ADVERTENTIE

Klik hier voor meer informatie over actieve reizen naar Oostenrijk

 

Reisverslag Polen: laat je verleiden door de uitbundige natuur

Een reisverhaal van Bastiaan van der Staay

Enige tijd geleden was ik een paar dagen in Polen, in Silezië om precies te zijn. Deze regio ligt op minder dan twee uur vliegen en kun je eenvoudig met KLM of Transavia bereiken. Heel veel te doen en te zien vooral als je van actie houdt. Ik heb het met eigen ogen gezien: Polen is niet saai.

Geen Oostblok

Bij vertrek had ik een beetje een Oostblok beeld in mijn hoofd. Zware industrie, veel mijnbouw, grauwe steden en dorpen, slechte wegen en veel oude dampende auto’s. Daar klopte helemaal niks van. Dat werd gelijk duidelijk bij aankomst op het vliegveld van Katowice, hypermodern en super snelle bagage-afhandeling. We konden dus gelijk aan ons avontuur beginnen.

Groen, modern, afwisselend

Op ongeveer een uurtje rijden door een glooiend groen landschap vanaf het vliegveld hebben we kennis kunnen maken met de restanten van de bewogen geschiedenis van dit gebied. Het Polen zoals we dat nu kennen bestaat eigenlijk nog helemaal niet zo lang. Met name Silezië, de zuidwestelijk provincies Neder- en OpperSilezië. Het gebied is veelvuldig in allerhande conflicten betrokken geweest waarvan ze zelf zelden de aanstichter waren. Zweden, Tsjechen, Slowaken, de Oostenrijks-Hongaarse combinatie onder aanvoering van de Habsburgers en later natuurlijk de Duitsers en Russen die er zich tegenaan bemoeide.

Outdoor Polen
Uitzicht over Bielsko-Biala. Foto: Bastiaan van der Staay

Middeleeuwse kastelen

Door al dat geknok ging men zich natuurlijk verdedigen en zo is een hele reeks van kastelen en burchten opgericht die er tot op de dag van vandaag nog grotendeels staan. Zo kun je de Adelaars Nest route volgen, per auto of fiets. Tussen Krakow en Czestochowa vind je 14 ruïnes als ook volledig gerestaureerde kastelen. En het is leuk ze bezoeken met een rondleiding om zo meer te weten te komen over de geschiedenis van het land en inwoners.

Moderne en oude steden

Maar er is meer. Polen biedt een variatie in steden. Krakow is een de meeste bekende stad maar ook steden als Katowice en Łódź mag je eigenlijk niet missen. In veel Poolse steden tref je een verrassende combinatie tussen oud, heel oud en modern aan. En dat maakt ze aantrekkelijk om te bezoeken. Maar wij waren hier vooral voor de ‘mountains’.

Uitzicht vanaf Żar

Bossen, bossen en een grot

Vanaf Bielsko-Biala, onze uitvalsbasis, zijn we na vijftien minuten rijden bij het begin van een vrijwel nieuwe gondellift die in een prachtig oud gebouw van start gaat. Deze brengt ons naar iets meer dan 1.000 meter hoogte met een geweldig uitzicht over de valei van Bielsko-Biala. Daar zet onze gids de pas erin op weg naar een nog niet zo lang geleden ontdekte grot. Het is een geweldig wandelgebied dat doet denken aan de Ardennen. Na wat gezoek vinden we de grot en hijsen ons in de meegebrachte overalls, helm op, handschoentjes en hoofdlamp aan en kruipen maar. De grot is echt heel krap, je kunt elkaar niet passeren en anders dan in de Ardennen blijft het een smal kanaal. Beetje claustrofobisch is het wel.

Mountainbiken is hier echt leuk

Mountainbikeles

Ook weer vlakbij laten we ons na de lunch een mountainbike aanmeten. Geen ouwe troep maar gloednieuwe Giants met alles erop- en eraan. Wij hollanders kunnen natuurlijk fietsen dus we zijn snel op pad, gelijk het trail park in. Het mooie was dat we eerste twee keer een afdaling gemaakt hebben en vervolgens een erg goede technische instructie. Het is tenslotte geen stadsfiets en de bochtjes zijn behoorlijk wat krapper dan een slalom in de spits in Amsterdam. Dat gaat zelfs zover dat we, eenmaal terug in het trailpark, gefilmd werden met na afloop een heuse video-analyse.

Polen is niet saai
Downhill bike park Żar Mountain

Van Trailpark naar downhillen

De lessen en video-analyse bleken de volgende dag zeker waardevol te zijn. Iets ten oosten van Bielsko-Biala ligt de berg Żar waar je heel comfortabel met een kabeltreintje naar boven kan. Vanaf daar lopen er drie behoorlijk lange en uitdagen downhill trails. Dat is even andere koek dan het mooie aangelegen trailpark van de dag ervoor. Veel losse wortels en stenen maken de route een stuk spannender.

Polen is niet saai
Mountainbiken in Polen. Foto: Bastiaan van der Staay

Maar jongens wat is dat leuk! Er zijn nu drie routes maar aan uitbreiding wordt constant gewerkt. Onderaan de kabelbaan kun je complete uitrusting (fiets, helm en bescherming) huren. En als je wilt kun je nog een instructeur regelen die je onderweg voorziet van tips & trics (voor de eerste keer geen slecht plan).

Met een driewieler meer dan 50 km/u

Monsterrollers en driewielers

Maar er is meer. Je kunt vanaf dezelfde top ook met een soort uit de kluiten gewassen step naar beneden. De zogenoemde monsterroller heeft erg dikke banden en schijfremmen voor en achter. Nu kun je over de weg naar beneden en dat gaat best hard of door het gras over de skipiste. De steps zijn zeer stevig en makkelijk te bedienen.

Polen is niet Saai
Monster driewieler

Maar helemaal leuk zijn de driewielers voor volwassenen. Ze zijn zo geprepareerd dat je er vooral driftend mee naar beneden moet gaan. Je zit vlak boven het wegdek en dat geeft een extra sensatie van snelheid.

Gewoon Europa

Al snel na de omwenteling van 1989 is Polen lid geworden van de Europese unie en doet het sindsdien economisch erg goed. En wat voor ons fijn is dat het wel nog steeds heel goedkoop is, je er zonder visum naar toe kunt en je bankpas gewoon werkt. Ook hotels en restaurants zijn er in overvloed, van authentiek en sfeervol tot hypermodern. Het is wel raadzaam een taalgidsje mee te nemen, toerisme is ontwikkeling voor niet-Polen maar daar is nog niet elke menukaart op voorbereid.

Video impressie

Kijk hier naar een korte video impressie en zie waarom Polen een aanrader is.

Video impressie Polen.

Tips en informatie


Lees hier alle verhalen en artikelen over outdoor in Polen


Bewaren

Bewaren

Bewaren

Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.