klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Zijn dit de mooiste openbare wc’s van Noorwegen?

Door Edwin Hagenouw | bron: Visit Norway

19 november is door de VN uitgeroepen tot Wereldtoiletdag. Deze dag is bedacht om het publiek bewust te maken van van het belang van goede sanitaire systemen en gebruiken, zoals afvalwaterzuivering, regenwaterbeheer en handen wassen. In Noorwegen is de hele infrastructuur perfect georganiseerd en is er geen gebrek aan hygiene en schoon water. Toch besteedt dit mooie Scandinavische land deze week aandacht aan de wc. Aan wel hele bijzondere toiletten, moet gezegd worden. Openbare toiletgebouwen van ongekende schoonheid en op prachtige plekken.

Adembenemend

Van het hoge noorden tot het diepe zuidwesten zijn de Noorse architectuur en design het landschap binnengestapt om langs achttien bijzonder mooie wegen samen te komen in het landschap. Je vindt er onverwachte rustplaatsen, adembenemende uitzichtpunten en  toiletten van unieke architectuur.

Hier zijn enkele van de meest verbazingwekkende openbare toiletten ter wereld, in willekeurige volgorde. Neem een ​​kijkje.

Ureddplassen

Ureddplassen is een plek voor een korte pauze, om lekker uit te rusten of picknicken. Ook kom je hier voor lange nachten met middernachtzon of het noorderlicht. Een golvend toiletgebouw met glazen wanden wordt prachtig verlicht in het donker. Er is een monument opgericht ter nagedachtenis aan degenen die stierven toen de onderzeeër “Uredd” tijdens de Tweede Wereldoorlog een mijn in Fugløyfjorden raakte.

Ureddplassen – Helgelandskysten – Photo – Steinar Skaar – Statens Vegvesen

Jektvik

Het dorp Jektvik ligt aan de zuidoever van de Værangen fjord aan de kust van Helgeland. Hier vertrekt de veerboot naar Kilboghamn. De wachtkamer aan de veerkade is bekleed met doorschijnend glasvezel, en in het donkere seizoen licht het op als een Chinese lantaarn.

Jektvik – Helgelandskysten 2 – Photo – Steinar Skaar – Statens Vegvesen

Allmannajuvet

De Allmannajuvet-zinkmijnen: een niet meer gebruikte mijnbouwfabriek in Sauda in Ryfylke. De mijnen waren in bedrijf van 1881 tot 1899. Tegenwoordig is het gebied een museum. De gebouwen in de kloof zijn ontworpen als een industriële bouwstijl om het verhaal van de mijnen te belichamen. Je vindt hier een galerie, café, toilet, paden en trappen.

Allmannajuvet – Ryfylke – Photo – Trine Kanter Zerwekh – Statens Vegvesen

Hereiane

De rustplaats van Hereiane ligt op het schiereiland Folgefonn in een gebied waar door ijs verweerde rotsen en verwrongen pijnbomen van de fjord helemaal tot aan de bergtoppen reiken. Het schilderachtige gebouw is uniek en combineert oude bouwtechnieken, zoals leisteen, met beton en glas in sterke kleuren.

Hereiane – Hardanger – Photo – Hege Lysholm -Statens Vegvesen

Eggum

Het vissersdorp Eggum ligt aan de zeezijde van het eiland Vestvågøy in de Lofoten, tussen de oceaan en de bergen. Een ideale plek voor de middernachtzon. Tegenover de open oceaan staat een rustruimte in de vorm van een amfitheater met een parkeerplaats en servicefaciliteiten.

Eggum – Lofoten 2 – Photo – Jarle Wæhler – Statens Vegvesen

Ostasteidn

Het rustgebied bij Ostasteidn ligt aan de westkant van de Sandsfjorden in Ryfylke. Het uitkijkpunt bevindt zich waar de Noorse kunstenaar Lars Hertervig zijn inspiratie vond. De architectuur van deze plek is geïnspireerd op zijn kunst. Een loopbrug leidt naar zitgelegenheid met een prachtig uitzicht op Sandsfjorden. Het karakteristieke toiletgebouw is geschilderd met een mosmengsel, zodat het op termijn een met mos bedekt oppervlak krijgt.

Ostasteidn – Ryfylke – Photo – Lars Grimsby – Statens Vegvesen

Ersfjordstranda

Ersfjordstranda ligt aan de binnenzijde van de Ersfjord op het eiland Senja en biedt wit, fijnkorrelig zand dat doet denken aan tropische landen en stranden. Omgeven door hoge, steile bergtoppen is dit Noorwegen op zijn meest spectaculairst. De driehoekige, vergulde servicefaciliteit op het strand is een attractie op zich.

Ersfjordstranda – Senja – Photo – Per Ritzler – Statens Vegvesen

Stegastein

Het elegante uitkijkplatform bij Stegastein met uitzicht op de Aurlandsfjord en Flåm, wekt de illusie dat het in de ruimte zweeft. Het bouwwerk dat dertig meter boven de pijnbomen uitsteekt, ligt 650 meter boven de fjord. Met zijn glazen pui biedt het een uniek uitzicht op het fjordenlandschap. Misschien wel het toilet met het mooiste uitzicht ter wereld.

Stegastein – Aurlandsfjellet 2 – Photo – Hege Lysholm – Statens Vegvesen
Stegastein – Aurlandsfjellet – Photo – Jarle Wæhler – Statens Vegvesen

Akkarvikodden

Akkarvikodden ligt aan de weg die naar het zuidwesten leidt over het eiland Moskenesøy op de Lofoten. Vanaf hier ontvouwt zich een panorama naar de oceaan in het zuidoosten. De rustruimte is ontworpen met horizontale vlakken, strakke lijnen in graniet. Het karakteristieke servicegebouw bootst de vorm van de grillige bergen in dit wilde en ongerepte landschap na.

Akkarvikodden – Lofoten 2 – Photo – Steinar Skaar – Statens Vegvesen

Lillefjord

De rustplaats van Lillefjord ligt halverwege de weg die naar Havøysund leidt, aan de binnenzijde van een fjord. De brug over de rivier de Fosseelva die in de fjord uitmondt, is ontworpen met een geïntegreerde schuilplaats, servicefaciliteiten en banken. De loopbrug markeert het begin van het pad langs de rivier en leidt naar de “Love bench” bij de Lillefjord-waterval.

Lillefjord – Havøysund – Photo – Roger Ellingsen – Statens Vegvesen

Lees hier alle verhalen en artikelen over Noorwegen


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer