kent ze niet, de prachtige foto’s van hoge en diepe fjorden in Noord-Noorwegen? Als er één land fotogeniek is, dan is het Noorwegen wel. Hoewel het zo vaak gefotografeerd is, zijn er gelukkig nog tal van onontdekte plekjes. Plekken waar je het rijk nog vrijwel voor je alleen hebt en dus erg geschikt zijn om te wandelen.

Plekken waar je het rijk nog vrijwel voor je alleen hebt en dus erg geschikt om te wandelen

Vooral in het uiterste noorden van Noorwegen bevinden zich enkele pareltjes waar je je vingers bij kunt aflikken. Dit zijn de mooiste wandeleilanden van Noord-Noorwegen.

1. Vesterålen

Bij weinig reizigers zal een lichtje gaan branden als er wordt gesproken over de Vesterålen eilanden. En dat is meteen één van de sterke punten van deze prachtige eilandengroep, die bekend staat om haar parelwitte stranden, hoge pieken en weidse uitzichten.

ook walvissen en orka’s hebben hier hun thuisbasis

De eilanden liggen net iets ten noorden van de Lofoten en dus passeren veel toeristen de Vesterålen. Gelukkig maar zou je haast zeggen, want de eilandengroep is minstens net zo mooi.

Noorwegen
De verstilde schoonheid van Vesterålen

De eilandengroep wordt overigens niet alleen door wandelaars gewaardeerd, ook walvissen (en orka’s in de winter) hebben hier het hele jaar hun thuisbasis.

2. Lofoten

Hoewel de Lofoten al lang geen geheim meer zijn, mag deze eilandengroep natuurlijk niet ontbreken in het rijtje met mooiste wandeleilanden in Noord-Noorwegen. Vooral in de zomermaanden worden de Lofoten steeds drukker bezocht. En dat is niet voor niets.

Voel je één met de nayiiir op de Lofoten

Met onder andere Haukland, het mooiste strand van Noorwegen, en Kvalvika bezit het prachtige stranden en de fotogenieke vissersplaatsen Reine en Nusfjord zijn een bezoek meer dan waard. Maar ook buiten deze bekende trekpleisters val je tijdens het wandelen van het ene hoogtepunt in het andere.

3. Senja

Op vakantie naar Noorwegen, maar heb je niet maanden de tijd om het hele land te bekijken? Ga dan naar Senja, dat volgens de Noren zelf het Noorwegen in het klein is. Senja is het op één na grootste eiland van het land en bezit alles wat je in Noord-Noorwegen mag verwachten. Fjorden, schattige vissersdorpen, witte zandstranden en bovenal unieke wandelplekken met uitzicht op de Atlantische Oceaan.

Noorwegen
Even relaxen tijdens een stevige wandeling op Senja
Ånderdalen op Senja.
Ånderdalen op Senja. Foto: Edwin Hagenouw
Ånderdalen op Senja. Foto: Edwin Hagenouw
Ånderdalen op Senja. Foto: Edwin Hagenouw

Een tip: het piepkleine plaatsje Hamn. Maak vanuit hier een wandeling naar Husfjellet en Sukertoppen. Het uitzicht op de top is fantastisch.

Fjorden, schattige vissersdorpen, witte zandstranden en bovenal unieke wandelplekken met uitzicht op de Atlantische Oceaan

4. Sommarøy

Sommarøy is nog zo’n parel waar nog maar weinig mensen van hebben gehoord. Dit kleine eiland ligt in de regio Troms en alleen de route naar Sommarøy (en het aangrenzende Hillesøya) is al een vermelding waard. Vanuit de stad Tromsø rij je dwars door de fjorden en over het eiland Kvaløya, met uitzicht op de Atlantische Oceaan.

Sommaroy mag niet ontbreken op je Noorse bucketlist
Sommaroy
Onderweg naar Hillesoy Peak. Foto: Edwin Hagenouw

Om op Sommarøy te komen dien je gebruik te maken van de prachtige Sommarøybrua, de Sommarøy brug, die de eilanden met elkaar verbindt. Een bezienswaardigheid is de in 1889 gebouwde kerk van Hillesøya.

5. Tromsø

Tot slot Tromsø, de grootste stad in Europa boven de poolcirkel. Deze stad is zo uitgestrekt dat het op meerdere eilanden ligt. Het centrum van de stad bevindt zich op het kleinste eiland Tromsøya. In Tromsø zijn een aantal interessante musea waar je meer te weten komt over het arctische gebied en de poolreizigers die vanuit Tromsø vertrokken.

Waan je in een sprookje op dit geweldige eilandje

Tromsøya is door middel van verschillende bruggen verbonden met de omliggende eilanden en het vasteland. Wil je een stuk wandelen, neem dan de kabelbaan Fjellheisen. Op de top heb je niet alleen een prachtig uitzicht over Tromsø, bovenaan beginnen ook verschillende wandelroutes.

Op vakantie naar Noord-Noorwegen? Bekijk snel het aanbod van Voigt Travel, de Pure Noorden specialist: www.voigt-travel.nl/noord-europa


Lees hier onze reisverhalen over Noord-Noorwegen: Sommaroy, Senja, Senja 2, Roadtrip Noord-Noorwegen


Bewaren

Bewaren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer