Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

De zon komt net boven de wolken uit terwijl we richting het dalstation van het skigebied Bansko wandelen. Geen sneeuwpret voor ons want het is immers september. Er staat een flinke hike van zo’n 11km op het menu. De route voert zich tussen het op een na hoogste gebergte van Bulgarije, het Pirin gebergte. Het hoogtepunt van deze hike zijn de kristalheldere bergmeren. In de winterperiode zijn deze volledig bevroren maar bieden nu vooral een welkome verkoeling.

Prachtige bossen aan de voet van het Pirin gebergte.
Aan de voet van het Pirin gebergte.

Het Pirin gebergte is ideaal voor avontuurlijke hikers.

De Baikusheva Mura zou ruim 1200 jaar oud zijn

We beginnen onze tocht via een asfaltweg, waar overigens geen enkele auto ons passeert, richting de “oudste boom van Bulgarije”. Althans dat is wat de legende ons heeft verteld. Deze boom “Baikusheva Mura”, vrij vertaald de machtige den, zou ruim 1200 jaar oud zijn. Eerlijk is eerlijk het is een prachtig gezicht. De boom doet qua omvang lijken op de immense eeuwenoude olijfbomen uit Griekenland of Spanje, maar is lang niet zo groot als de bomen uit Sequoia National Park in Californië.

Nadat we deze speciale boom tot ons hadden genomen vervolgde we onze hike richting het eerste uitzichtpunt. Bij dit uitzichtzpunt is een restaurant waar je zowel drankjes als lunch kunt bestellen. We drinken op ons gemak koffie en vervolgen de weg naar boven.

Baikusheva Mura is volgens een Bulgaarse legende de oudste boom van Bulgarije.
Baikusheva Mura

De Vichren is met 2914 meter de derde top van de gehele Balkan

Al na een paar minuten lopen wordt het uitzicht adembenemend mooi. Eerst lijkt het net alsof we in de Oostenrijkse Alpen lopen, waarbij de “Milka” koeien zeker niet ontbreken, daarna veranderd het landschap weer in een mediterraans bos. Dat laatste is ook niet zo gek. We bevinden ons op slechts 70 kilometer van de grens met Griekenland.

De hoge toppen zorgen ervoor dat dit mediterraans gevoel niet lang blijft hangen. In de verte doemt de berg Vichren op. De Vichren is met 2914 meter de hoogte top van het Pirin gebergte en daarbij de nummer drie van de gehele Balkan. Wij beklimmen vandaag de Vichren niet, maar de hoge toppen om ons heen laten een enorme indruk achter. De afwisseling in het landschap is fenomenaal.

Zonnig uitzicht in het Pirin gebergte
Uitzichtpunt midden in het Pirin gebergte

De kabelbaan naar het dalstation van Bansko is ook in de zomer geopend

Na drie uur hiken bereiken we ons hoogtepunt: de bergmeren. Er is vrijwel geen andere wandelaar te bekennen. De schoonheid van de natuur komt nog beter binnen door deze stilte. Een paar van ons gaan lunchen, een ander schiet wat mooie plaatjes met de drone en ik probeer de Bulgaarse natuur compleet in mij op te nemen. Wat een parel is dit gebied.

Na een flinke lunchpauze dalen we in een kleine twee uur weer naar beneden. In totaal hebben we na vijf uur hiken bijna 500 meter geklommen en gedaald. We nemen de kabelbaan, die ook in de zomer is geopend, terug naar het dalstation van Bansko. Deze hike is absoluut een visitekaartje voor Bulgarije.

Onze eindbestemming: de bergmeren in het Pirin gebergte.
Onze eindbestemming: de kristalheldere bergmeren in het Pirin gebergte.

Hoe kom je in het Pirin gebergte?

Het dichtsbijzijnde vliegveld is de luchthaven van Sofia. Huur vervolgens een auto om in 2,5 uur in Bansko aan te komen. Het openbaar vervoer is eigenlijk geen optie en erg tijdrovend. Een taxi behoort ook tot de mogelijkheden omdat dit niet zo duur is in Bulgarije. In Bansko zijn talloze accomodaties waarin u kan verblijven. Een aanrader is hotel Chichin waar men ook Engels spreekt. Bij het dalstation kunt u alle informatie over de hikes krijgen. Verdere informatie is te vinden op de toerismewebsite van Bansko. Meer avonturen over Bulgarije lees je hier.


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer