Ineens stonden we op de toppen van de Hardangervidda. Een raar besef aangezien we een paar dagen daarvoor nog het aan het slenteren waren door de straten van Oslo. Lees hieronder mijn verslag van een reis die onbeschrijfelijk mooi bleek te zijn. Er bestaat geen enkele twijfel dat Noorwegen tot de mooiste landen ter wereld behoort. Het land staat bekend om de prachtige ongerepte natuur. Vanaf het moment dat je voet op Noorse bodem zet zul je overweldigd worden door de kliffen en fjorden, besneeuwde bergtoppen en watervallen.

Wij (Marnix & Huub) waren al anderhalve week op roadtrip door dit prachtige land toen we het aanbod kregen om deel te nemen aan The Norway Trail van Travelbase. De Trail doorkruist het betoverende landschap van Hardangervidda, dat wordt omschreven als een van de mooiste nationale parken van Noorwegen.

Op Bergen Airport startte het avontuur. Na kort kennis gemaakt te hebben met de op het eerste oog al gezellige groep, begonnen we met de drie uur durende busreis naar een dorp waar we de volgende dag vroeg zouden beginnen aan onze trektocht. Tijdens de rit in de bus werden we al verrast door uitzichten over de fjorden en reden we door kilometerslange tunnels.

Bij aankomst op de camping kregen we een briefing. Kort daarna gingen we onze tenten opzetten. Een goede nachtrust was geen overbodige luxe, alhoewel de biertjes met de groep onze avond toch nog wat wisten te verlengen. In een klein knus huisje leerde we een deel van de groep al kennen en werd er meteen veel gelachen.

Tentenkamp voor de eerste nacht. Foto: Marnix Hagenouw

Dag 1

Het beloofde een mooie dag te worden. De ochtendzon kwam gelijk een kijkje nemen. Na voor het eerst ons gasstelletje gebruikt te hebben bij het ontbijt en het afbreken van onze tent, startte onze dag. De eerste meters werden gemaakt in een drassig gebied, alhoewel dit snel over ging in berglandschap met adembenemende uitzichten op de gletsjers. Het was de dag waarop we kennismaakten met het ongerepte Noorwegen.

Na een tocht van ongeveer vijf uur en een lunch-break kwamen we aan op de camping. Beter gezegd, een open grasveld waar op loopafstand een wc’tje en kleine shop te vinden waren. Ook was dit de plek waar we de eerste regenbui meemaakten en zwommen in gesmolten gletsjerwater. Poeh, ja dat was echt heel koud. Maar de energie die het ons gaf daarna was het zeker waard.

Hike dag 1. Foto: Marnix Hagenouw
Uitzicht over de prachtige uitgestrekte vlaktes van de Hardangervidda. Foto: Marnix Hagenouw

Dag 2

Wederom begon de dag met veel geluk. Een helderblauwe lucht verraste ons. Een mooie start van een dag die weer veel nieuwe ervaringen zou opleveren. We wandelden over touwbruggen en deden een uitdagende avondwandeling. Tijdens deze optionele beklimming, waar we langs allerlei watervallen en sneeuwvlaktes liepen, bereikten we de top van een hoge berg waardoor we een prachtig uitzicht kregen over ons kamp wat honderden meters lager lag. Weer een dag vol avontuur en verassingen. En misschien een van de hoogtepunten van vandaag: Het genieten van versgebakken broodjes die we bij het kamp konden halen.

Na acht zakjes “Expedition Food” had je de meesten van ons niet blijer kunnen maken. Ook deze dag sloten we af met een duik in het koude smeltwater, wat dit keer eigenlijk erg aangenaam was na de warme en zonnige tocht.

Foto 4: Een pauze momentje met uitzicht op een van de vele watervallen

Dag 3

Vandaag staat de kortste tocht van The Norway Trail op het programma. Maar zeker niet de minste. We gingen namelijk wel flink wat hoogtemeters maken. Wat deze dag extra uitzonderlijk maakte waren de wandelingen door de sneeuw. Soms was het erg oppassen geblazen, maar deze winterse ervaring maakte de hike wel heel vet.

Ook kwamen we op deze route steeds verder van de bewoonde wereld en voelden we ons op onze slaapplek volledig afgezonderd van de rest van de wereld. De tocht eindigde aan een groot meer met ijsrotsen waarvan we er één zelfs hebben zien (en vooral horen) afbreken. JA, dit was inderdaad erg cool. Later op de avond besloot een deel van de groep om met een avondwandeling nog de voet van de hoogste berg van de omgeving (Hårteigen) te bezoeken. Anderen kozen voor een avondduik of een dessert uit het voedselpakket. Het fijne aan deze groepsreis is dat er veel vrijheid is in de activiteiten.

De laatste paar meters na een zware maar prachtige dag. Foto: Marnix Hagenouw
Op deze hoogte kom je overal dit soort bizarre fotogenieke plekjes tegen. Foto: Marnix Hagenouw

Dag 4

De langste wandeldag was nu echt aangebroken. We gaan 19,3 kilometer hiken en zijn vroeg opstaan. We starten in laaghangende mist. Ook was het zeker een stukje kouder slapen hier. De extra warme kleding die we hadden meegenomen was dus zeker geen overbodige luxe.

Met de groep waar wij al dagen mee optrokken, liepen wij zoals bijna elke dag aan kop. Je kan tijdens The Norway Trail je eigen tempo bepalen en met je eigen groepje op sommige momenten een muziekje draaien. Ondanks dat de rust en de geluiden van de natuur uiteraard ook heerlijk zijn, zorgt een uurtje Dire Straits wel voor wat extra nodige energie tijdens het lopen. Leuk om op deze manier nieuwe mensen te ontmoeten, met dezelfde passie voor natuur en hiken.

Ons loopgroepje. Foto: Marnix Hagenouw

Ik moet eerlijk bekennen, deze dag was voor mij persoonlijk zeker de zwaarste. We beklommen steile toppen, deden de bijbehorende afdalingen en waadden ons door rivieren met waterschoenen. De uitzichtpunten en vele meren waar we konden uitrusten maakten echter alles goed. Ook de biertjes bij het kampvuur en een diner in het huisje dichtbij het kamp, maakten voor iedereen deze dag een waar succes. Ik kan met zekerheid zeggen dat wij dit achteraf toch de leukste en mooiste dag vonden.

Lunch op een adembenemende plek. Foto: Marnix Hagenouw
Waterschoenen waren geen overbodige luxe. Foto: Marnix Hagenouw

Dag 5

Dit is alweer de laatste dag van The Norway Trail. Een ware “afdalingsdag”. Er werd daarom besloten dat de wat voorzichtigere hikers onder ons eerder konden vertrekken. Dit was absoluut geen gek idee aangezien er zeker hele steile en moeilijke stukken voorbijkwamen. Ondanks dat mogen wij van groot geluk spreken dat het de afgelopen dagen en deze dag droog was. Deze steile afdalingen zijn namelijk extra zwaar als je weinig grip hebt. Daarnaast was er ruim voldoende tijd om te genieten van de grootste waterval in de omgeving.

Na een aantal uren afdalen hebben we met de hele groep onderaan een berg, bij een waterval, geluncht en een groepsfoto gemaakt. Daar werd ook stilgestaan bij het ongelofelijk mooie weer dat we hadden en het geluk dat iedereen de hike veilig heeft doorstaan.

Prachtig uitzicht om de dag mee te beginnen. Foto: Marnix Hagenouw

Na nog een klein stukje lopen door de bossen kwamen we aan op de laatste camping. Jaaa, weer douchen en lekker genieten van een welverdiende pizza. Een erg comfortabele camping en een geweldige plek om het voltooien van de trektocht te vieren!

Een groepsfoto met veel voldane gezichten. Foto: Marnix Hagenouw

Dag 6

Toen we opstonden hadden we eigenlijk het idee dat de dag een beetje verpest was. Een volledige dag regen had nogal wat roet in het eten gegooid namelijk. Een groot deel van de deelnemers, waaronder wijzelf, hebben daarom de wandeling naar Trolltunga aan ons voorbij laten gaan. Achteraf was dit geen slecht idee. De teruggekomen wandelaars konden namelijk enkel foto’s met mist laten zien. Mocht je de kans krijgen om Trolltunga te bezoeken met beter weer, dan is dit absoluut aan te raden.

Gelukkig vonden we we een goed alternatief voor deze dagbesteding en besloten we te gaan boot-hoppen (dit bleek gratis te zijn) om toch nog wat avontuur te beleven in de omgeving. We bezochten diverse musea, genoten van gezellige horecagelegenheden en liftten uiteindeljk met een vriendelijke Zwitser om terug te keren naar de camping. Ook deze dag heeft toch voor heel wat mooie herinneringen gezorgd.

De volgende dag vertrokken we om 05:00 uur ’s ochtend terug naar de luchthaven in Bergen en namen afscheid van de groep.
We hebben vrienden voor het leven gemaakt, gewandeld door de mooiste natuur, soms afgezien, maar vooral volop genoten! Daarnaast hebben we twee nieuwe vrienden overtuigd om nog een week met ons door Noorwegen te reizen.
Wij kunnen met alle zekerheid zeggen dat we dit geweldige avontuur absoluut niet hadden willen missen.

The Norway Trail, je was geweldig!

Over The Norway Trail van Travelbase

Prijs vanaf €540, dit is inclusief:

 • Superflex annuleringsverzekering: De mogelijkheid om zonder reden te annuleren of je reisdata te wijzigen tot 1 april
 • 7 kampeer-overnachtingen waarvan 3 op comfortabele campings en 4 in de ongerepte natuur op de Hardangervidda.
 • Begeleiding van nederlandstalige gidsen
 • GPS tracking systeem voor noodgevallen
 • Trailapp The Norway Trail

Optioneel kun je bijboeken:

 • Vluchten heen en terug vanaf € 310
  (Inclusief shuttle H/T naar basecamp van de trail).
 • Survival Foodpack € 105
  (De inhoud van het Foodpack zal enkele weken voorafgaand aan de reis bekend worden gemaakt)
 • Dagwandeling naar Trolltunga (dag 7): € 29 p.p.
 • Huur kampeermateriaal € 79
 • Wandelstokken: € 12 p.p.
 • Ruimbagage: € 55 p.p.
 • Airport shuttle: € 95 p.p.
  (Inbegrepen in de prijs van de vlucht)
 • Reisbijstandsverzekering: € 49 p.p.
 • Annuleringsverzekering: € 69 p.p.

Ga voor meer informatie en beschikbare data naar thenorwaytrail.com/nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.