Een verhaal van Bas van Riksja Travel

Noorwegen is dé bestemming voor elke outdoor-liefhebber die kiest voor kajakken door fjorden in plaats van uit een kokosnoot drinken op een tropisch strand. Thuiskomen met de gaafste verhalen over de gletsjerwandeling in Josteldalsbreen Nationale Park of over hoe wild het raften door de bergen in Geilo was. Noorwegen-expert Bas kan niet genoeg krijgen van het land en vertelt over zijn avonturen in Noorwegen met Riksja Travel.

Wat maakt een Noorwegen-reis zo gaaf?

“Het is enorm moeilijk kiezen tussen waar je wel heen gaat en waar niet. In Noorwegen zijn er enorm veel toffe dingen die je als outdoor-fan wilt ervaren, ook ik heb nog niet alles kunnen zien. Noorwegen is een groot divers land waar je in de buitenlucht je hart kunt ophalen, dit brengt mij elke keer weer terug. Als ik denk aan de momenten die voor mij het gaafst waren zijn dit o.a. Muskusossen spotten in het Dovrefjell NP, naar de papgeaaiduikers op Runde eiland  en een cruise over de Lysefjord gevolgd door een beklimming van de Preikestolen.”

Foto: Riksja Travel

“Deze gave activiteiten vullen mijn dagen rijkelijk, maar ook voor de avond ben ik op zoek naar alternatieve slaapplekken die helemaal opgaan in de natuur. Bij Riksja Travel kies ik voor de Special Stay. Zo heb ik bijvoorbeeld geslapen in een luxe houten boomhut, met uitzicht over de Hardangerfjord, maar ook in een modern Scandinavisch huisje dat compleet opgaat in de natuur en is gemaakt van duurzame materialen.

Wat kan ik echt niet overslaan tijdens mijn Noorwegen-reis?

“Als ik één activiteit moet kiezen, dan ga ik voor kajakken en kamperen in een geheime fjord. Niet alleen is dit een échte Riksja-ervaring, maar het is ook een avontuur waar je U tegen zegt. Samen met je gids start je een tweedaagse kajakexpeditie dwars door de minder bekende Norangsfjord. Bergen die om je heen rijzen, verschillende watervallen die langs groene kliffen stromen en je hebt geen last van andere boten.

Kajakken in de Hardanger fjord. Foto: Riksja Travel

Wanneer je stopt met peddelen hoor je alleen maar natuur om je heen, je reist op dat moment echt weg van de massa. Aan het einde van de middag zet je een tent op in deze mooie omgeving en probeer je een vis te vangen voor het avondeten, de gids heeft gelukkig altijd een plan B.”

Enne, heb je goede tips om in Noorwegen op gang te komen?

“Dat je in Noorwegen mooi kunt wandelen is geen geheim, maar een keuze maken waar je wilt wandelen en welke route je gaat doen is een flinke uitdaging. De hike die ik altijd meegeef is de Trolltunga hike met overnachting in expeditietent. De rotsformaties van Trolltunga zijn een van de mooiste van Noorwegen, maar de tocht kan behoorlijk pittig zijn. Daarom slaap je met Riksja Travel in een expeditietent bovenop het plateau, zo word je wakker met een prachtig uitzicht en geniet je langer van de hike!”

Noorwegen Riksja
Foto: Riksja Travel

“Een activiteit die goed laat zien wat voor land Noorwegen is, is een gletsjerwandeling in Josteldalsbreen Nationale Park. Hier vind je de grootste gletsjer van het Europese vasteland en ga je samen met een gids en de juiste uitrusting anderhalf uur het ijs op. Nadat je met een bootje het turquoise gletsjermeer over bent stap je het ijs op. Je gids vertelt je meer over hoe gletsjers ontstaan en welke impact het veranderende klimaat heeft.”

Welke outdoor-activiteiten je ook gaat doen, het beste seizoen om te gaan is half mei tot eind september

“Welke outdoor-activiteiten je ook gaat doen, het beste seizoen om te gaan is half mei tot eind september. Zowel in het binnenland als aan de kust zijn de temperaturen prettig en je hebt in deze periode de langste dagen en kortste nachten. Ga je eind juni naar Noorwegen? Houdt dan rond 21 juni rekening met Midzomernacht, wanneer de kortste nacht van het jaar gevierd wordt.”

Waarom is een Noorwegen-reis met Riksja zo gaaf?

“In Noorwegen reis je al snel door dunbevolkte regio’s waar je omringd bent door natuur. Je kunt je hier snel vermaken in de omgeving, maar de bekendere plekken zijn toch gauw druk. Met de 20-jaar ervaring van Riksja reis je weg van de massa en op een verantwoorde manier, zonder jouw wensen te vergeten.

Zo stel je met onze bouwstenen je eigen ideale reis samen of ga je met een van onze bestemmings-experts je reis tot in de details aanpassen naar jouw behoeften. De highlights van een land zie je op een alternatieve manier, zoals overnachten op de rotsformaties van Trolltunga zodat je de omgeving in de ochtend in alle rust ziet.”

Foto: Riksja Travel

“Samen met onze lokale collega’s ter plekke en het kiezen van duurzame slaapplekken en activiteiten, reis je de wereld meteen ook mooier. Zo slaap je in zelfvoorzienende hutten midden in de natuur en ga je met een gids uit de omgeving op pad om te mooiste hike van je leven te maken. Het mooiste is dat Riksja Travel dit niet alleen doet voor de reizen naar Noorwegen, maar naar ruim 50 bestemmingen wereldwijd. Zo kun je naast Noorwegen naar IJsland, Lapland en Nieuw-Zeeland voor vergelijkbare omgevingen, maar ook naar Namibië, Costa Rica en Vietnam voor compleet andere ervaringen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.