Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Fulufjället nationaal park is een van de dertig nationale parken in Zweden en stond hoog op mijn lijstje om ooit eens te bezoeken. Deze herfst was het eindelijk zover en rijden we op een vrijdag in zo´n acht uur van Jönköping naar het plaatsje Idre in de buurt van de Noorse grens. In de winter is dit een populaire ski bestemming maar in de herfst is het misschien wel nog mooier. De fel geel- en oranje gekleurde bladeren van de vele berkenbomen steken prachtig af tegen de donkergroene naaldbomen. Tevens is dit een perfecte uitvalbasis voor een bezoek aan Fulufjället en het prachtige Idre Fjäll.

Idre Fjäll & Fulufjället

We beginnen de zaterdag dichtbij en rijden vanaf ons verblijf Idre Fjäll op om hier de eerste wandeling te maken. Onderweg omhoog werd het flink mistig en eenmaal boven hadden we een paar minuten vrij zicht. Hierna trok het al snel helemaal dicht waarop we besloten door te rijden naar Fulufjället.

De weg omhoog. Foto: Tim Vrijlandt, Mountainreporters
Het uitzicht vanaf Idre Fjäll. Foto: Tim Vrijlandt, Mountainreporters

Eenmaal bij de hoofdingang van het park brengen we eerst een bezoek aan het Naturm (bezoekerscentrum). Hier is veel informatie over het park te verkrijgen en krijgt je door de enorme glazen wand al een prachtig uitzicht over de fjällen.

Het naturum ligt een beetje verscholen. Foto: Tim Vrijlandt, Mountainreporters
Het uitzicht vanuit het bezoekerscentrum. Foto: Tim Vrijlandt, Mountainreporters

Vanaf hier zijn vele wandelingen mogelijk, maar de meest populaire route is naar de Njupeskär waterval. Onderweg loop je door het bos en over bruggen die over kleine rivieren gaan. De kleuren in dit jaargetijden zijn fantastisch om te zien.

Herfst in Fulufjället nationaal park
De ingang van het park. Foto: Tim Vrijlandt, Mountainreporters
De eerste meters in het park. Foto: Tim Vrijlandt, Mountainreporters
Een van de vele riviertjes. Foto: Tim Vrijlandt, Mountainreporters
Intense herfstkleuren. Foto: Tim Vrijlandt, Mountainreporters

Na een redelijk eenvoudige wandeling komen we aan bij het eerste spectaculaire uitzicht op de 93 meter hoge waterval. Als je heel goed kijkt zie je een paar mensen aan de voet van de waterval staan. Zo krijg je een beetje een idee van de immense omvang van dit gebied.

Het eerste uizicht op Njupeskär. Foto: Tim Vrijlandt, Mountainreporters

Na het laatste stukje wandelen komen we aan bij de loopbrug richting de waterval. Het is makkelijk te begrijpen waarom dit deel van het park de meeste bezoekers trekt. De mist komt en gaat voorbij wat voor steeds wisselende plaatjes zorgt.

Een van de loopbruggen. Foto: Tim Vrijlandt, Mountainreporters
Het pad bij de waterval. Foto: Tim Vrijlandt, Mountainreporters
De weg richting de waterval. Foto: Tim Vrijlandt, Mountainreporters
Uitzicht op Njupeskär. Foto: Tim Vrijlandt, Mountainreporters
De waterval in de mist. Foto: Tim Vrijlandt, Mountainreporters
Een eenzame boom op de rots. Foto: Tim Vrijlandt, Mountainreporters

Fulufjället nationaal park: De herfts op zijn mooist

Fulufjallen

Een tip voor als je in de buurt bent. Net buiten het park vind je een prachtige wandeling dwars door het bos, over moerassen en loop je terug langs verschillende watervallen. Het mooiste van alles is, is dat dit relatief onbekend is en door de meeste bezoekers van Fulufjällt wordt overgeslagen. Toen wij hier liepen hadden we de plek nagenoeg voor ons zelf. Wat ons betreft een verborgen parel wat een bezoek meer dan waard is!

Meer informatie over Fulufjällets nationaal park is te vinden op: www.sverigesnationalparker.se

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

één reactie op “Fulufjällets nationaal park: De Zweedse herfst op haar mooist”

  • Maaike Dijkstra
    16 september 2023 at 08:41

    Prachtig! Tot wanneer zijn de mooie herfstkleuren in midden en noord Zweden te zien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer