Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Misschien wel de mooiste meerdaagse hike in Chili

Door: Noëlle Verhage

Eén van de mooiste meerdaagse hikes is de W-route in het Nationaal Park Torres del Paine in Chili. Het nationaal park ligt in het zuiden van Chili en bied je een overvloed aan prachtige vergezichten, bergen, meren, rivieren, gletsjers en een adembenemende wandelroute: de ‘W-route’.

Ideale uitvalsbasis: Puerto Natales

Het park ligt 112 kilometer ten noorden van Puerto Natales, de ideale uitvalsbasis. Vanuit Puerto Natales boek je eenvoudig een ticket voor de bus naar het park en voor het park zelf. Houd er rekening mee dat je in het hoofdseizoen ruim van tevoren een ticket moet boeken voor het park. Er zit namelijk een restrictie op het aantal bezoekers wat tegelijkertijd in het park toegelaten wordt.

Puerto natales
De ideale uitvalsbasis: Puerto Natales. Eigen foto: Noëlle Verhage

Kamperen of iets meer comfort?

Je kunt kamperen of overnachten in een refugio. Kies je voor kamperen dan kun je ervoor kiezen om je eigen tent en spullen mee te nemen of je kunt een tent inclusief matje en slaapzak huren. Een refugio biedt meer comfort en het is er lekker warm binnen. Het kan ’s nachts namelijk behoorlijk koud en winderig zijn. In elke refugio kan je een prima maaltijd nuttigen, afrekenen doe je eenvoudig met je creditcard. In Chili is het sowieso verstandig om een creditcard op zak te hebben. In Zuid-Amerika wordt Visa het meest geaccepteerd, maar met Mastercard kom je ook een heel eind. Als je er nog geen hebt kun je op Finler.nl een visa card aanvragen voor een schappelijke prijs.

Eenmaal in het nationaal park kan het echte avontuur beginnen! De W-route is de meest gangbare route, heeft een lengte van ongeveer vijfenzeventig kilometer en de meeste bezoekers doen er vier of vijf dagen over. De W-route dankt zijn naam aan, jawel…de letter W! Google op ‘W-route’ en je snapt wat hiermee wordt bedoelt.

Torres Central – Base Torres – Torres Central, 18 km

Refugio Torres Central is een ideale uitvalsbasis om te starten met de W-route. De bus uit Puerto Natales stopt haast voor de deur. Vanuit hier wandel je in één dag richting Base Torres en weer terug naar de refugio. Je loopt dan achttien kilometer, wat overigens zeker geen vlakke kilometers zijn! Het voordeel is dat je niet alle spullen op je rug hoeft mee te nemen, omdat je twee nachten op dezelfde plek kunt verblijven.

Hoogtepunt van de dag: Base Torres! Eigen foto: Noëlle Verhage

NA EEN PRACHTIGE WANDELROUTE, SOMS ZELFS OP HANDEN EN VOETEN KLIMMEND EN KLAUTEREND, KOM JE AAN BIJ BASE TORRES

Elke dag is adembenemend mooi met continu nieuwe hoogtepunten. Base Torres is één van deze hoogtepunten en waarschijnlijk de bekendste. Na een prachtige wandelroute, soms zelfs op handen en voeten klimmend en klauterend, kom je aan bij Base Torres. Een wauw moment is hier absoluut op zijn plaats. Zodra je de hoek om komt zie je het prachtige felgroene meer en de bergen die in het zonlicht oranje kleuren. Geniet van dit unieke natuurfenomeen!

Torres Central – Los Cuernos, 11 km

De volgende dag loop je vanuit Refugio Torres Central richting het westen naar Refugio Los Cuernos. Deze dag is vrij relaxed, slechts elf kilometer en de route is redelijk vlak. Je passeert de vele blauwgroene meren waaronder Lago Nordenskjold. Het is verbazingwekkend hoe verschillend deze route is ten opzichte van de dag ervoor en de dagen die nog volgen.

Eén van de vele meren, Lago Nordenskjold. Eigen foto: Noëlle Verhage

NA EEN WANDELING VAN ENKELE UREN KOM JE AAN OP HET HOOGSTE PUNT VAN DE W-ROUTE

Los Cuernos – Paine Grande, 26km

De derde dag is de meest zware dag van de route met als eindbestemming Lodge Paine Grande. Maar liefst zesentwintig heftige kilometers heb je voor de voor de boeg. Na een wandeling van enkele uren over losse keien, door bossen, langs gletsjers en over open vlaktes waar de koude wind pal in je gezicht waait, kom je aan op het hoogste punt van de W-route. Bij helder weer heb je een super uitzicht op onder ander Lago Nordenskjold en de gletsjers, maar bij slechter weer kan het wat teleurstellend zijn. En dan komt de weg terug naar beneden…en dat valt nog vies tegen. Lodge Paine Grande is niet zomaar bereikt. Zorg dan ook voor voldoende eten en drinken!

Uitzicht onderweg naar het hoogste punt van de W-route. Eigen foto: Noëlle Verhage

Paine Grande – Grey Glacier – Paine Grande, 20 km

De laatste dag loop je twintig kilometer wanneer je ervoor kiest om ook weer te eindigen bij Lodge Paine Grande. Als je ’s morgens op tijd vertrekt kan je aan het einde van de middag de boot terug te nemen naar het vaste land. Vanaf hier kan je weer met de bus terug naar Puerto Natales.

MAAR VOORDAT JE DAAR BENT LOOP JE WEDEROM LANGS PRACHTIGE MEREN, WAARIN DE IJSSCHOTSEN VAN DE GLETSJER JE PASSEREN

Onderweg naar Glacier Grey. Eigen foto: Noëlle Verhage

Het keerpunt op de route van dag vier is wederom een hoogtepunt namelijk: Grey Glacier. Maar voordat je daar bent loop je wederom langs prachtige meren, waarin de ijsschotsen van de gletsjer je passeren. En dat belooft wat! Eenmaal bij Grey Glacier krijg je een uniek zicht op de gletsjer die reikt tot zover je kunt kijken en verdwijnt aan de horizon. Als je niet kiest voor een retourtje, dan is er nog een refugio aan de voet van Grey Glacier waar je een bed kunt boeken. Dit maakt de wandelroute misschien nog net iets relaxter.

Uniek uitzicht op Glacier Grey. Eigen foto: Noëlle Verhage

Wat een te gekke wandelroute is dit! Zo divers en de meeste wandelaars lopen net als jou in ongeveer 4 dagen de W-route. Wanneer je start op dezelfde dag, kom je elkaar onderweg en in de refugio’s regelmatig tegen. Je hebt zo gemakkelijk erg leuke contacten met mensen van over de hele wereld. En nu…? Boeken en genieten maar! Onder andere de organisatie Fantastico Sur kan je hier uitstekend bij helpen.


Lees hier alle reisverhalen van onze reporters


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Bergsportdag

Je vakantie start op de Bergsportdag

Deze zomer naar de bergen? Kom dan naar de Bergsportdag, 17 maart in het NBC Nieuwegein. Een dag met een uitgebreid programma vol inspirerende sprekers en lezingen, leerzame workshops, de mooiste hikes en het nieuwste materiaal. Dé perfecte voorbereiding voor jouw volgende avontuur. Lees meer