Verslag | Met Hurtigruten langs de ruige kust van Noorwegen

Hurtigruten, de letterlijke vertaling vanuit het Noors is ‘Snelle Route’, is een Noorse veerdienst die al meer dan 125 jaar via kustroutes langs de ruige westkust van Noorwegen vaart. Van noord naar zuid en terug. Wat in 1893 begon als een levenslijn voor afgelegen dorpen is anno 2025 uitgegroeid tot een van de meest indrukwekkende zeereizen ter wereld.
De schepen varen volgens een vast reisschema. Deze vorm van vervoer is een cruciaal onderdeel van het Noorse leven en het toerisme geworden. Mensen, vracht en auto’s worden op deze manier vervoerd en de afgelegen plekken met elkaar in verbinding gebracht. Vandaag de dag biedt Hurtigruten bijzondere reiservaringen over de hele wereld. Waaronder diverse avontuurlijke reizen en expeditietochten naar bestemmingen als de Arctic en Antarctica. Als we op Youtube de beelden van deze reizen bekijken gaat ons hart sneller slaan. Dit zijn de bestemmingen die hoog op onze reisbucketlist staan.
De Hurtigruten Noorderlichtreis die wij doen staat bekend om de spectaculaire uitzichten op de fjorden van Noorwegen, bevroren verstilde landschappen, het noorderlicht en wildlife. We komen langs dorpjes en kleine steden en landschappen die met ander vervoer moeilijk te bereiken zijn. Hurtigruten heeft de laatste jaren haar vloot aangepast aan de groeiende wens naar een steeds milieuvriendelijkere manier van reizen.
Overweldigende kust
Wij zijn een paar weken geleden door onze reispartner Nordic uitgenodigd om deze unieke zeereis zelf een keer te ervaren. Noorwegen is een van onze favoriete reisbestemmingen, dus die uitnodiging namen we graag aan. Stiekem hopen we weer eens het magische groene noorderlicht te zien. Op zee moet dat weer een totaal andere ervaring zijn.
In de afgelopen jaren reisden we regelmatig met ferries, maar een bootreis van twaalf dagen zal een totaal nieuwe ervaring worden voor ons. Normaal gesproken reizen we naar ongerepte bestemmingen en hebben we een actief programma. Als Scandinaviëfans hebben we al vele kilometers afgelegd over land in Zweden, Finland en Noorwegen. Ik ben heel benieuwd hoe we deze reis zullen ervaren.
Deze reis zullen we werk met plezier combineren. We gaan namelijk twaalf dagen leven als digital nomads en remote werken vanaf het schip. Dit is voor ons de perfecte mogelijkheid om remote werken uit te proberen. Als we samen op reis zijn, ben ik de reporter van Mountainreporters of Snowrepublic. Daarnaast werk ik als Officemanager voor LCG, een trainings- en adviesbureau. Normaal gesproken werk ik vanuit huis en nu twaalf dagen lang vanaf een schip.
We gaan aan boord van de Nordnorge
Boarden op de Nordnorge, ons Hurtigruten schip is een strak georganiseerde ervaring. We stappen aan boord met nieuwsgierige verwachting, omdat we nooit per schip hebben gereisd en helemaal niet in een groot gezelschap. Gelukkig zijn we voorafgaand aan de reis goed geïnformeerd door Nordic, gespecialiseerd in reizen naar Scandinavië.
Nordic biedt verschillende pakketten aan voor een reis met een van de Hurtigruten schepen. De reisspecialisten van Nordic helpen bij het plannen van de reis en het regelen van de juiste hut, excursies en eventuele andere bijzonderheden.
Details van het boarden met Hurtigruten
- Informatie vooraf. Je ontvangt duidelijke instructies over het boarden, inclusief informatie over vertrektijden en de locatie van de terminal.
- Inchecken. Als we aankomen bij de terminal, biedt Nordic ondersteuning bij het inchecken. De boekingsdocumenten en identificatie hoeven wij niet te tonen. Nordic heeft dat allemaal al geregeld. We hoeven enkel in te checken met onze Key-card en deze te koppelen aan onze creditcard.
- Bagage. We hebben de instructie gekregen onze bagage te labelen met naam en telefoonnummer. Als we aankomen met de bus bij de terminal zorgen de reisbegeleiders van Nordic dat de bagage wordt ingecheckt en naar de kajuit wordt gebracht.
- Veiligheidsinstructies zijn een belangrijk onderdeel van het boarden. De videopresentatie moet door iedereen worden bekeken. Een heldere voorwaarde om aan boord te mogen. We moeten wel even wachten voordat we aan de beurt zijn. Maar tijdens het wachten smullen we van diverse Noorse snacks en maken we kennis met een aantal andere reisjournalisten. Een warm welkom. Ik voel me direct thuis, terwijl we nog niet eens aan boord zijn gegaan.
Geschiedenis en duurzaam reizen
De geschiedenis van Hurtigruten begint in de late 19e eeuw, toen de Noorse handelsman Richard With besloot dat de afgelegen dorpen langs de kust meer verbinding nodig hadden met de rest van het land. Voor de bewoners was de zee vaak de enige toegang tot goederen, voedsel en medische zorg. Met de oprichting van de eerste Hurtigrutenservice op 2 juli 1893 werd dit idee werkelijkheid. In het begin waren de boten voornamelijk bedoeld voor het transport van post en goederen, maar al snel ontdekten steeds meer reizigers dat deze reizen een onmiskenbaar avontuur boden.
Door de jaren heen heeft de Hurtigruten vele veranderingen en uitdagingen doorgemaakt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de vloot zwaar getroffen, maar na de oorlog beleefde de dienst een bloeiperiode, waarbij ze steeds meer passagiersvervoer en toeristische routes aanboden. Vandaag de dag behoort Hurtigruten tot de top van de reiservaringen, waarbij de rederij niet alleen de noodzakelijke verbindingen onderhoudt, maar ook unieke reizen aanbiedt die focussen op de ongerepte natuur, het adembenemende fjordenlandschap en de fascinerende cultuur van Noorwegen en andere unieke reisbestemmingen.
Elke aanlegplaats biedt een glimp van het lokale leven. Van kleurrijke houten huizen langs de fjorden tot charmante vissersdorpen aan de kust. Daarnaast heb je de mogelijkheid om het indrukwekkende noorderlicht of de middernachtzon te ervaren. Dat is natuurlijk afhankelijk van het seizoen waarin je reist.
Duurzaamheid
Vandaag de dag is Hurtigruten niet alleen een essentieel vervoersmiddel, maar ook een platform voor duurzaam toerisme. Het combineert transport van goederen met toerisme en een hop-on hop-off veerdienst.
Hoe laat Hurtigruten verder zien dat het pioniert in duurzaam toerisme?
De rederij investeert in hybride schepen ,die zowel op traditionele brandstoffen als op elektriciteit varen. Hierdoor wordt de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderd.
Hurtigruten streeft naar 100% hernieuwbare energie en hanteert strikte programma’s gericht op het verminderen van plastic. Daarnaast ondersteunen ze lokale gemeenschappen door regionale producten aan te bieden en worden reizigers bewust gemaakt van de kwetsbaarheid van ecosystemen.
Door actief betrokken te zijn bij mariene bescherming zorgt Hurtigruten ervoor dat de adembenemende natuur van Noorwegen ook voor toekomstige generaties behouden blijft.
De reis begint in Bergen
De begeleiders van Nordic, Johan, Willy en Jacques heten ons welkom bij de bagageband op het vliegveld van Bergen. Alles verloopt soepel en binnen 10 minuten lopen we met onze bagage naar de klaarstaande bussen. We ontvangen direct de sleutel van onze hut en informatie over het eten en drinken aan boord. Daarnaast horen we ook welke opties (excursies, dranken-pakket, upgrade van restaurant) die we eventueel kunnen bijboeken. Wij besluiten om te kiezen voor ‘Go with the Flow’ en gaan ervaren wat Nordic en Hurtigruten voor ons hebben samengesteld.
Onderweg naar de Nordnorge doen we met de bus een korte stadstour door Bergen. Reisbegeleider Johan vertelt ons duizend en één weetjes over deze charmante Hanzestad.
Bergen met ongeveer 350.000 inwoners, is de op één na grootste stad van Noorwegen en ligt aan de westkust, omringd door prachtige fjorden en gelegen tussen zeven bergen. Het staat bekend als de “poort naar de fjorden”, vanwege de nabijheid van de beroemde Sognefjord en Hardangerfjord. In de tijd van de vikingen, rond het jaar 1000, was Bergen de hoofdstad van Noorwegen.
Wat te doen in Bergen
De bekendste bezienswaardigheid in Bergen is de historische wijk Bryggen, die UNESCO-werelderfgoedlijst staat, met historische houten huizen en een levendige haven. De kleurrijke houten huizen zijn een mooi voorbeeld van de Hanze-architectuur en vertellen het verhaal van Bergen als een belangrijke handelshaven in de Middeleeuwen. Bryggen herbergt vandaag de dag een verscheidenheid aan ambachtelijke winkels, galerieën, en gezellige cafés.
De stad heeft ook een bruisende culturele scene, met theaters, musea en festivals. De vismarkt (Fisketorget) is een populaire attractie waar je verse zeevruchten en lokale delicatessen kunnen proeven en kopen. Eén van de belangrijkste activiteiten is de fløibanen, een kabelbaan die je naar de top van de Fløyfjellet brengt voor een panoramisch uitzicht over de stad en de omgeving. Dit is een ideale uitvalsbasis voor wandelingen. Daarnaast kun je het Bergen Aquarium bezoeken. Hier kun je meer leren over het diverse mariene leven in de Noorse wateren.
Onze hut aan boord van de Nordnorge
Als we het schip oplopen ben ik erg benieuwd hoe onze hut zal zijn. We hebben in de bevestiging gezien dat de hut zich op het vijfde dek bevindt en we hebben uitzicht op zee. Als we de kajuitdeur openen zijn we verrast. Een groot tweepersoonsbed waaronder we onze grote reistassen kunnen schuiven. Heel veel ingebouwde kastruimte. De badkamer met douche en toilet is groter dan verwacht. Er is zelfs ruimte voor een spiegel met tafeltje en een stoel. Er hangt een grote tv, maar die zullen we de hele reis niet aanzetten. Door het grote raam zien we hoe het schip gereed wordt gemaakt om te vertrekken.
Na een lange reisdag hebben we trek gekregen en ons wacht een uitgebreid buffet in het sfeervolle restaurant. Als we even later tussen de frisse witte lakens kruipen ben ik binnen no-time in dromenland.
Ålesund
We liggen de hele tweede dag aan de kade van Ålesund, de eerste echte haven die we aandoen. Edwin gaat op verkenningstocht door het pittoreske jugendstil stadje dat we vijf aar geleden hebben ontdekt tijdens onze rondreis door de fjorden van Noorwegen. Ik blijf nog even op de boot, omdat ik tenslotte remote aan het werken ben, wat me uitstekend bevalt. Er zijn genoeg zitjes en werkplekken aan boord op verschillende verdiepingen. Er is goede wifi en overal zijn stopcontacten. Edwin maakt ondertussen een lange wandeling langs de oevers en komt terug met een prachtige foto’s. Een aantal kun je zien in dit fotoverslag.
Tijdens de lunch wandelen we samen door het gezellige stadje en halen mooie herinneringen op. Ålesund, aan de westkust van Noorwegen is een waar paradijs voor natuur- en cultuur liefhebbers. Dit schilderachtige plaatsje, omgeven door fjorden en bergen, is niet alleen beroemd om zijn wonderbaarlijke art nouveau-architectuur, maar ook om zijn natuurlijke schoonheid en rijke maritieme geschiedenis.
Bij het afmeren in Ålesund word ik onmiddellijk betoverd door de fraai versierde gebouwen en de kleurrijke gevels. Na de verwoestende brand van 1904 werd Ålesund opnieuw opgebouwd in de art nouveau-stijl. Hierdoor ontstond een stad met een uniek karakter. Dit ga je nergens anders in Noorwegen tegenkomen. Het is heerlijk om door de redelijk verlaten straten te dwalen en de architectonische details te bewonderen.
Voor avonturiers biedt Ålesund volop mogelijkheden om de schitterende natuur te verkennen. De Aksla-berg, met zijn 418 treden, biedt een panoramisch uitzicht. Hier kun je genieten van het zicht op de stad en het omliggende eilandlandschap, terwijl de zon langzaam ondergaat achter de horizon. Het is een perfecte plek voor een fotosessie of gewoon om te genieten van de majestueuze schoonheid van de natuur.
Naast de prachtige uitzichten, staat Ålesund bekend om haar levendige visserij-industrie. We kunnen zeker aanraden om een van de gezellige restaurants binnen te gaan om daar gerechten met verse zeevruchten en vis te proeven. Van lokaal gevangen kabeljauw tot heerlijke garnalen, de culinaire ervaring hier is uitzonderlijk. Dat herinneren we ons nog van onze vorige reis.
Ålesund is een uitstekende uitvalsbasis is voor het verkennen van de omliggende fjorden en natuurgebieden. Er zijn talloze wandel- en kajakmogelijkheden in de buurt. Met de mix van cultuur, geschiedenis en de prachtige natuur heeft Ålesund ons hart voor de tweede keer verovert.
Wandelen in Trondheim
Na een nacht varen komen we rond 10.00 uur aan in Trondheim. Dit is een van de weinige steden in Noorwegen die we nooit eerder bezochten. We hebben drie uur de tijd om even de benen te strekken en we kiezen voor een sneeuwwandeling de berg op. We hebben behoefte aan inspannen én om even dichtbij de natuur te zijn en lopen vanuit Schoningsdal naar Vattakammen.
Bij het verlaten van de boot staan een aantal taxi’s klaar en wij laten ons voor nog geen twintig euro naar het beginpunt van de wandeling brengen. Niet echt een hotspot, want zelfs voor de de ervaren taxichauffeur is het even zoeken. Uiteindelijk belanden we op het besneeuwde wandelpad naar de top van de Vattakammen.
We zijn blij dat we even met zijn tweeën zijn en tussen de bomen door, door de zachte sneeuw kunnen banjeren. In de verte zien we de zon stralen, boven het bos uit. Dit geeft een sprookjesachtig effect, het warme licht op de besneeuwde paden. Plots horen we het ritselen vlak achter ons. Als we ons omdraaien zien we twee hertjes rustig voorbij lopen. We wandelen glimlachend verder, het is altijd fijn om in en met de natuur te zijn. Op de top worden we beloond met een magnifiek uitzicht over Trondheim en de kust met vele eilandjes. Edwin pakt zijn drone om al dit moois van bovenaf vast te leggen.
Dan is het tijd om onze boot op te halen, want deze wacht niet op ons. We lopen met een flinke tred terug en zijn op tijd binnen voor onze volgende bestemming de volgende dag naar Bodo.
Tip: met Nordic kun je een mooie stadswandeling maken naar de beroemde Nidarus kathedraal van Trondheim.
De volgende ochtend, vlak voordat we in de haven van Ornes aanmeren, passeren we de poolgrens. Voor het grootste deel van onze medereizigers is het de eerste keer en dus een bijzonder moment. De hoorn van de MS Nordnorge blaast uit volle borst en ik snel me naar buiten. Op de boeg van de boot zie ik het befaamde monument voorbijkomen, half verscholen in een dichte ochtendmist. Een mystieke ervaring en een goed begin van de dag.
Een prachtige hike met uitzicht op Bodø
Zodra het schip is aangemeerd gaan we van boord. Samen met Casper, een van de medejournalisten, gaan we op pad. We snakken alledrie weer naar extra beweging. Er is een strakke timing nodig, want we hebben maximaal twee uur voordat we weer moeten inschepen. Edwin heeft een mooie wandeling uitgezocht. De taxi brengt ons binnen vijf minuten naar Keiservarden.
Een populair wandel natuurgebied waar we ons langs schilderachtige halfbevroren meertjes naar de top begeven. Het pad is drassig, halfbevroren en bedekt met slushpuppie-sneeuw en glad ijs. De weersomstandigheden zijn bijzonder voor dit jaargetijde. Normaliter vriest het en ligt er hier een dik pak sneeuw en zijn alle meren en rivieren bevroren.
Als we weer beneden zijn kunnen we net op tijd een taxi bereiken en lopen we mooi op tijd de loopplank op van de MS Nordnorge. Vanuit Bodø varen we over de Vestfjorden en steken door naar de Lofoten. Nog steeds hebben we helder weer en we genieten van een prachtige zonsondergang. Het is verrassend hoe lang licht het nog blijft eind februari hier in het verre verre noorden.
In de avond meren we aan op de Lofoten. Helaas is het donker en kunnen we niets zien van deze mooie en razendpopulaire eilandengroep. De volgende ochtend, op de hoogte van Harstad zien we de Vesterålen, ten noorden van de Lofoten, aan de horizon verdwijnen. We zijn onderweg naar Tromsø, de meest noordelijk gelegen studentenstad van Europa.

Excursies van Nordic en Hurtigruten
Tijdens de Noorderlichtcruise biedt Nordic extra excursies aan, die vooraf kunnen worden geboekt. Hierdoor krijg je ook de kans om de prachtige fjorden en andere hoogtepunten van Noorwegen verder te verkennen. Onderstaand een overzicht van de excursies die Nordic aanbiedt.
- Stadswandeling in Ålesund langs de voornaamste bezienswaardigheden in het centrum en daarnaast een busrit naar het uitzichtpunt boven Ålesund.
- Stadswandeling in Trondheim langs de voornaamste bezienswaardigheden in het centrum en een bezoek aan de Nidaros Kathedraal
- Stadswandeling in Tromsø langs de voornaamste bezienswaardigheden en een bezoek aan het Polarmuseum
- Per bus naar de Noordkaap en vrij bezoek in het visitcenter op de Noordkaap
- Bezoek aan het Sneeuwhotel en de huskyfarm in Kirkenes
- Verkenning van de Vesterålen per bus
Zelf hebben we deelgenomen aan de uitstapjes naar de Noordkaap en Kirkenes. Hierover lees je in deel 2 van ons reisverhaal.
Hurtigruten zelf biedt diverse excursies aan tijdens de tussenstops. Van sledehondentochten tot een nachtelijke sneeuwscootersafari, kajaktochten, bootreis door de smalle fjorden. Deze kun je veelal gewoon tijdens de reis reserveren.
Tromsø
We varen Tromsø, de Poort naar de Arctic, rond 14.00 uur binnen. Een van de grootste hoogtepunten van Tromsø is de grote kans om het spectaculaire noorderlicht te aanschouwen. De heldere lucht en lage lichtvervuiling maken het een ideale locatie om dit betoverende fenomeen te ervaren. In de zomer geniet je van de middernachtzon, waarbij het landschap in een gouden gloed baadt. We hebben drie jaar geleden ervaren hoe bijzonder het is om middenin de nacht lange wandelingen te maken.
Helaas regent het pijpenstelen als we van boord gaan. We liggen vier uur aangemeerd, maar het weer is te slecht voor een hike of de beklimming van de Fjellheisen. Ook hadden we graag de schilderachtige wandelpaden rondom Tromsdalen verkend. Deze omgeving, met verbluffende uitzichten op de omliggende bergen en de zee, houden we tegoed. Want ik weet zeker dat we hier niet voor de laatste keer zijn.
Door de hevige wind ligt de kabelbaan Fjellheisen stil. Dat was een mooi alternatief geweest voor een wandeling, ook al is de prijs €84,65 per persoon voor drie uur. Wij trotseren de motregen en wind en zijn de gezellige studentenstad met leuke winkeltjes, restaurantjes en de vele koffietentjes gaan ontdekken. Voor cultuurzoekers zijn er diverse musea. Zoals het Polar museum, het Trollenmuseum en het Kunstmuseum. Nordic biedt de excursie aan naar het Polarmuseum.
Wij slenteren langs de beide standbeelden van Roald Amundsen, de beroemdste ontdekkingsreiziger van Noorwegen. De eerste man die de Zuidpool bereikte. Vanaf de kade aanschouwen we de bijzondere Arctic kathedraal van Tromso. We duiken een typisch modern Noors koffietentje in en genieten van een cappuccino met koemelk en een zelfgemaakte koek uit de bakkerij.
Om 18.15 horen we de hoorn van de Hurtigruten blazen en we varen onder de typisch Noorse brug door naar onze volgende bestemming de avond en nacht in naar Honningsvåg waar de Noordkaap ligt. Lees binnenkort het vervolg van dit verslag op Mountainreporters.
Wil jij ook op reis naar Scandinavië? Bekijk dan hier de reizen van Nordic.
Copyright alle foto’s: Edwin Hagenouw, Reisschrijvers Media
Sony is sponsor van Mountainreporters
De foto’s in dit artikel zijn gemaakt met een Sony systeemcamera uit de nieuwste generatie. Compacte en lichte full-frame camera’s waar serieuze fotografen en videomakers, maar ook hobbyfotografen lang op hebben gewacht.
Boordevol geavanceerde technologie voor zowel foto’s als films is het de essentiële tool om de wereld op jouw manier vast te leggen. Bekijk alle producten op Sony.nl
Maartje komt al sinds haar vroegste jaren in de bergen. Zwitserland en Scandinavië zijn haar favoriete vakantielanden. Zij is redacteur voor Snowrepublic.nl en vanaf april 2017 reist en schrijft Maartje ook voor Mountainreporters.
Leuk verslag! Zou zelf ook graag eens mee willen varen. Alleen ben ik minder goed ter been en vind de tijd om ern stad te verkennen wat krap. Zou graag wat langer op de lofoten willen kijken.
Hebben jullie daar ook een mogelijkheid toe?
Hi Karin, je kunt het beste even informeren bij de mensen van Nordic.nl. Zij kunnen je het beste advies geven over de mogelijkheden.