Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Onthaasten in het hart van het Braziliaanse Regenwoud

Door Ernst Daniel Nijboer

Ze bestaan nog …. plekken op de wereld van puur natuur zonder lucht -, licht- of watervervuiling. Waar je nog ‘echte’ stilte kunt ervaren, en bij heldere hemel de sterren bijna kunt plukken. Een zoektocht naar droomplekken die tot de verbeelding spreken en een intense aanslag doen op al je reis-instincten, maar waarvoor je soms wel dagenlang onderweg bent.

Tijdens een van mijn trips door Brazilië belandde ik bij toeval op zo’n plek, diep in de jungle van het Braziliaanse Atlantisch Regenwoud, en deze keer op slechts twee uur rijden van de metropool Rio de Janeiro. 

Braziliaanse regenwoud

Onthaasten in een Braziliaans regenwoud

Onder de locals staat het bekend als de ‘parel’ in het berglandschap, even buiten de historische stad Petropolis, ten noorden van Rio. Op zo’n 1.200 meter boven de wolken te midden van imposante jungle, natuurlijke bergmeren en watervallen, met kaakvallende vergezichten ligt hier het idyllische natuurreservaat Rancho Reserva Eldorado. Na jaren van intensieve verbouwingen en herbebossing openden de eigenaren onlangs de poorten op deze magische plek.

Mata Atlantica

Als het aan de onlangs geïnstalleerde president Bolsonaro ligt, staat niet alleen het rijke Amazone-gebied maar ook de groene kuststrook van het Atlantische regenwoud aan de vooravond van een ware natuurramp. Met zijn vrijkaartje aan zijn vrienden in de Braziliaanse agribusiness en mijnbouw (de grootste verantwoordelijken voor de ontbossing) is massale houtkap niet langer illegaal en kunnen de sectoren straks ongestoord hun gang gaan ten bate van hun economisch belang voor producenten als rundvlees, soya en palmolie.

Nu ook met zijn aankondiging om het land ook uit het klimaat-akkoord van Parijs te trekken, staan alle poorten naar een catastrofe regelrecht open. Van de oorspronkelijk 2.500 kilometer lange en 100 kilometer brede Atlantische kuststrook is nog maar vijf procent over. Vergelijkbaar met heel Zuid-Europa nu tot slechts 2,5 keer Nederland.

Second Tree Life

In antwoord op de bedreiging van het Mata-bos voert Ecolodge Eldorado het ‘Second Tree Life’ programma, ingesteld om bedreigde boom- en palmsoorten uit de zuidelijke Amazone te redden door ze te importeren en te herplanten in hun reservaat, en op deze manier de oorspronkelijke biodiversiteit te herstellen. Bomen die daar gekapt dreigen te worden, krijgen hier een tweede leven.

Toeristen dragen hierin bij door hun duurzame voetstap te plaatsen en van iedere gast die verblijft, wordt een bedrag gereserveerd voor het transport van de bomen. Met dit programma worden dus enerzijds bomen gered, anderzijds de native flora en fauna van de Mata hersteld.

Ecolodge Ranch Reservaat

Na enkele dagen vertoeven in dit Eldorado bergresort realiseer je je plotseling hoe ver weg de gestreste buitenwereld ligt met z’n kilometers-lange avondspitsen, gillende krantenkoppen en dalende crypto-koersen. Ik word ‘s morgens wakker met een adembenemende zonsopgang, uitzicht op grazende paarden en intense stilte in zuivere berglucht… heel verslavend merk ik als ik uit de bergen van Petropolis rijd en besef hoe prachtig, rijk maar ook kwetsbaar deze plek is. Hopelijk weten ze in Brazilië deze Bolsonaro te stoppen zodat ook een volgende generatie nog van deze plek kan genieten.

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer