Ook in Zweden is er helaas weer de aanbeveling om niet op kantoor te werken en daarom is bij ons thuis de tafel inmiddels omgetoverd tot een thuiswerkplek. Echter geldt er binnen Zweden geen negatief reisadvies en hier kan ik goed gebruik van maken. Mijn dagelijkse werkzaamheden hangen op dit moment niet af van een bepaalde locatie dus kreeg ik het idee om weer een tripje te maken naar Zweeds Lapland. Ik wilde het noorderlicht in het echt meemaken. Tussen het plan en vertrek zaten twee dagen dus dit was een mooie last-minute beslissing.

De nachttrein vanuit Stockholm

Het is woensdagavond 5 januari en ik neem de nachttrein van Stockholm naar het noordelijke havenstadje Luleå. Het avontuur kan beginnen! Voor mij is dit de eerste keer dat ik met een nachttrein reis maar wat een mooie ervaring is dit. De trein komt zo uit de jaren 80 en brengt mij in 13 uur naar mijn bestemming. Ik verblijf met 5 andere mensen in een slaapcoupé en maken we van de banken zes kleine bedjes. Onderweg slaap ik niet veel maar dat maakt me niet veel uit. Als de zon opkomt is het uitzicht redelijk eentonig maar misschien wel hierdoor juist erg indrukwekkend. Urenlang razen we langs besneeuwde bomen en reizen we door een prachtig landschap.

Op verkenning in Gammelstad

De eerste dag in Luleå is het weer niet heel goed en ben ik na een korte stadswandeling voornamelijk in mijn hotel te vinden. De moeheid van de reis zit er ook nog goed in. De volgende ochtend vertrek ik na het ontbijt naar het nabijgelegen Gammelstad. Dit plaatsje 10 kilometer verderop is het oorspronkelijke stadshart van Luleå. Tegenwoordig staat het plaatsje op de Unesco werelderfgoedlijst en komen er in het hoogseizoen veel toeristen op af.

Tijdens mijn bezoek loopt er echter bijna niemand en heb ik de straatjes voor mij alleen. Het is erg bijzonder om langs de ingesneeuwde aaneengeschakelde rode huisjes te lopen met als middelpunt de grote kerk. Sommige huisjes zijn nog permanent bewoond, andere alleen in de zomer. In de winter is Gammelstad zeker geen dagbesteding maar toch had ik het niet willen missen.

Bälingeberget natuurreservaat

Later die avond maak ik een sneeuwschoenwandeling in het Bälingeberget natuurreservaat op zoek naar het noorderlicht. Helaas is er door gebrek aan zonneactiviteit geen noorderlicht te zien maar desondanks is het een leuke ervaring en maak ik alsnog een paar winterse foto’s. Na middernacht arriveer ik weer in mijn hotel en maak ik het plan om de volgende dag weer voor zonsopgang op verkenning te gaan.

De ijsbaan van Luleå

Na een korte nacht verken ik de grootste winterattractie van de stad; de ijsbaan. Maar dan wel eentje van zo’n tien kilometer lang en over zee! Iets wat ik me niet eerder had kunnen voorstellen. Het voelt bijna onwerkelijk om naar een van de eilandjes te lopen in plaats van te varen. Deze ijsbaan is een jaarlijks terugkerend fenomeen en de lokale bevolking maakt hier hun dagelijkse wandeling of laat de hond uit. Langs het parcours staan bankjes en kan er op sommige plaatsen en verwarmend vuurtje worden gemaakt.

Ieder jaar vindt er een grote schaatstoertocht plaats en worden er verschillende reizen vanuit Europa naar Luleå georganiseerd speciaal voor dit evenement. En als dit nog niet bijzonder genoeg is, is er als het ijs dik genoeg is ook nog de mogelijkheid om met je eigen (huur-) auto het zee-ijs te betreden een route van ongeveer 30 kilometer af te leggen door de archipel van Luleå! Mocht je het willen dan kan je op een van de eilandjes ook nog eens overnachten. Als laatste leuke feitje staat deze ijsbaan ook op de lijst van de 50 meest bijzondere natuurwonderen van CNN. Kortom, een erg indrukwekkende ervaring!

Eindelijk het noorderlicht

Aan het einde van de middag neem ik de bus naar het kleine plaatsje Vuollerim in de buurt van Jokkmokk. Hier heb ik een accommodatie voor de komende week geboekt omdat ik overdag moet werken. Deze plaats heb ik uitgekozen omdat hier zeer weinig lichtvervuiling is en het mijn voornaamste doel is om het noorderlicht te aanschouwen. Dit fenomeen heb ik vorig jaar een keer eerder gezien maar in zeer zwakke vorm. Ik hoopte het nu eens echt mee te maken.

Onderweg zakt de buitentemperatuur tot -30 graden en wordt het serieus koud. Na een busrit van 2 uur kom ik aan en installeer ik mij in mijn huisje. Eerder die dag bekeek ik de noorderlicht voorspellingen en die gaven weinig activiteit aan. Toch kijk ik nu nog een keer en tot mijn vreugde gaan de voorspellingen nu door het dak en is een grote kans op sterk noorderlicht! Ik pak mij dik in en loop zo´n twee kilometer het dorpje uit naar een donkere plek.

Deze plaats had ik eerder op de kaart gezien en leek mij een geschikte locatie. Direct aan het water en een open zicht op het noorden. Die avond ontvouwde zich een prachtig noorderlicht waarvan later bleek dat dit een van de beste avonden was van dit seizoen. Op het hoogte punt bereikte het een activiteit van KP5 (G1 storm) wat voor zeer sterk noorderlicht zorgden.  

De temperatuur is inmiddels nog iets verder gedaald tot -32 graden Celsius en dat is ondanks geschikte kleding toch behoorlijk afzien. Ik stond voornamelijk tot aan mijn knieën in de sneeuw te genieten en probeerde ook foto’s te maken. Na een klein tijdje kreeg mijn camera kuren en kon ik niet meer scherpstellen door vermoedelijk een bevroren lenselement. Ook het scherm achterop de camera stopte met werken.

Tijdens het opbergen zie ik door het licht van mijn hoofdlamp dat de lens compleet bevroren is en ook de aluminium onderdelen van het statief zitten vast. Zelf kreeg ik het ook erg koud en was het tijd om terug naar het huisje te lopen. Daar aangekomen vertel ik vol enthousiasme aan vrienden en familie wat ik zojuist heb meegemaakt.

De rest van de week verloopt rustig. Tot aan vrijdagavond. Weer zien de noorderlicht voorspellingen er goed uit alleen zal de bewolking de pret nog kunnen drukken. Ik hou eigenlijk zoals elke dag alle weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten en loop rond een uur of 8 naar buiten. Rond dit tijdstip zit er een mooi groot gat in de bewolking en direct als ik de straat op loop zie ik het noorderlicht recht boven mij verschijnen. Weer is het raak! Dit keer blijf ik in het dorpje en maak ik foto’s rond het lokale kerkje. Tot na middernacht blijf ik buiten en maak ik veel foto’s. Wat is dit een mooie eindshow voor mij!

De volgende ochtend vroeg is het tijd voor mijn vertrek terug naar Luleå waar ik een laatste dag doorbreng alvorens ik weer richting Jönköping reis. Onwijs voldaan kijk ik terug op een fantastische ervaring en ik kan met recht zeggen dat het nieuwe jaar voor mij geweldig is begonnen.

Wil jij ook reizen door Zweden en wellicht het noorderlicht zien? Kijk dan voor meer informatie op visitsweden.nl

3 Reactie op “Gammelstad en het noorderlicht in Zweeds Lapland”

 • Gerda
  22 januari 2022 at 10:46

  Geweldig…we zijn daar ook geweest helaas geen noorderlicht gezien…maar dat is een reden om terug te gaan….gammelstad was indrukwekkend vanwege de historie en de waanzinnige kleine huisjes.
  Jokmokk zijn we ook geweest en een dag met een rendierhoudster doorgebracht…geweldige ervaring…
  Over de botanische golf hebben we met een qua een dagtour gemaakt ook geweldig…o. over de zee te rijden eilandjes bezoeken en eten op een bbq..in de vrije natuur…

  En natuurlijk de sledehonden… wat een week ik kan niet wachten om weer terug te gaan.

 • Solco Reijnders
  20 januari 2022 at 20:24

  Hi Tim,

  Wow, wat een fantastische beelden! Heel indrukwekkend. Ik ben met mijn vriendin aan het onderzoeken om ook naar Lulea (en omgeving) te gaan en dit is precies wat ik zocht! Hele nuttige informatie. Pff, -32 graden, hoe kleed je je daarop!? 🙂

  Je schrijft dat je Vuollerim specifiek gekozen hebt voor het zien van het Noorderlicht. Echter op de kaart zie ik enkele andere opties dichterbij Lulea, die ook redelijk afgelegen lijken te liggen. Waarom dan toch Vuollerim?

  Naast het Noordelicht zien is een van de redenen voor ons om te schaatsen op de zee bij Lulea. Als ik jouw verhaal echter lees, is de ijsbaan normaliter enkel voor wandelen. Klopt dat? Of zijn er aparte stukken waar je ook recreatief kan schaatsen?

  Excuus als ik veel vragen op je afvuur. Alvast hartelijk dank!

  Groet,

  Solco

  • Tim Vrijlandt
   Tim Vrijlandt
   20 januari 2022 at 21:54

   Hi Solco,

   Bedankt voor je leuke reactie. Fotograferen met -32 graden is zeker een uitdaging! Ik had een dik merinowollen shirt aan, met daaroverheen nog een aantal lagen kleding en een goede jas. Belangrijk is om geen katoen te dragen. Als je hier in gaat zweten krijg je het gegarandeerd koud. Maar als je een tijd stil staat ga je het uiteindelijk hoe dan ook koud krijgen.

   Over het plaatsje Vuollerim: Op internet zijn kaarten te vinden die de hoeveelheid luchtvervuiling aangeven. Rond Lulea en Boden geven die nog redelijk veel lichtvervuiling aan. Achteraf heb ik hier te veel waarde aan gehecht want tijdens mijn verblijf was het noorderlicht ook in Lulea erg goed te zien. Je hoeft zeker niet zo ver de stad uit om op plaatsen te komen die donker genoeg zijn. Verder had ik geen auto en dan is het wat lastiger om op afgelegen plaatsen te komen. Er gaat dagelijks een bus naar Vuollerim en Jokkmokk dus dat was voor mij goed bereikbaar. Verder had ik daar een erg leuke accommodatie gevonden die ook nog redelijk betaalbaar was en zat ik direct in de natuur.

   Wat de ijsbaan betreft: Deze krijgt nu meer vorm. Het is al vroeg in het seizoen erg koud geweest dus deze is eerder open dan normaal. Vorige week waren ze nog dagelijks bezig de baan te vormen en te onderhouden en was ook het eerste schaatsgedeelte geopend. Er is straks zeker genoeg plek om echt te kunnen schaatsen. Verder zul je mensen zien die wandelen, langlaufen of met de sneeuwscooters over het ijs gaan.

   Ik hoop je vragen zo beantwoord te hebben 🙂

   Groet,

   Tim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.