ADVERTENTIE

7 ultieme bucketlist routes door Noorwegen

Een reisinspiratie van Edwin Hagenouw

Noorwegen is rijk aan betoverend mooie natuurtaferelen. Van Preikestølen tot de Vesterålen: je stapt van paradijs in paradijs als je door Noorwegen reist. Onderweg van A naar B wil je natuurlijk die verbazingwekkende landschappen blijven zien. Om dat te kunnen, moet je de mooiste routes van Noorwegen betreden. Na het lezen van dit artikel weet jij of je links of rechts moet voor de mooiste natuurplaatjes.

Noorwegen heeft zogeheten Norwegian Scenic Routes: officiële autoroutes die het land zelf heeft bestempeld én gemaakt. Het zijn wegen vanwaar je prachtig uitzicht hebt over de omgeving en waar je onderweg hoogstaande architectuur tegenkomt. Deze goed onderhouden wegen hebben miljoenen kronen en zeeën van tijd gekost, maar dan heb je wel echt wat. In totaal is er 2136 kilometer aan Scenic Route in het land. Stap je auto in en verzamel ze het liefst allemaal. Wij hebben onze favorieten voor jou op een rijtje gezet.

1. Atlantic Road

Deze acht kilometer lange weg loopt van Kristiansund naar Molde en wordt door onder andere National Geographic gezien als één van de mooiste kustroutes ter wereld. Via lage bruggen slinger je langs ongerepte eilandjes richting metershoge bergen. Stap tijdens de route af en toe je auto uit, want de uitzichten zijn fenomenaal.

Atlantic Road

2. De Trollenroute

De Trollenroute is één van de bekendste routes van Noorwegen. Je reist langs de bekendste fjorden, zoals het Geirangerfjord. Het hoogtepunt van deze weg is de Trollstigen. Vanaf hier heb je hemelsbreed uitzicht over de bergruggen, -hellingen, watervallen en valleien van Fjord Noorwegen. De Trollenroute wordt ook wel de Gouden route genoemd vanwege de rijke flora en fauna die je tegenkomt.

bucketlist routes
Trollenroute

3. Sognefjellet

Tijdens de Sognefjellet National Tourist route passeer je de hoogste Noorse bergpas. Met een hoogte van 1434 meter reikt deze weg ver boven de zeespiegel waardoor je onvergetelijke uitzichten hebt over de nabijgelegen fjorden, zoals over het diepste en langste fjord van Noorwegen.

4. Helgelandkust

In de provincie Nordland loopt een 416 kilometer lange route waar je alles-in-één vindt: fjorden, UNESCO werelderfgoederen, gletsjers en bergen. De Helgelandkust National Tourist Route loopt van Holm naar Godøystraumen en leid je langs het Zeven Zusters-gebergte, via de Vega eilanden naar de Savrtisen gletjers met als eindpunt de Torghatten berg.

5. Senja

Senja is een pareltje op deze planeet. Niet gek dat de Senja National Scenic Route dat ook is. Deze bochtige route leid je langs imposante rotspartijen, die recht uit zee oprijzen en bevindt zich 287 meter boven NAP. Zeeliefhebbers onder ons zullen zich hier helemaal thuis voelen, want overal waar je bent zie, hoor of ruik je de zee.

Ånderdalen op Senja. Foto: Edwin Hagenouw
Ånderdalen op Senja. Foto: Edwin Hagenouw

6. Havøysund

Deze nationale kustroute leid je van het plaatsje Kokelv naar het vissersdorpje Havøysund. De route ligt hoog in het noorden, brengt je op plekken waar niet veel mensen komen en laat je versteld staan door het gevarieerde uitzicht. En dat terwijl de route in de buurt van de Noordkaap ligt.

Noordkaap

7. Lofoten

De Lofoten mogen in dit lijstje niet ontbreken. Ondanks dat het er steeds drukker wordt, blijven de Lofoten een lust voor het oog. Volgens velen zijn de eilanden van de Lofoten de meest fotogenieke stukjes natuur van Europa. Tijdens de 230 kilometer lange route rijd je via de verschillende eilanden naar kleurrijke vissersdorpjes.

Wil je Noorwegen ontdekken? Boek een fly & drive of eigen autorondreis bij Noord-Europa specialist Voigt Travel en ben verzekerd van een onvergetelijke roadtrip door Noorwegen. Tijdens een rondreis door Noorwegen met Voigt Travel staat beleven en het overtreffen van verwachtingen hoog in het vaandel. Ontmoet locals, kom op plekken waar anderen niet komen en neem een berg nieuwe avonturen mee naar huis. Bekijk hier de rondreizen door Noorwegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.