Het is 29 mei 2022 als we van huis vertrekken richting het noorden. In de afgelopen jaren waren Maartje en ik regelmatig in Zweden en Noorwegen. Steeds meer groeide tijdens onze reizen het verlangen om langer dan een paar weken in Scandinavië te verblijven. Om daardoor nog dichter bij de natuur te komen en de landen beter te leren kennen. Als kind zeilde ik elk jaar met mijn ouders en zusje op de Oostzee. Laverend tussen Denemarken en Zweden kwamen we vooral in pittoreske vissenplaatsjes en verscholen haventjes aan grillige kusten.

Ondertussen zijn we aanbeland in de eerste week van juni en zijn we via een verblijf op Sandvik Camping op het Zweedse eiland Öland aangekomen in de scherenkust voor Stockholm. We hebben een prachtig paradijsje gevonden in Stavsnäs, op zo’n drie kwartier rijden van de Zweedse hoofdstad. Een ruim honderd jaar oud houten huisje is ons thuis voor een week.

Zweden weet ongerepte natuur en boeiend cultureel erfgoed als de beste te combineren. Het land telt heel wat meren, heeft een prachtige scherenkust, en bestaat voor de helft uit bos. Naar de Noorse grens toe verrast het met hoogvlaktes en toendragebergte, hoge watervallen en talrijke rendierenkuddes. Daarnaast is de Vikinggeschiedenis nooit ver weg en sieren kastelen en goed bewaarde dorpen het land.Wil jij deze zomer ook naar Zweden op vakantie? Bekijk dan eens het uitgebreide aanbod van Nordic op nordic.nl/bestemmingen/zweden/zomer/

Alle privacy en onze eigen herten, vossen en konijnen

Het is nog laagseizoen, dus we hebben alle privacy. Het hele terrein, inclusief eigen steigers, een motorbootje, de houtgestookte sauna en diverse terrassen met buitenkeukens, is van ons. En dan hebben we ook nog eens uitbundige zonsondergangen, uitzicht op het water en onze eigen herten, vossen en konijnen in de tuin. Veel mooier kan het eigenlijk niet voor ons als natuurliefhebbers.

Het populairste plekje in de archipel is Sandhamn. Bekend geworden van de tv-serie Sandhamn Murders, waardoor met name buitenlandse reizigers de boot nemen naar dit gezellige plaatsje. Wij doen hetzelfde en hebben het geluk dat het echte reisseizoen nog niet is begonnen. Het is rustig op de boot die ons in drie kwartier naar het zeilersparadijs brengt. Het enorme rode clubhuis van de jachtclub torent boven de zeiljachten uit en we zien gezellige restaurants aan de haven.

We hebben onze fietsen meegenomen. Op die manier kunnen we in een paar uur het hele eiland verkennen. We beginnen met koffie een Zweedse broodjes bij de bakkerij van het eiland. Deze is ook bekend geworden door de tv-serie. Zeilers, dagjesmensen en locals kopen hier hun dagelijkse brood. Een perfecte start van onze verkenning van het eiland. Echte fietsroutes zijn er niet op Sandhamn, maar we vinden onze weg via de diverse bospaden die het eiland rijk is. Zo rijden we langs de kust, van strandje naar strandje. Zoals je op de foto’s kunt zien is het goed vertoeven op Sandhamn.

Deze reis wordt mede mogelijk gemaakt door NordicVisit SwedenRabHanwagJulbo en BBI Travel.

Lees alle verhalen over onze rondreis door Scandinavië > Rondreis Scandinavië 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.