Sneeuwschoenentocht in magisch Zweeds Lapland I Reisverslag
De sneeuw die kraakt tijdens onze sneeuwschoenentocht. Het vriest ruim zes graden maar de lente komt er spoedig aan. “Springwinter” noemen de Zweden dat hier. De periode waarin de winter langzaam overgaat in de lente. De periode waarin het daglicht met enorme snelheid weer terugkeert. Met deze kennis maken wij vandaag een sneeuwschoenentocht in de bossen van Granö in Zweeds Lapland.
Een fantastische manier om besneeuwde bossen te ontdekken
Op maandagochtend maakten we met een gids, die hier werkzaam is als ecoloog, een zogeheten sneeuwschoenentocht. Volgens de gids maakt het bos zich allang klaar voor het nieuwe voorjaar. We lopen een helling op. Er zijn verschillende sporen in de sneeuw. Sporen van een roofvogel, waarschijnlijk een arend, die in de sneeuw was gedoken opzoek naar een prooi.
We zien sporen van een hert die het in de lente een stuk makkelijker krijgt doordat het beest niet langer door zijn poten in de sneeuw zakt. Er zijn alleen nog geen berensporen. De beren zijn nog in winterrust, een stadium waarin de beer opzoek gaat naar eten maar verder zijn gemak houdt. Sporen van het gevaarlijkste dier van Zweden, de veelvraat, zijn we nog niet tegengekomen. Deze grote marter jaagt als een opportunistische karnivoor op veel grotere prooidieren zoals rendieren.
We vervolgen onze sneeuwschoenentocht naar de top van de heuvel. We zien het dorpje Granö liggen. Het heeft nog steeds iets weg van een kerstkaart. Het landschap lijkt een beetje op de Belgische Ardennen. De toppen hier zijn ook zo’n 400 meter boven NAP. Het uitzicht is adembenemend. Het heeft bijna iets sprookjesachtig. De heuvels zijn echter ongeschikt voor klassieke wintersporten zoals skiën en snowboarden. Langlaufen wordt hier wel veel gedaan. Dit gaan we morgen uitproberen.
Onze weg omhoog brengt ons naar de lunchplek. Hier bouwen we een kampvuur en roosteren we marshmallows. De sneeuwschoenen waar we op lopen kunnen worden vergeleken met een soort tennisrackets die zijn voorzien van spikes. Hierdoor hebben we veel meer grip op de losse poedersneeuw. Op sommige plekken is het sneeuwdek hier nog altijd ruim een meter. Zonder deze sneeuwschoenen zouden we continue tot de knieën in de sneeuw zakken.
Granö heeft nog altijd iets weg van een kerstkaart
Na de lunch vervolgen we onze sneeuwschoenentocht naar beneden richting het hotel. We passeren een gerestaureerde watermolen. Deze is in 1997 gerenoveerd en doet dienst in de zomer wanneer de rivier niet langer is bevroren. Het laatste stuk van de tocht is dan ook op deze bevroren rivier. Het ijs is op de meeste plekken tussen de 60-70 cm dik waardoor sneeuwscooters maar ook vrachtwagens op het ijs kunnen rijden.
Pas begin mei zal de bevroren rivier op een spectaculaire manier openbreken. Toen ik hier midden februari aankwam waren de bomen nog bevroren en kwamen dagtemperaturen ver onder het vriespunt uit. Nu een maand later zijn diezelfde bomen niet langer bevroren. Dat was al te zien aan een interessant fenomeen vanochtend. Het leek te regenen maar het waren de bomen waarvan de sneeuw van de takken afdroop.
De sneeuwschoenentocht kwam op haar eind toen we ineens te maken kregen met een sneeuwstorm midden op de bevroren rivier. De gevoelstemperatuur daalde snel waardoor we genoodzaakt werden het tempo nog verder op te voeren. We werden echter wel voor deze inspanning beloond. Op diezelfde rivier zouden we avonds het noorderlicht zien dansen. De prachtige groene gloed was dan ook een perfecter afsluiter van deze winterse dag.
Hoe kom ik in Granö?
Vanaf het vliegveld van Umeå ben je binnen een uur in het schattige winterse dorpje Granö. Er gaan een paar bussen per dag. Het hotel Grano Beckasin, wat overigens het grootste hotel van Grano is, heeft ook een ophaalservice waarmee wij werden opgehaald vanaf Umeå Airport. Een absolute aanrader voor wie ook zo’n schitterende sneeuwschoenentocht wilt maken. Meer reizen over Zweden lees je hier!
Wil jij ook op reis naar Scandinavië? Check dan hier het aanbod van BBI Travel, Voigt Travel, Nordic en Norske.
Jari houdt het meeste van sneeuw en ijs. Skien is daarom ook zijn favoriete sport. Naast wintersport is zijn werk als reisleider een grote passie. Steeds weer nieuwe landen ontdekken is zijn ideaal. Avontuur is namelijk overal te vinden.