REISVERSLAG | 3x de leukste wandelingen vanuit Göteborg in West-Zweden
Wat een leuke stad is Göteborg! En als je nu denkt: ‘een stad? Het gaat me om de natuur!’, dan zit je hier juist ook helemaal goed! Je bent namelijk in no-time vanuit het centrum van de stad middenin de natuur. Bijna letterlijk, want je hoeft soms maar 10 minuten met de tram of een kwartiertje met de bus om bij het startpunt van een van de vele wandelroutes te komen die rondom de stad lopen. En dat zijn dan echt geen rondjes door het park, maar etappes die vaak deel uitmaken van een meerdaagse wandelroutes van tientallen of honderden kilometers!
Zo kun je ervoor kiezen om te beginnen in de stad en vanuit daar steeds verder de natuur in trekken met overnachtingen onderweg. Of je houdt juist de stad Göteborg als uitvalsbasis en komt daar aan het einde van de dag weer terug. Even douchen, wat leuks aan en hup naar een leuk restaurant of gezellige bar.
Wandelen in West-Zweden is een aanrader
Göteborg en omgeving heeft mij echt verrast en ik raad het dan ook zeker aan voor een korte of juist langere trip. Ik was er in juni en het weer was er heerlijk! Een extra bonus: er zijn heel veel rivieren en meren in de buurt en daar lopen de wandelroutes natuurlijk ook langs. Ik maakte dan ook elke wandeling een plons om lekker af te koelen.
De keuze aan wandelroutes is zoals ik al zei enorm. Om je op weg te helpen, heb ik drie meerdaagse wandelingen voor je op een rijtje gezet. Van elke heb ik één of meerdere etappes gelopen.
1. Starten in het centrum van Göteborg met Pelgrimspad Göta älv
De totale Pelgrimsroute Göta Älv is een betoverende tocht van 130 kilometer lang, van Göteborg naar Vänersborg, verdeeld in 10 etappes. Deze route combineert een duik in de Zweedse natuur met culturele bezienswaardigheden en vanzelfsprekend zijn dat veel religieuze herkenningspunten. Denk aan historische kerken van elk geloof dat je kunt bedenken, zoals zelfs een boeddhistische tempel. Daarnaast geniet je van adembenemende uitzichten en natuurreservaten zoals Vättlefjäll. Ook hier kun je dus kiezen voor korte dagwandelingen of een meerdaagse trektocht, en de route is makkelijk toegankelijk met openbaar vervoer.
Wij lopen de eerste etappe van deze wandelroute op onze eerste dag in Göteborg. Een goede keuze, want hiermee zie je direct de meeste highlights van de stad!
Lees meer over de Pelgrimsroute Göta älv op de website van West-Zweden
De eerste etappe van Pelgrimspad Göta älv
Zelf ben ik nog nooit in Göteborg geweest, dus met de eerste etappe van de Pelgrimsroute Göta Älv slaan we twee vliegen in één klap. Het is namelijk een leuke wandeling van in totaal 13 kilometer en amper hoogteverschil. Zonder stoppen doe je er zo’n 2,5 uur over, maar wij stoppen natuurlijk juist wel! We ontdekken namelijk maar wat graag de rijke historie en het natuurlijke schoon van Göteborg.
We halen de wandelkaart op bij de VVV. Daarmee kun je namelijk bij elke kerk die je passeert een stempel halen, net zoals de echte pelgrims. Eén probleem: wij hebben de stempel bij geen van de kerken kunnen vinden, dus we hebben het moeten doen met de foto’s. In principe kun je vanaf bijna elk punt in het centrum starten.
We zien flink wat hoogtepunten, zoals de oude stad Nya Lödöse, het Skansen Kronan fort, de pittoreske wijk Haga, het 17e-eeuwse Kronhuset – het best bewaarde gebouw van Göteborg – en de Duitse Kerk, gebouwd door gouverneur Rutger von Ascheberg. Via de Trädgårdsföreningen in centraal Göteborg loop je langs Vallgraven naar de oevers van de rivier, richting Redbergsplatsen en de verheven uitzichten van Redbergsberget, eindigend bij de Nylöse Kerk.
Toegegeven: de eerste helft van deze etappe is verreweg de mooiste. Wil je dus niet per se de hele etappe van begin tot einde lopen, dan raad ik je aan om op een gegeven moment om te draaien, bijvoorbeeld na een kilometer of 8, en weer terug te wandelen naar het gezellige centrum. Terrasjes genoeg!
Bekijk hier de eerste etappe van van Pelgrimspad Göta älv
Bekijk de route op de kaart
2. Wandelroute Bohusleden loopt langs Göteborg
Bohusleden is een uitgestrekte wandelroute in Zweden, die zich over 340 kilometer en 27 etappes uitstrekt van Lindome naar Strömstad. De route begint in de buurt van Lindome, ten zuiden van Göteborg, en strekt zich uit tot aan Strömstad, dicht bij de Noorse grens. Deze route doorkruist de historische regio Bohuslän, bekend om zijn robuuste kustlijn en rijke maritieme geschiedenis. Wandelaars kunnen genieten van een diversiteit aan natuur, van dichte bossen en stille meren tot historische forten en serene tuinen.
Zelf heb ik twee etappes gelopen van de Bohusleden, namelijk etappe 2 en etappe 6. Etappe 2 start op een steenworp afstand van de stad en is een heerlijk wandeling door de bossen en je hebt veel mogelijkheden om te zwemmen. Heerlijk, want tijdens onze wandeling loopt het kwik op tot ruim boven de 25 graden! De etappe eindigt bij het prachtige landgoed Gunnebo, een must-visit. Bij etappe 6 ga je meer de wildernis in. Zeker in ons geval, want we lopen deze etappe met een flinke detour en in twee dagen. We overnachten in een boomtent, middenin de natuur. Ik schreef er onderstaand reisverslag over.
Lees ook: REISVERSLAG | Twee etappes van wandelroute Bohusleden vlakbij Göteborg
3. De superflexible wandelroute Gotaleden
De Gotaleden is een relatief nieuwe wandelroute – officieel sinds 2019 – in het zuidwesten van Zweden, die zich uitstrekt over een afstand van ongeveer 71 kilometer. Deze route biedt een prachtige mix van natuurlijke schoonheid, cultuurhistorie en pittoreske Zweedse landschappen. Het pad loopt van Göteborg, de op een na grootste stad van Zweden, naar Alingsås, bekend om zijn café-cultuur (fika!) en 19e-eeuwse architectuur.
Ik wandel op één dag twee etappes van de Gotaleden samen met de bedenker van de route, Hans Svensson. Hij vertelt me dat hij de route heeft bedacht voor ‘mensen van het goede leven’, die houden van actief bezig zijn in de natuur, maar ook van ontspannen en genieten. Daarom zijn er veel leuke stopplekken onderweg, zowel voor een hapje en een drankje als ook om gewoon uit te rusten of te zwemmen.
Bovendien kun je je wandeldag(en) helemaal inrichten zoals jij dat wilt. Het start- en eindpunt van elke etappe ligt namelijk bij een treinstation zodat je makkelijk van en naar Göteborg reist. Dan zijn de etappes ook nog eens allemaal zo rond de 10 kilometer en niet ongelofelijk zwaar. Wil je dus gewoon even lekker wandelen, dan kies je een mooie etappe uit. Wil je meer uitdaging? Dan loop je er – net zoals wij – gewoon twee of zelfs drie op één dag! Ik schreef onderstaand verslag over mijn wandeling op de Gotaleden.
Lees ook: REISVERSLAG | Twee etappes op pad met de bedenker van wandelroute Gotaleden vlakbij Göteborg
Zonder ‘fika’ ben je niet in Zweden geweest!
Je hebt er vast wel eens van gehoord: fika! Fika is een diepgewortelde Zweedse traditie die veel meer is dan gewoon koffie drinken. Het is een bewust pauzemoment om te genieten van koffie of thee, en is eigenlijk niet compleet zonder iets lekkers erbij zoals kanelbullar (kaneelbroodjes) of andere gebakjes. Ook doe je het in het gezelschap van vrienden, familie of collega’s.
Fika is een dagelijkse praktijk die overal kan plaatsvinden, thuis, op het werk of in een café, of natuurlijk tijdens een mooie wandeling! Heerlijk verse lekkernijen zijn overal te vinden, maar zeker in Alingsås. Alingsås ligt op een half uurtje treinen van Göteborg en wordt gezien als de hoofdstad van de fika. Dat moesten we natuurlijk uitproberen.
Meer over Göteborg en omgeving
Of je nu kiest om Göteborg als uitvalsbasis te nemen, of toch liever de Zweedse natuur in trekt, ik raad je toch aan om genoeg tijd uit te trekken om de stad te bezoeken. De stad biedt een levendige mix van cultuur, historie, en gastronomie, met talloze musea, cafés, en restaurants. Voor natuurliefhebbers liggen prachtige wandelroutes zoals de Gotaleden en Bohusleden binnen handbereik, die je door adembenemende landschappen leiden. Zo biedt Göteborg het beste van twee werelden!
Göteborg vast onder West-Zweden, dat bestaat uit drie provincies (Bohuslän, Dalsland, Västergötland) en de stad. West-Zweden heeft werkelijk alles te bieden. Een levendige stad, ongerepte wildernis vol dieren, en de ruige, rotsachtige kustlijn met pittoreske vissersdorpjes. Je kunt eilandhoppen in een van de meest toegankelijke archipels ter wereld, genieten van wandelen en fietsen in ongerepte natuur, en natuurlijk genieten van al het water. Heerlijk kanoën of zwemmen is een must!
Combineer stad en natuur in en rond Göteborg
Lekker een paar dagen, een weekje of juist langer ertussenuit? Dan is Göteborg en omgeving een super goede keuze! Vliegen kan gewoon vanaf Schiphol op Göteborg en met de bus sta je daarna in zo’n 35 minuten in de stad. Ga je langer en wil je meer zien van de omgeving, kun je ook met de auto. Dat is gemakkelijker dan je denkt.
De stad is gezellig en overzichtelijk. Wij verbleven in Hotel Royal, het oudste hotel van Göteborg op een heel centrale plek. Voor typisch Scandinavisch eten, maar dan wél met een hypermoderne twist ga je naar Restaurant Noot. Natuurlijk zijn er ook in de plaatsen in de buurt en in de natuur genoeg overnachtingsmogelijkheden.
Meer weten? Kijk dan op de website van West-Zweden
Pauline reist en schrijft sinds 2010 voor onze wintersportsite Snowrepublic. Sinds 2017 is zij verbonden aan Reisschrijvers Media, als redacteur en reisschrijver voor Mountainreporters, OutdoorDichtbij en Alpenweerman. Hiken, klimmen, watersport en snowboarden, allemaal activiteiten die perfect passen bij Pauline.