Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Onthaasten in het hart van het Braziliaanse Regenwoud

Door Ernst Daniel Nijboer

Ze bestaan nog …. plekken op de wereld van puur natuur zonder lucht -, licht- of watervervuiling. Waar je nog ‘echte’ stilte kunt ervaren, en bij heldere hemel de sterren bijna kunt plukken. Een zoektocht naar droomplekken die tot de verbeelding spreken en een intense aanslag doen op al je reis-instincten, maar waarvoor je soms wel dagenlang onderweg bent.

Tijdens een van mijn trips door Brazilië belandde ik bij toeval op zo’n plek, diep in de jungle van het Braziliaanse Atlantisch Regenwoud, en deze keer op slechts twee uur rijden van de metropool Rio de Janeiro. 

Braziliaanse regenwoud

Onthaasten in een Braziliaans regenwoud

Onder de locals staat het bekend als de ‘parel’ in het berglandschap, even buiten de historische stad Petropolis, ten noorden van Rio. Op zo’n 1.200 meter boven de wolken te midden van imposante jungle, natuurlijke bergmeren en watervallen, met kaakvallende vergezichten ligt hier het idyllische natuurreservaat Rancho Reserva Eldorado. Na jaren van intensieve verbouwingen en herbebossing openden de eigenaren onlangs de poorten op deze magische plek.

Mata Atlantica

Als het aan de onlangs geïnstalleerde president Bolsonaro ligt, staat niet alleen het rijke Amazone-gebied maar ook de groene kuststrook van het Atlantische regenwoud aan de vooravond van een ware natuurramp. Met zijn vrijkaartje aan zijn vrienden in de Braziliaanse agribusiness en mijnbouw (de grootste verantwoordelijken voor de ontbossing) is massale houtkap niet langer illegaal en kunnen de sectoren straks ongestoord hun gang gaan ten bate van hun economisch belang voor producenten als rundvlees, soya en palmolie.

Nu ook met zijn aankondiging om het land ook uit het klimaat-akkoord van Parijs te trekken, staan alle poorten naar een catastrofe regelrecht open. Van de oorspronkelijk 2.500 kilometer lange en 100 kilometer brede Atlantische kuststrook is nog maar vijf procent over. Vergelijkbaar met heel Zuid-Europa nu tot slechts 2,5 keer Nederland.

Second Tree Life

In antwoord op de bedreiging van het Mata-bos voert Ecolodge Eldorado het ‘Second Tree Life’ programma, ingesteld om bedreigde boom- en palmsoorten uit de zuidelijke Amazone te redden door ze te importeren en te herplanten in hun reservaat, en op deze manier de oorspronkelijke biodiversiteit te herstellen. Bomen die daar gekapt dreigen te worden, krijgen hier een tweede leven.

Toeristen dragen hierin bij door hun duurzame voetstap te plaatsen en van iedere gast die verblijft, wordt een bedrag gereserveerd voor het transport van de bomen. Met dit programma worden dus enerzijds bomen gered, anderzijds de native flora en fauna van de Mata hersteld.

Ecolodge Ranch Reservaat

Na enkele dagen vertoeven in dit Eldorado bergresort realiseer je je plotseling hoe ver weg de gestreste buitenwereld ligt met z’n kilometers-lange avondspitsen, gillende krantenkoppen en dalende crypto-koersen. Ik word ‘s morgens wakker met een adembenemende zonsopgang, uitzicht op grazende paarden en intense stilte in zuivere berglucht… heel verslavend merk ik als ik uit de bergen van Petropolis rijd en besef hoe prachtig, rijk maar ook kwetsbaar deze plek is. Hopelijk weten ze in Brazilië deze Bolsonaro te stoppen zodat ook een volgende generatie nog van deze plek kan genieten.

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer