ADVERTENTIE
Advertentie
Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

Victor zijn beelden zijn bedoeld om de wereld bewuster te maken van het opwarmen van de aarde

Door Ilse Nijhof

D

at de aarde aan het opwarmen is, is geen verrassing meer. Toch is het altijd lastig om dit goed in beeld te brengen. Hierop hebben natuurbeschermers iets bedacht. Ze hebben een camera tussen de majestueuze vleugels van Victor bevestigd, een prachtige negenjarige zeearend.

Mooi maar tegelijk heftig

De roofvogel zal in vijf vluchten de slinkende gletsjers van de Alpen in kaart proberen te brengen. Victor heeft vaker met een camera gevlogen en verbazingwekkende beelden gemaakt. Ook deze keer zullen de beelden waarschijnlijk verbluffend mooi zijn, maar ze zijn ook een hint van verschrikkelijke toekomstige gevolgen. De onderzoekers hopen op deze manier de wereld bewust te maken van de klimaatverandering en sneller in actie te komen hiertegen. Het is inmiddels bekend dat ijskappen over de hele wereld smelten.

Vijf verschillende landen

Ook hoopt de Franse valkenier van de zeearend dat de wereld overtuigd wordt van het belang van het beschermen van vogels en hun omgeving. Victor vliegt, als het weer het toelaat, vanaf vandaag. Hij begint op de top van de Zwitserse berg Piz Corvatsch met een camera en een GPS om zijn route te volgen. Hij zal Oostenrijk, Duitsland, Italië passeren alvorens hij zijn tocht in Frankrijk beëindigt op 7 oktober,

Een collega zal Victor van elke top vrijlaten. Hij zal op zoek gaan naar zijn Travers, zijn valkenier, die beneden staat. Tijdens deze vluchten daalt Victor 1500 – 3000 meter en vliegt hij drie tot vijf kilometer.

Geen risicovrije vluchten

De kans bestaat dat Victor de man niet ziet of niet naar hem toe komt. Als er wolken zijn zal de zeearend zijn zicht worden verminderd en zal hij niet naar Travers komen. Daarom hangen de vluchten af van het weer. Het dragen van de camera zal de zeearend wel wat vertragen. Je kunt het vergelijken met een wasmachine op het dak van de auto, het kost meer energie en het vertraagt iets.

Bron tekst en hoofdfoto: AP News


Lees meer over de klimaatverandering

Advertentie
Tenerife is partner van Mountainreporters. Ook partner worden? Kijk op Samenwerken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.