Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

REISVERSLAG: Buitengewoon in Zweden

Een reisverhaal van Jacqueline van der Steele

Vind je het heerlijk om je vakantie buiten door te brengen? Dan is Zweden een perfecte bestemming. Ook als je net als ik niet supersportief aangelegd biedt dit Scandinavische land meer dan genoeg mogelijkheden om buiten te genieten. Ik spreek uit ervaring. Enkele zomers geleden trok ik twee weken door een deel van dit prachtige land vol met meren, bossen en fabelachtige landschappen.

Göteborg

Mijn eerste voet op Zweedse wal was in de stad Göteborg. Niet gelijk heel outdoor, maar wel een aangename kennismaking met Scandinavië. Hoewel er slechts een korte tijd verbleven was de eerst indruk goed. We hebben heerlijk gegeten op het terras en rondgelopen in deze stad aan het water. Om de echte city te ontvluchten is werden we aangenaam verrast door het stadspark  Trädgårdsföreningen. Een oase van rust midden in de stad met daarin het Palmhuis. Een pronkstuk dat bestaat uit  5 met elkaar verbonden serres die er in 1878 zijn neergezet. Op een oppervlakte vab1000 m² kun je als bezoeker in een tropische warmte verschillende exotische planten aanschouwen.

Het Palmhuis
Het Palmhuis in stadspark Trädgårdsföreningen – eigen foto Jacqueline van der Steele
Stadsaanzicht Goteborg
Stadsaanzicht Goteborg – eigen foto Jacqueline van der Steele

Wildkamperen

Na ons bezoek aan Göteborg trokken we verder Zweden in. Die twee weken verbleven we op campings met en zonder veel voorzieningen. Echter was de natuurbeleving het grootst wanneer we tegen avond op zoek gingen naar plek om te gaan wildkamperen. Want dat mag in Zweden! Met wildkamperen ga je echt back to basic. Geen stromend water, je behoeftes doen achter een boom en bij het water verschrikkelijk veel overlast van muggen. Maar so what? Want wat is er nou meer rustgevender dan hout sprokkelen voor het kampvuurtje en ’s ochtends wakker te worden van slechts kwetterende vogels?

Schuilhutje
Schuilhutje bij een wildkampeerplek – eigen foto Jacqueline van der Steele
Wildkamperen aan een meer
Zomaar je tentje plaatsen aan een meer – eigen foto Jacqueline van der Steele

Elandensafari

Uiteraard heeft een camping zijn voordelen. Zo nam op een camping in Yttermalung (Dalarna) de eigenaar ons mee op elandensafari. Tegen de avond reden we met een jeep de oeverloos uitgestrekte bossen in om elanden te spotten. Helaas stonden de dieren niet te poseren. Na eindeloos rijden en turen tussen de naaldbomen door werd ons geduld beloond.

Verdekt opgestelde eland in Dalarna
Verdekt opgestelde eland in Dalarna – eigen foto Jacqueline van der Steele
Eland in de bossen van Dalarna
Eland in de bossen van Dalarna – eigen foto Jacqueline van der Steele

Kanoën naar een onbewoond eilandje

Mijn Zweedse avontuur werd nog groter toen we vanaf een camping in Gustavsfors (Västra Götalands) gingen kanoën. Met alleen onze tent en wat noodzakelijke spullen peddelden we in de kano naar een zelf uitgekozen onbewoond eilandje. Hier kwamen we niets anders tegen dan een schuilhutje , een vuurplaatsje  en een weids en stil uitzicht over het meer. Nadat we onze tenten hadden opgezet was het tijd om een duik  te nemen in het meer en vervolgens het eiland hikend te verkennen.

Avondvallen vanaf een onbewoond eilandje
Avondvallen vanaf een onbewoond eilandje – eigen foto Jacqueline van der Steele
Kan op onbewoond eilandje
Met de kano naar een onbewoond eiland gepeddeld – eigen foto Jacqueline van der Steele

Hiken in Nationaal Park Tiveden

Tijdens ons verblijf in Zweden hebben we verschillende wandelingen gemaakt, maar de wandeling die toch wel de meeste indruk heeft gemaakt op mij is die in Nationaal Park Tiveden. Met al zijn ravijnen en kloven, ruigheid en reusachtige keien voelde ik me in dit heuvelachtige boslandschap bijna een worden met de wildernis. Startend vanaf de parkeerplaats lieten we ons leiden door soms wat onbegane paden. Oneindig geprikkeld door de speling van de natuur wandelden en klauterden we door het eeuwenoude oerbos. We genoten van de natuurlijke meren, de reusachtige en grillige rotspartijen en oeverloze uitzichten. Zweden is werkelijk een natuurparadijs.

Meertje in Nationaal Park Tiveden
Meertje in Nationaal Park Tiveden – eigen foto Jacqueline van der Steele
Reusachtige kei in Nationaal Park Tiveden
Reusachtige kei in Nationaal Park Tiveden – eigen foto Jacqueline van der Steele
Tiveden
Ondeindig hoge bomen in Nationaal Park Tiveden – eigen foto Jacqueline van der Steele

Kopermijn Falun

Om ook wat cultuur te snuiven bezochten we de kopermijnen in Falun (Dalarna). De uitgeputte mijn is inmiddels een museum. In 2001 maakte men er een UNESCO Werelderfgoed van. Een voorname reden hiervan is dat vrijwel de gehele omgeving van Falun wordt gedomineerd door de resten van de kopermijnbouw. Wij lieten ons afdalen voor een rondleiding door o.a. de ondergrondse gangen. Gewapend met een helm en een regenjas liepen achter een gids aan die ons de geschiedenis liet herleven over hoe de mijnwerkers hier vroeger werkten.

Museum kopermijn Falun
Museum kopermijn Falun – eigen foto Jacqueline van der Steele
De kopermijn in Falun
De kopermijn in Falun – eigen foto Jacqueline van der Steele

Met mijn destijds wat beperkte conditie was de kampeerrondreis op enig moment wat afzien. Maar met al zijn aantrekkingskracht maakte Zweden alles meer dan goed. Naast het actieve buitenleven biedt dit land ook genoeg ruimte om te om even wat minder actief te zijn. Ik voelde me buitengewoon in Zweden.


LEES HIER ALLE VERHALEN OVER ZWEDEN


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer