Vakantie in Noorwegen veel goedkoper dit jaar
De Noorse kroon is historisch zwak, wat betekent dat reizen in Noorwegen voor de meeste bezoekers, ook uit Nederland en België, veel betaalbaarder is geworden. Noorwegen wordt al lang gezien als een land met hoge kosten, maar in werkelijkheid is Noorwegen al jaren stilletjes goedkoper is geworden voor veel reizigers, ondanks de stijgende inflatie.
Vooral Amerikanen hebben geluk, die krijgen 36 procent meer waarde dan vijf jaar geleden voor elke dollar die ze uitgeven. Noorwegen is ook betaalbaarder geworden voor met name Scandinavische en Britse reizigers. Maar ook zeker voor bezoekers uit de eurozone, waaronder ook de Benelux valt.. Alleen al in het afgelopen jaar hebben de euro en de dollar respectievelijk ongeveer 15% en 18% gewonnen ten opzichte van de Noorse kroon.
Noorse Kroon is historisch zwak
De Noorse Kroon (NOK) bereikte een historisch dieptepunt ten opzichte van de dollar en de euro in 2023, waardoor het land een goedkopere bestemming werd. Dat betekent bijvoorbeeld dat je voor 100 euro nu rond NOK 1126 NOK krijgt. Een gemiddelde hotelkamer voor twee personen, inclusief goed ontbijt, kost doorgaans rond NOK 1270 (per augustus 2022), hoewel je in de grote steden en op populaire plaatsen tijdens het hoogseizoen en feestdagen iets meer zal moeten betalen.
Nog lagere wisselkoersen?
De Noorse financiële krant Dagens Næringsliv citeert economen die zeggen dat met de huidige wereldwijde financiële situatie de Noorse kroon in het voorjaar van 2023 nog meer zou kunnen verzwakken. Er wordt verwacht dat de euro en de dollar wisselkoersen van respectievelijk NOK 11,50 en NOK 11,15 zullen aantikken.
Maar Noorwegen blijft toch gewoon duur, hoor je vaak zeggen. Ja, Noorwegen is nog steeds een land met hoge kosten en is ook getroffen door een torenhoge inflatie, hogere energieprijzen en financiële onrust. Maar de inflatie is ook iets lager geweest dan in veel andere landen, en energie blijft in verschillende delen van het land vrij goedkoop.
Niet meer de duurste
Noorwegen staat niet bovenaan de lijst van de duurste landen van Europa (dat waren Zwitserland en IJsland in 2022). Bovendien staat Oslo niet meer in de top 20 van duurste steden ter wereld, volgens het jaarlijkse onderzoek van de Economist Intelligence Unit (EIU).
Als je niet veel drinkt (in bars en restaurants) verschillen de consumentenprijzen niet zo veel van wat je tegenwoordig in veel West-Europese landen en grote steden aantreft. Vlees en zuivelproducten zijn misschien wat duurder, maar als je kijkt naar dierenwelzijn en om het milieu geeft, zou je kunnen denken dat de extra uitgegeven kronen het waard zijn.
En de belangrijkste reden voor veel reizigers om Noorwegen te bezoeken is helemaal gratis: de natuur! Ontdek het geheim van Friluftsliv, genieten van het buitenleven en waarom het zo goed is voor je gezondheid!
Budget reistips voor Noorwegen
- Veel van de beste dingen in Noorwegen kunnen ook gratis of goedkoop worden ervaren:
- De prachtige natuur is 24/7 open en is helemaal gratis, inclusief de nationale parken en de beroemde toeristische routes.
- Koop lokaal eten in de supermarkten of boerderijwinkels en ga picknicken op een van de mooiste stranden ter wereld.
- Ga vissen en vang je eigen eten.
- Beperk de hoeveelheid alcohol die je consumeert in bars en koop alcoholische dranken bij Vinmonopolet, de slijterij van de overheid.
- Koop lokaal ambachtelijk bier in de supermarkt.
- Koop vroeg vervoerskaartjes voor de beste prijzen en reis buiten het hoogseizoen.
- Blijf langer op je bestemming om reiskosten te beperken en kortingen te krijgen voor langere verblijven in je accommodatie.
- Huur appartementen of gezellige hutten en reis met een grotere groep. Hierdoor zijn de kosten per persoon lager en kun je koken op de plek waar je verblijft.
- Reis buiten het hoogseizoen om de beste prijzen te krijgen.
- Hotels in grote steden kunnen worden uitgegeven
- De meeste musea bieden kortingen voor gezinnen en groepen. Sommige zijn zelfs gratis.
Maartje en Edwin maakten in 2022 een rondreis van 1.5 maand door Zweden en Noorwegen. Lees hier hun reisverhalen.
LEES OOK:
Ik ben eigenaar van Reisschrijvers Media, uitgever van online reismagazines Mountainreporters, Snowrepublic, Alpenweerman en OutdoorDichtbij. Ik ga graag wintersporten, watersporten en bergwandelen, met een grote passie voor oceanen en bergen. Het is mijn doel jullie te inspireren om net als wij ongerepte bestemmingen te gaan verkennen en om je daar over te geven aan de uitbundigheid en intensiteit van de natuur.