Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Verrassend museum ontspringt uit het Noorse landschap

Door Edwin Hagenouw | Fan van Noorwegen

Een Deens architectenbureau heeft de internationale wedstrijd gewonnen om de nieuwe attractie The Whale te ontwerpen, driehonderd kilometer ten noorden van de poolcirkel in Vesterålen, in het noorden van Noorwegen.

The Whale
The Whale, Dorte Mandrup A/S. Illustrations by MIR.
The Whale, Dorte Mandrup A/S. Illustrations by MIR.

Het bureau Dorte Mandrup is winnaar van de internationale ontwerpwedstrijd om een ​​nieuwe attractie op het eiland Andøya te ontwerpen. Dit is een van de beste plekken ter wereld om walvissen te spotten. De nieuwe attractie, The Whale, vertelt het verhaal van dit legendarische wezen via kunst, wetenschap en architectuur.

Een museum dat uit het landschap ontspringt

Dorte Mandrup heeft een museum ontworpen dat uit het landschap groeit. Het stijgt uit de natuur op als een zachte heuvel op de rotsachtige kust. Het lijkt alsof een reus een dunne laag aarde heeft opgetild. De ambities voor de nieuwe attractie zijn hoog.

Het lijkt alsof een reus een dunne laag aarde heeft opgetild

Een bezoek aan The Whale moet een onvergetelijk element zijn van een verblijf op Andøya, een plek die de monumentale ervaring in dit bjzondere landschap versterkt. Deze afgelegen locatie ontvangt nu al 50.000 bezoekers per jaar en The Whale zal Noord-Noorwegen nog populairder gaan maken als reisbestemming.

The Whale noorwegen
The Whale, Dorte Mandrup A/S. Illustrations by MIR.

“Het ontwerp van het museum is poëtisch en ingehouden, maar tegelijkertijd is het een zeer opwindend en ongewoon gebouw. We kijken ernaar uit om samen te werken met Dorte Mandrup om The Whale in Andenes te realiseren. Met dit fantastische ontwerp hebben we alles in huis om een ​​attractie van wereldklasse te creëren”. Dit zijn de lovende woorden van Børre Berglund, CEO van The Whale AS en hoofd van de jury voor de architectuurwedstrijd.

Over het architectenbureau

De Deense architectuurstudio Dorte Mandrup werd opgericht in 1999. De studio heeft 65 werknemers uit ruim twaalf verschillende landen en is internationaal actief. Het bedrijf is gespecialiseerd in culturele gebouwen, monumenten, transformaties van monumentale gebouwen en gebouwen op bijzonder gevoelige locaties. Het Icefjord-centrum van Dorte Mandrup in Ilulissat, Groenland, is momenteel in aanbouw en er worden twee bezoekerscentra aan de Waddenzee ontworpen, een in Duitsland en een in Nederland. Lees meer op www.dortemandrup.dk.

Over Andøya, Andenes en de Vesterålen

Andenes is een kleine stad met ongeveer 2600 inwoners, van wie velen werkzaam zijn in de visindustrie en de luchthavens. Een diepzeekloof die zich bijna tot aan de Noorse kustlijn uitstrekt, heeft Andenes tot een van de beste plekken ter wereld gemaakt om walvissen te spotten. Het gebied is buitengewoon rijk aan zeeleven en veel soorten walvissen zijn te zien in de wateren op tientallen kilometers buiten de kust. Andenes ligt op het puntje van Andøya en ligt op 69 graden noord, ruim boven de poolcirkel dus.

The Whale Noorwegen
The Whale, Dorte Mandrup A/S. Illustrations by MIR.

Ondanks de breedtegraad zijn de winters relatief mild en bevriest de omringende oceaan nooit. Andøya wordt gekenmerkt door ruige bergtoppen en laaglandmoerassen. Vanwege de hoge breedtegraad is de middernachtzon aanwezig van half mei tot eind juli en tijdens de winter komt de zon niet boven de horizon.


Lees hier alle verhalen en artikelen over Noorwegen


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer