Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

De sneeuw die kraakt tijdens onze sneeuwschoenentocht. Het vriest ruim zes graden maar de lente komt er spoedig aan. “Springwinter” noemen de Zweden dat hier. De periode waarin de winter langzaam overgaat in de lente. De periode waarin het daglicht met enorme snelheid weer terugkeert. Met deze kennis maken wij vandaag een sneeuwschoenentocht in de bossen van Granö in Zweeds Lapland.

Het besneeuwde bos achter het hotel.

Een fantastische manier om besneeuwde bossen te ontdekken

Op maandagochtend maakten we met een gids, die hier werkzaam is als ecoloog, een zogeheten sneeuwschoenentocht. Volgens de gids maakt het bos zich allang klaar voor het nieuwe voorjaar. We lopen een helling op. Er zijn verschillende sporen in de sneeuw. Sporen van een roofvogel, waarschijnlijk een arend, die in de sneeuw was gedoken opzoek naar een prooi.

We zien sporen van een hert die het in de lente een stuk makkelijker krijgt doordat het beest niet langer door zijn poten in de sneeuw zakt. Er zijn alleen nog geen berensporen. De beren zijn nog in winterrust, een stadium waarin de beer opzoek gaat naar eten maar verder zijn gemak houdt. Sporen van het gevaarlijkste dier van Zweden, de veelvraat, zijn we nog niet tegengekomen. Deze grote marter jaagt als een opportunistische karnivoor op veel grotere prooidieren zoals rendieren.                                                                   

Omgeving van Granö

We vervolgen onze sneeuwschoenentocht naar de top van de heuvel. We zien het dorpje Granö liggen. Het heeft nog steeds iets weg van een kerstkaart. Het landschap lijkt een beetje op de Belgische Ardennen. De toppen hier zijn ook zo’n 400 meter boven NAP. Het uitzicht is adembenemend. Het heeft bijna iets sprookjesachtig. De heuvels zijn echter ongeschikt voor klassieke wintersporten zoals skiën en snowboarden. Langlaufen wordt hier wel veel gedaan. Dit gaan we morgen uitproberen.

Onze weg omhoog brengt ons naar de lunchplek. Hier bouwen we een kampvuur en roosteren we marshmallows. De sneeuwschoenen waar we op lopen kunnen worden vergeleken met een soort tennisrackets die zijn voorzien van spikes. Hierdoor hebben we veel meer grip op de losse poedersneeuw. Op sommige plekken is het sneeuwdek hier nog altijd ruim een meter. Zonder deze sneeuwschoenen zouden we continue tot de knieën in de sneeuw zakken.                                                                                                    

Granö heeft nog altijd iets weg van een kerstkaart

Na de lunch vervolgen we onze sneeuwschoenentocht naar beneden richting het hotel. We passeren een gerestaureerde watermolen. Deze is in 1997 gerenoveerd en doet dienst in de zomer wanneer de rivier niet langer is bevroren. Het laatste stuk van de tocht is dan ook op deze bevroren rivier. Het ijs is op de meeste plekken tussen de 60-70 cm dik waardoor sneeuwscooters maar ook vrachtwagens op het ijs kunnen rijden.

Pas begin mei zal de bevroren rivier op een spectaculaire manier openbreken. Toen ik hier midden februari aankwam waren de bomen nog bevroren en kwamen dagtemperaturen ver onder het vriespunt uit. Nu een maand later zijn diezelfde bomen niet langer bevroren. Dat was al te zien aan een interessant fenomeen vanochtend. Het leek te regenen maar het waren de bomen waarvan de sneeuw van de takken afdroop.    

Tijdens onze sneeuwschoenentocht hebben we schitterend weer
Tegen het eind van de middag komen we in een sneeuwstorm terecht.

De sneeuwschoenentocht kwam op haar eind toen we ineens te maken kregen met een sneeuwstorm midden op de bevroren rivier. De gevoelstemperatuur daalde snel waardoor we genoodzaakt werden het tempo nog verder op te voeren. We werden echter wel voor deze inspanning beloond. Op diezelfde rivier zouden we avonds het noorderlicht zien dansen. De prachtige groene gloed was dan ook een perfecter afsluiter van deze winterse dag.

Aurora Borealis – Het Noorderlicht

Hoe kom ik in Granö?

Vanaf het vliegveld van Umeå ben je binnen een uur in het schattige winterse dorpje Granö. Er gaan een paar bussen per dag. Het hotel Grano Beckasin, wat overigens het grootste hotel van Grano is, heeft ook een ophaalservice waarmee wij werden opgehaald vanaf Umeå Airport. Een absolute aanrader voor wie ook zo’n schitterende sneeuwschoenentocht wilt maken. Meer reizen over Zweden lees je hier!

Wil jij ook op reis naar Scandinavië? Check dan hier het aanbod van BBI Travel, Voigt Travel, Nordic en Norske.


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer