Tijdens onze rondreis door Scandinavië zijn we op dag vier aangekomen op Öland. Met 137 km van noord naar zuid en slechts zestien kilometer op het breedste punt, begint het unieke karakter van Öland met de grond onder je voeten. De ondiepe, blootgestelde kalksteenbodem heeft door de eeuwen heen geleid tot alvars, open, droge heidevelden.

Het agrarische landschap van het zuiden van Öland, staat te vinden is op de lijst van het UNESCO Werelderfgoedsinds 2000. ‘Stora Alvaret’ beslaat in feite zo’n 260 vierkante kilometer, een vijfde deel van het hele eiland, en domineert een gebied dat al zo’n 5000 jaar door mensen wordt bewoond. Het is een unieke bestemming en zeker het bezoeken waard.

Sandvik camping

Zweden weet ongerepte natuur en boeiend cultureel erfgoed als de beste te combineren. Het land telt heel wat meren, heeft een prachtige scherenkust, en bestaat voor de helft uit bos. Naar de Noorse grens toe verrast het met hoogvlaktes en toendragebergte, hoge watervallen en talrijke rendierenkuddes. Daarnaast is de Vikinggeschiedenis nooit ver weg en sieren kastelen en goed bewaarde dorpen het land.Wil jij deze zomer ook naar Zweden op vakantie? Bekijk dan eens het uitgebreide aanbod van Nordic op nordic.nl/bestemmingen/zweden/zomer/

Ook de karakteristieke windmolens op het eiland vallen op. Op een eiland dat zo vlak is, speelt de wind een sleutelrol in het ecosysteem. In de 19e eeuw waren er zo’n 2.000 windmolens op het eiland, en hoewel dat aantal tegenwoordig dichter bij de 350 ligt en geen van hen in gebruik is, dragen ze nog steeds bij aan de bijzondere kenmerken van Öland.

Ölandsleden

Wandelaars en fietsers worden elk jaar aangetrokken door de vele routes, waaronder de ‘Ölandsleden’ (het Öland-pad), dat zich over een lengte van 400 km uitstrekt over bijna het hele eiland. Wij vertrokken van onze camping (Sandvik, in het zuidwesten) voor een fietstocht naar het zuidelijkste punt van het eiland.

We fietsen langs prachtige verstilde kustwegen, direct langs het strand en via ruige natuurgebieden komen we bij een van de bekende blikvangers van het eiland: Långe Jan. Dit is de hoogste vuurtoren van Zweden en een van de populairste attracties van Öland. De vuurtoren dateert uit 1785 en het is even klimmen, maar na 197 treden heb je een waanzinnig uitzicht.

Het is voorseizoen (begin juni) en dat merken we. We zijn vrijwel de enige fietsers op de Ölandsleden en dat geeft voor ons altijd een extra dimensie. We genieten vooral van de enorme rust in de natuurgebieden in het uiterste zuiden van het eiland. We wijken af van de officiële fietsroute en zoeken zelf onze weg. Tussen de bomen en aan de rand van groene velden worden we begeleid door een kudde herten. Dit is het natuurreservaat Ottenby.

In juni en juli 2022 reizen Maartje en ik door Scandinavië. We starten op Bornholm, in Denemarken, en trekken daarna door Zweden en Noorwegen. Deze reis wordt mede mogelijk gemaakt door NordicVisit SwedenRabHanwagJulbo en BBI Travel.

Lees alle verhalen over onze rondreis door Scandinavië > Rondreis Scandinavië 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.