Maartje en ik hebben vanaf 29 mei onze eigen sabbatical. In een week of zes zijn we van plan door Scandinavië te reizen. Het is vandaag 18 juni, dus de eerste drie weken zitten er bijna op. We zijn al een aantal dagen in het ongerepte noorden van Zweden. In het land van de Sami: Lapland. Tot nu toe het meest natuurlijke deel van onze route. Hoe noordelijker we komen, hoe minder mensen we tegenkomen. Het heerlijke gevoel van reizen zonder einde vult onze dagen. Welke dag van de week het is vergeten we regelmatig. Net als het wereldnieuws. Steeds minder zijn we online en de nieuwswebsites bezoeken we nog zelden.

Zweden weet ongerepte natuur en boeiend cultureel erfgoed als de beste te combineren. Het land telt heel wat meren, heeft een prachtige scherenkust, en bestaat voor de helft uit bos. Naar de Noorse grens toe verrast het met hoogvlaktes en toendragebergte, hoge watervallen en talrijke rendierenkuddes. Daarnaast is de Vikinggeschiedenis nooit ver weg en sieren kastelen en goed bewaarde dorpen het land.Wil jij deze zomer ook naar Zweden op vakantie? Bekijk dan eens het uitgebreide aanbod van Nordic op nordic.nl/bestemmingen/zweden/zomer/

Stora Sjöfallet

Sinds een aantal dagen zijn we in Stora Sjöfallet, het nationaal park in het noordoosten van Zweden. Een paar uur boven de poorcirkel, niet ver van de Noorse grens. We verblijven hier in een appartement van Stora Sjöfallet Mountain Lodge. Je kunt hier ook kamperen en zijn er camperplekken. In het servicegebouw kunnen kampeerders koken en wassen. Het restaurant is uitmuntend, met gerechten bereid van locale ingrediënten.

Wij mochten de Arctic Char en Rendier proeven. En we zijn onder de indruk van de smaaksensatie. De kok weet werkelijk een buitengewoon hoge kwaliteit te bereiken met zijn team. Tijdens het diner en het ontbijt genieten we van de zon die nooit onder lijkt te gaan.

De ligging tussen de bergen en aan de rivier is geweldig. Rimon is sinds drie jaar eigenaar van Stora Sjöfallet Mountain Lodge en adviseert ons welke plekken in de omgeving we zeker moeten zien. De dagen zijn lang hier, het daglicht lijkt oneindig.

Dit is onze basis voor een aantal mooie wandelingen naar de watervallen in de buurt en naar Sondalen, de vallei van de zon. En die zon schijnt uitbundig tijdens onze dagen in dit arctische paradijs. Steeds weer worden we verrast en zijn we ontroerd door de schoonheid en puurheid van de natuur. Het voelt vaak alsof we in de oertijd zijn teruggeplaatst.

Voor meer informatie ga je naar storasjofallet.com/en/

Nationale parken Noord-Zweden

Tijdens onze rondreis door Scandinavië wilden we in ieder geval een aantal nationale parken in Lapland bezoeken. Ondertussen hebben we een aantal dagen doorgebracht in Kvikkjokk, vlakbij Sarek National Park en ontdekken we nu Stora Sjöfallet. Aansluitend zullen we een overnachten in Riksgränsen, vlakbij de Noorse grens. Dit ligt in National Park Abisko.

In het uiterste noorden van Zweden vind je de regio die bekend staat als Laponia. Laponia staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en herbergt vier Zweedse nationale parken met besneeuwde bergen, valleien die rijk zijn aan vegetatie en unieke dieren in het wild. Een van de meest populaire parken is Abisko National Park.

Sneeuwschoenwandelen, hondensleeën en de kans om meer te weten te komen over de rendiercultuur van de inheemse Sami-bevolking, maken Abisko de perfecte plek om de magie van arctisch Zweden te ervaren. Gelegen op 200 km ten noorden van de poolcirkel, is dit misschien wel een van de beste plekken ter wereld om het noorderlicht te zien. Het natuurpark is gemakkelijk te bereiken vanuit het nabijgelegen Kiruna, iets meer dan een uur met de auto of bus.

De nationale parken SarekPadjelanta en Stora Sjöfallet vormen een driehoek dicht bij de Noorse grens, zo’n 100 km ten zuiden van Abisko. Sarek is een van de meest ontoegankelijke nationale parken van Zweden en is alleen te voet of per ski bereikbaar. De schilderachtige reis is echter de moeite waard, omdat je hier een van Europa’s laatste echte wildernisgebieden kunt verkennen. Let op wilde dieren zoals elanden, lynxen, veelvraat en de bedreigde poolvos.

Padjelanta is het grootste nationale park van Zweden en beslaat bijna 2.000 km². Het biedt een onvergetelijk uitzicht op de Sarek-bergen en als de sneeuw smelt staan de velden vol met wilde bloemen. En Stora Sjöfallet (ook bekend als Stuor Muorkke) is de thuisbasis van het Akka-massief, een ruig mooi gebergte dat bekend staat als ‘De Koningin van Lapland’.

Deze parken herbergen een aantal van de meest verbluffende winterlandschappen van Scandinavië, maar ze zijn ook in de zomer zeer de moeite waard. Dan kun je er 24 uur per dag in vol daglicht van genieten, dankzij de middernachtzon. En dat ervaren wij in alle kracht nu de langste dag met rasse schreden nadert. Over een aantal dagen gaan de voor het eerst Midzomernacht beleven. Dan zijn we ondertussen aangekomen in Noorwegen.

Bron: visitsweden.nl

De grote en de kleine waterval

Op loopafstand van onze accommodatie zijn twee bijzondere watervallen gelegen. Gelijk na aankomst en inchecken in ons appartement hebben we beide watervallen bezocht. Hieronder zie je een selectie van de vele foto’s die we maakten.

’s Avonds om 23.00 maakten we een rit langs de rivier. Dat levert prachtige plaatjes op, met de zon die bleef schijnen alsof het namiddag was. Een van de vele bijzondere ervaringen van deze reis.

Sondalen

Het is halverwege juni en dat betekent in dit deel van Europa dat een deel van de sneeuw nog niet is gesmolten. We wandelen dus regelmatig over de sneeuwlagen, wat een extra dimensie geeft aan onze hikes. Langs berkenbossen, prachtige pijnbomen, snelstromende rivieren en watervallen banen we ons een weg naar boven. In spectaculaire uitzichten gemeten is dit misschien wel onze mooiste bergwandeling tot nu toe in Zweden.

In juni en juli 2022 reizen Maartje en ik door Scandinavië. We startten op Bornholm, in Denemarken, en trekken daarna door Zweden en Noorwegen. Deze reis wordt mede mogelijk gemaakt door NordicVisit SwedenRabHanwagJulbo en BBI Travel.

Lees alle verhalen over onze rondreis door Scandinavië > Rondreis Scandinavië 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.