Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Zijn dit de mooiste openbare wc’s van Noorwegen?

Door Edwin Hagenouw | bron: Visit Norway

19 november is door de VN uitgeroepen tot Wereldtoiletdag. Deze dag is bedacht om het publiek bewust te maken van van het belang van goede sanitaire systemen en gebruiken, zoals afvalwaterzuivering, regenwaterbeheer en handen wassen. In Noorwegen is de hele infrastructuur perfect georganiseerd en is er geen gebrek aan hygiene en schoon water. Toch besteedt dit mooie Scandinavische land deze week aandacht aan de wc. Aan wel hele bijzondere toiletten, moet gezegd worden. Openbare toiletgebouwen van ongekende schoonheid en op prachtige plekken.

Adembenemend

Van het hoge noorden tot het diepe zuidwesten zijn de Noorse architectuur en design het landschap binnengestapt om langs achttien bijzonder mooie wegen samen te komen in het landschap. Je vindt er onverwachte rustplaatsen, adembenemende uitzichtpunten en  toiletten van unieke architectuur.

Hier zijn enkele van de meest verbazingwekkende openbare toiletten ter wereld, in willekeurige volgorde. Neem een ​​kijkje.

Ureddplassen

Ureddplassen is een plek voor een korte pauze, om lekker uit te rusten of picknicken. Ook kom je hier voor lange nachten met middernachtzon of het noorderlicht. Een golvend toiletgebouw met glazen wanden wordt prachtig verlicht in het donker. Er is een monument opgericht ter nagedachtenis aan degenen die stierven toen de onderzeeër “Uredd” tijdens de Tweede Wereldoorlog een mijn in Fugløyfjorden raakte.

Ureddplassen – Helgelandskysten – Photo – Steinar Skaar – Statens Vegvesen

Jektvik

Het dorp Jektvik ligt aan de zuidoever van de Værangen fjord aan de kust van Helgeland. Hier vertrekt de veerboot naar Kilboghamn. De wachtkamer aan de veerkade is bekleed met doorschijnend glasvezel, en in het donkere seizoen licht het op als een Chinese lantaarn.

Jektvik – Helgelandskysten 2 – Photo – Steinar Skaar – Statens Vegvesen

Allmannajuvet

De Allmannajuvet-zinkmijnen: een niet meer gebruikte mijnbouwfabriek in Sauda in Ryfylke. De mijnen waren in bedrijf van 1881 tot 1899. Tegenwoordig is het gebied een museum. De gebouwen in de kloof zijn ontworpen als een industriële bouwstijl om het verhaal van de mijnen te belichamen. Je vindt hier een galerie, café, toilet, paden en trappen.

Allmannajuvet – Ryfylke – Photo – Trine Kanter Zerwekh – Statens Vegvesen

Hereiane

De rustplaats van Hereiane ligt op het schiereiland Folgefonn in een gebied waar door ijs verweerde rotsen en verwrongen pijnbomen van de fjord helemaal tot aan de bergtoppen reiken. Het schilderachtige gebouw is uniek en combineert oude bouwtechnieken, zoals leisteen, met beton en glas in sterke kleuren.

Hereiane – Hardanger – Photo – Hege Lysholm -Statens Vegvesen

Eggum

Het vissersdorp Eggum ligt aan de zeezijde van het eiland Vestvågøy in de Lofoten, tussen de oceaan en de bergen. Een ideale plek voor de middernachtzon. Tegenover de open oceaan staat een rustruimte in de vorm van een amfitheater met een parkeerplaats en servicefaciliteiten.

Eggum – Lofoten 2 – Photo – Jarle Wæhler – Statens Vegvesen

Ostasteidn

Het rustgebied bij Ostasteidn ligt aan de westkant van de Sandsfjorden in Ryfylke. Het uitkijkpunt bevindt zich waar de Noorse kunstenaar Lars Hertervig zijn inspiratie vond. De architectuur van deze plek is geïnspireerd op zijn kunst. Een loopbrug leidt naar zitgelegenheid met een prachtig uitzicht op Sandsfjorden. Het karakteristieke toiletgebouw is geschilderd met een mosmengsel, zodat het op termijn een met mos bedekt oppervlak krijgt.

Ostasteidn – Ryfylke – Photo – Lars Grimsby – Statens Vegvesen

Ersfjordstranda

Ersfjordstranda ligt aan de binnenzijde van de Ersfjord op het eiland Senja en biedt wit, fijnkorrelig zand dat doet denken aan tropische landen en stranden. Omgeven door hoge, steile bergtoppen is dit Noorwegen op zijn meest spectaculairst. De driehoekige, vergulde servicefaciliteit op het strand is een attractie op zich.

Ersfjordstranda – Senja – Photo – Per Ritzler – Statens Vegvesen

Stegastein

Het elegante uitkijkplatform bij Stegastein met uitzicht op de Aurlandsfjord en Flåm, wekt de illusie dat het in de ruimte zweeft. Het bouwwerk dat dertig meter boven de pijnbomen uitsteekt, ligt 650 meter boven de fjord. Met zijn glazen pui biedt het een uniek uitzicht op het fjordenlandschap. Misschien wel het toilet met het mooiste uitzicht ter wereld.

Stegastein – Aurlandsfjellet 2 – Photo – Hege Lysholm – Statens Vegvesen
Stegastein – Aurlandsfjellet – Photo – Jarle Wæhler – Statens Vegvesen

Akkarvikodden

Akkarvikodden ligt aan de weg die naar het zuidwesten leidt over het eiland Moskenesøy op de Lofoten. Vanaf hier ontvouwt zich een panorama naar de oceaan in het zuidoosten. De rustruimte is ontworpen met horizontale vlakken, strakke lijnen in graniet. Het karakteristieke servicegebouw bootst de vorm van de grillige bergen in dit wilde en ongerepte landschap na.

Akkarvikodden – Lofoten 2 – Photo – Steinar Skaar – Statens Vegvesen

Lillefjord

De rustplaats van Lillefjord ligt halverwege de weg die naar Havøysund leidt, aan de binnenzijde van een fjord. De brug over de rivier de Fosseelva die in de fjord uitmondt, is ontworpen met een geïntegreerde schuilplaats, servicefaciliteiten en banken. De loopbrug markeert het begin van het pad langs de rivier en leidt naar de “Love bench” bij de Lillefjord-waterval.

Lillefjord – Havøysund – Photo – Roger Ellingsen – Statens Vegvesen

Lees hier alle verhalen en artikelen over Noorwegen


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Bergsportdag

Je vakantie start op de Bergsportdag

Deze zomer naar de bergen? Kom dan naar de Bergsportdag, 17 maart in het NBC Nieuwegein. Een dag met een uitgebreid programma vol inspirerende sprekers en lezingen, leerzame workshops, de mooiste hikes en het nieuwste materiaal. Dé perfecte voorbereiding voor jouw volgende avontuur. Lees meer