Als een schilderij. Een van Gogh, Monet en Picasso ineen. De hemel spat uit elkaar in alle kleuren. Strepen roze, rood en paars golven door elkaar heen, vermengen zich en zijn overal om mij heen. Virtual Reality? Een 3D bioscoop-film? Een droom? Niets van dit alles! Deze kleurenexplosie is een standaard winterse zonsondergang in Zweden. En één van de redenen waarom dit land mijn favoriete wintersportbestemming is.

Zweden
Het is net een schilderij! Foto: Marloes van Pareren

Maar Zweden in de winter, daar is toch alleen maar donker, veel te koud en er zijn geen bergen om op te skiën? De nachten zijn inderdaad langer dan in de Alpen en het kan er ook stukken kouder zijn (maar omdat dit droge kou is voelt het vaak niet zo). Geen bergen? Het tegendeel is waar: de bergketens die in Zweden liggen zijn zelfs vele malen ouder dan de Alpen!

Zweden
Skiën onder magisch licht. Foto: Marloes van Pareren

Hierdoor missen ze de kenmerkende scherpe, onbegaanbare pieken van jongere bergketens waardoor je met gemak tot op de toppen van de bergen kunt komen. Door het glooiende uiterlijk van deze bergen kun je heel makkelijk andere wintersporten dan skiën beoefenen, ik laat je zien welke zeven activiteiten je echt een keer geprobeerd moet hebben!

1: Skiën en snowboarden

In Zweden vind je door het hele land skigebieden. Soms is het maar één piste, soms een gebied met vele kilometers aan pistes van verschillende moeilijkheidsgraden inclusief funparks waar je je laatste trucjes in de halfpipes kunt showen.

Vanaf deze winter vlieg je met BBI Travel vanaf Vliegveld Groningen naar het net geopende Scandinavian Mountains Airport op de grens van Noorwegen en Zweden. Van hieruit heb je de keus uit maar liefst acht verschillende skigebieden! Zo zit er voor iedereen wel een favoriet tussen!

2: Sneeuwschoenwandelen

Dé manier om de prachtige natuur van Zweden in de winter te ontdekken is op sneeuwschoenen. Je wandelt tussen door sneeuw ingepakte bomen door, ziet een sneeuwhaas wegschieten en krijgt bij ieder zuchtje wind duizenden sneeuwdiamantjes over je heen geblazen. Of als je het iets avontuurlijker aan wil pakken loop je ’s nachts in het licht van de maan en duizenden sterren door de diepe sneeuw en wacht je bij een heerlijk warm kampvuur tot het noorderlicht zich laat zien!

3: Het noorderlicht

Het noorderlicht, het is één van de natuurwonderen die je zeker eenmaal in je leven meegemaakt moet hebben. In Zweden in de winter heb je een redelijke kans om het te mogen aanschouwen. Omdat de nachten langer zijn heb je meer uren om het te zien. Zo hebben de langere nachten dus wel degelijk een groot voordeel! Wist je dat het noorderlicht er altijd is? Zomer en winter, ’s nachts en overdag.

Je kunt het alleen zien als het donker is, daarom is de winter perfect als je het een keer mee wil maken. Er zijn verschillende apps die proberen te voorspellen wanneer de kans het grootst is, hierdoor hoef je niet de hele nacht in de vrieskou buiten te blijven staan wachten.

Zweden
Dit moet je toch een keer meegemaakt hebben! Foto: Marloes van Pareren
Zweden
Als een vuur tussen de bomen. Foto: Marloes van Pareren

4: Cross Country Skiën

Cross Country Skiën of langlaufen zoals wij het vaak noemen, is in heel Scandinavië één van de meest geliefde wintersportactiviteiten. Je hebt er alleen sneeuw en speciale cross countryski’s, schoenen en stokken voor nodig. En een flinke conditie! Want vergis je niet, cross country skiën is een stuk intensiever dan je denkt.

In het begin is het even wennen op de ski’s die een stuk smaller zijn dan gewone ski’s, maar als je de smaak eenmaal te pakken hebt is het een heerlijke manier om lange afstanden af te leggen door de Zweedse natuur.

5: Sneeuwscootertocht

Houd je van snelheid? Van zonder al te veel moeite grote afstanden afleggen in de sneeuw? Dan is een sneeuwscootertocht iets voor jou! Comfortabel op een verwarmd zadel stuur je jezelf door de dichtbegroeide bossen en over bevroren meren. Voor Zweden is een sneeuwscooter vaak net zo gewoon als een fiets voor ons is. In de winter zie je overal gele stokken uit de diepe sneeuw steken die sneeuwscooterpaden aangeven.

Zo kom je met gemak op plekken die je in de zomer niet met een auto kunt bereiken. Een perfecte manier om het natuurschoon eens van een andere kant te bekijken!

Zweden
Adembenemend! Foto: Marloes van Pareren

6: Hondensledetocht

Mijn persoonlijke favoriet! Maak een hondensledetocht door de Zweedse natuur. Het enige dat je hoort is het glijden van je slee en de hondenpootjes in de sneeuw. Er is geen mooiere manier om echt één te zijn met je omgeving. De honden zijn echte werkpaarden en vinden het heerlijk om te rennen. En tijdens de pauze wordt een knuffel als beloning natuurlijk met vol enthousiasme ontvangen! Stap op je slede en laat deze bijzondere honden je meenemen in hun wereld.

7: Ontspannen

Belangrijk onderdeel van de Zweedse wintersport is het ontspannen na een dag inspannen. Laat je vermoeide spieren tot rust komen in een sauna of dompel jezelf onder in een stoombad met uitzicht op de besneeuwde bergen. Je hoeft nooit ver te lopen voor een wellness, ieder skigebied heeft er minstens één en in veel van de huisjes die je kunt huren hebben een eigen sauna.

Geniet daarna van een heerlijke maaltijd in één van de vele restaurants die je in de skigebieden vindt. Of je nou houdt van een burger met friet, warme wafels met jam of een diner op sterrenniveau, er is altijd wel een restaurant dat bij je past. De perfecte afsluiting van een dag in de sneeuw!

Nog meer lezen?

Wil je meer weten over wintersport in Zweden of Scandinavië in het algemeen? Eerder schreef ik voor Snowrepublic al over de verschillende skigebieden rondom Scandinavian Mountains Airport en vertelde ik je alles over mijn ervaringen met de verschillende wintersporten die je hier kunt beoefenen. En ben je op zoek naar een echt winters avontuur? Ga dan mee op een meerdaagse hondensledetocht in Zweeds Lapland!

Zweden
Komt de zon nou op, of gaat de maan onder? Foto: Marloes van Pareren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.