Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Onthaasten in het hart van het Braziliaanse Regenwoud

Door Ernst Daniel Nijboer

Ze bestaan nog …. plekken op de wereld van puur natuur zonder lucht -, licht- of watervervuiling. Waar je nog ‘echte’ stilte kunt ervaren, en bij heldere hemel de sterren bijna kunt plukken. Een zoektocht naar droomplekken die tot de verbeelding spreken en een intense aanslag doen op al je reis-instincten, maar waarvoor je soms wel dagenlang onderweg bent.

Tijdens een van mijn trips door Brazilië belandde ik bij toeval op zo’n plek, diep in de jungle van het Braziliaanse Atlantisch Regenwoud, en deze keer op slechts twee uur rijden van de metropool Rio de Janeiro. 

Braziliaanse regenwoud

Onthaasten in een Braziliaans regenwoud

Onder de locals staat het bekend als de ‘parel’ in het berglandschap, even buiten de historische stad Petropolis, ten noorden van Rio. Op zo’n 1.200 meter boven de wolken te midden van imposante jungle, natuurlijke bergmeren en watervallen, met kaakvallende vergezichten ligt hier het idyllische natuurreservaat Rancho Reserva Eldorado. Na jaren van intensieve verbouwingen en herbebossing openden de eigenaren onlangs de poorten op deze magische plek.

Mata Atlantica

Als het aan de onlangs geïnstalleerde president Bolsonaro ligt, staat niet alleen het rijke Amazone-gebied maar ook de groene kuststrook van het Atlantische regenwoud aan de vooravond van een ware natuurramp. Met zijn vrijkaartje aan zijn vrienden in de Braziliaanse agribusiness en mijnbouw (de grootste verantwoordelijken voor de ontbossing) is massale houtkap niet langer illegaal en kunnen de sectoren straks ongestoord hun gang gaan ten bate van hun economisch belang voor producenten als rundvlees, soya en palmolie.

Nu ook met zijn aankondiging om het land ook uit het klimaat-akkoord van Parijs te trekken, staan alle poorten naar een catastrofe regelrecht open. Van de oorspronkelijk 2.500 kilometer lange en 100 kilometer brede Atlantische kuststrook is nog maar vijf procent over. Vergelijkbaar met heel Zuid-Europa nu tot slechts 2,5 keer Nederland.

Second Tree Life

In antwoord op de bedreiging van het Mata-bos voert Ecolodge Eldorado het ‘Second Tree Life’ programma, ingesteld om bedreigde boom- en palmsoorten uit de zuidelijke Amazone te redden door ze te importeren en te herplanten in hun reservaat, en op deze manier de oorspronkelijke biodiversiteit te herstellen. Bomen die daar gekapt dreigen te worden, krijgen hier een tweede leven.

Toeristen dragen hierin bij door hun duurzame voetstap te plaatsen en van iedere gast die verblijft, wordt een bedrag gereserveerd voor het transport van de bomen. Met dit programma worden dus enerzijds bomen gered, anderzijds de native flora en fauna van de Mata hersteld.

Ecolodge Ranch Reservaat

Na enkele dagen vertoeven in dit Eldorado bergresort realiseer je je plotseling hoe ver weg de gestreste buitenwereld ligt met z’n kilometers-lange avondspitsen, gillende krantenkoppen en dalende crypto-koersen. Ik word ‘s morgens wakker met een adembenemende zonsopgang, uitzicht op grazende paarden en intense stilte in zuivere berglucht… heel verslavend merk ik als ik uit de bergen van Petropolis rijd en besef hoe prachtig, rijk maar ook kwetsbaar deze plek is. Hopelijk weten ze in Brazilië deze Bolsonaro te stoppen zodat ook een volgende generatie nog van deze plek kan genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer