Zijn dit de mooiste openbare wc’s van Noorwegen?

Door Edwin Hagenouw | bron: Visit Norway

19 november is door de VN uitgeroepen tot Wereldtoiletdag. Deze dag is bedacht om het publiek bewust te maken van van het belang van goede sanitaire systemen en gebruiken, zoals afvalwaterzuivering, regenwaterbeheer en handen wassen. In Noorwegen is de hele infrastructuur perfect georganiseerd en is er geen gebrek aan hygiene en schoon water. Toch besteedt dit mooie Scandinavische land deze week aandacht aan de wc. Aan wel hele bijzondere toiletten, moet gezegd worden. Openbare toiletgebouwen van ongekende schoonheid en op prachtige plekken.

Adembenemend

Van het hoge noorden tot het diepe zuidwesten zijn de Noorse architectuur en design het landschap binnengestapt om langs achttien bijzonder mooie wegen samen te komen in het landschap. Je vindt er onverwachte rustplaatsen, adembenemende uitzichtpunten en  toiletten van unieke architectuur.

Hier zijn enkele van de meest verbazingwekkende openbare toiletten ter wereld, in willekeurige volgorde. Neem een ​​kijkje.

Ureddplassen

Ureddplassen is een plek voor een korte pauze, om lekker uit te rusten of picknicken. Ook kom je hier voor lange nachten met middernachtzon of het noorderlicht. Een golvend toiletgebouw met glazen wanden wordt prachtig verlicht in het donker. Er is een monument opgericht ter nagedachtenis aan degenen die stierven toen de onderzeeër “Uredd” tijdens de Tweede Wereldoorlog een mijn in Fugløyfjorden raakte.

Ureddplassen – Helgelandskysten – Photo – Steinar Skaar – Statens Vegvesen

Jektvik

Het dorp Jektvik ligt aan de zuidoever van de Værangen fjord aan de kust van Helgeland. Hier vertrekt de veerboot naar Kilboghamn. De wachtkamer aan de veerkade is bekleed met doorschijnend glasvezel, en in het donkere seizoen licht het op als een Chinese lantaarn.

Jektvik – Helgelandskysten 2 – Photo – Steinar Skaar – Statens Vegvesen

Allmannajuvet

De Allmannajuvet-zinkmijnen: een niet meer gebruikte mijnbouwfabriek in Sauda in Ryfylke. De mijnen waren in bedrijf van 1881 tot 1899. Tegenwoordig is het gebied een museum. De gebouwen in de kloof zijn ontworpen als een industriële bouwstijl om het verhaal van de mijnen te belichamen. Je vindt hier een galerie, café, toilet, paden en trappen.

Allmannajuvet – Ryfylke – Photo – Trine Kanter Zerwekh – Statens Vegvesen

Hereiane

De rustplaats van Hereiane ligt op het schiereiland Folgefonn in een gebied waar door ijs verweerde rotsen en verwrongen pijnbomen van de fjord helemaal tot aan de bergtoppen reiken. Het schilderachtige gebouw is uniek en combineert oude bouwtechnieken, zoals leisteen, met beton en glas in sterke kleuren.

Hereiane – Hardanger – Photo – Hege Lysholm -Statens Vegvesen

Eggum

Het vissersdorp Eggum ligt aan de zeezijde van het eiland Vestvågøy in de Lofoten, tussen de oceaan en de bergen. Een ideale plek voor de middernachtzon. Tegenover de open oceaan staat een rustruimte in de vorm van een amfitheater met een parkeerplaats en servicefaciliteiten.

Eggum – Lofoten 2 – Photo – Jarle Wæhler – Statens Vegvesen

Ostasteidn

Het rustgebied bij Ostasteidn ligt aan de westkant van de Sandsfjorden in Ryfylke. Het uitkijkpunt bevindt zich waar de Noorse kunstenaar Lars Hertervig zijn inspiratie vond. De architectuur van deze plek is geïnspireerd op zijn kunst. Een loopbrug leidt naar zitgelegenheid met een prachtig uitzicht op Sandsfjorden. Het karakteristieke toiletgebouw is geschilderd met een mosmengsel, zodat het op termijn een met mos bedekt oppervlak krijgt.

Ostasteidn – Ryfylke – Photo – Lars Grimsby – Statens Vegvesen

Ersfjordstranda

Ersfjordstranda ligt aan de binnenzijde van de Ersfjord op het eiland Senja en biedt wit, fijnkorrelig zand dat doet denken aan tropische landen en stranden. Omgeven door hoge, steile bergtoppen is dit Noorwegen op zijn meest spectaculairst. De driehoekige, vergulde servicefaciliteit op het strand is een attractie op zich.

Ersfjordstranda – Senja – Photo – Per Ritzler – Statens Vegvesen

Stegastein

Het elegante uitkijkplatform bij Stegastein met uitzicht op de Aurlandsfjord en Flåm, wekt de illusie dat het in de ruimte zweeft. Het bouwwerk dat dertig meter boven de pijnbomen uitsteekt, ligt 650 meter boven de fjord. Met zijn glazen pui biedt het een uniek uitzicht op het fjordenlandschap. Misschien wel het toilet met het mooiste uitzicht ter wereld.

Stegastein – Aurlandsfjellet 2 – Photo – Hege Lysholm – Statens Vegvesen
Stegastein – Aurlandsfjellet – Photo – Jarle Wæhler – Statens Vegvesen

Akkarvikodden

Akkarvikodden ligt aan de weg die naar het zuidwesten leidt over het eiland Moskenesøy op de Lofoten. Vanaf hier ontvouwt zich een panorama naar de oceaan in het zuidoosten. De rustruimte is ontworpen met horizontale vlakken, strakke lijnen in graniet. Het karakteristieke servicegebouw bootst de vorm van de grillige bergen in dit wilde en ongerepte landschap na.

Akkarvikodden – Lofoten 2 – Photo – Steinar Skaar – Statens Vegvesen

Lillefjord

De rustplaats van Lillefjord ligt halverwege de weg die naar Havøysund leidt, aan de binnenzijde van een fjord. De brug over de rivier de Fosseelva die in de fjord uitmondt, is ontworpen met een geïntegreerde schuilplaats, servicefaciliteiten en banken. De loopbrug markeert het begin van het pad langs de rivier en leidt naar de “Love bench” bij de Lillefjord-waterval.

Lillefjord – Havøysund – Photo – Roger Ellingsen – Statens Vegvesen

Lees hier alle verhalen en artikelen over Noorwegen


Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer