Hiken in Colombia | Inspirerend uitstapje in Kasaguadua Natural Reserve
In het zuiden van Colombia ligt het kleurrijke plaatsje Salento. Met zijn leuke straatjes, terrasjes en eeuwige muziek uit de speakers een heerlijke plaats om te verblijven tijdens een reis in Colombia. In en om Salento is van alles te doen, maar een van de hoogtepunten naast de prachtige Cocoravallei vind ik de jungletocht in Kasaguadua natural reserve. Tijdens een jungle tour geniet je van prachtige uitzichten en leer je alles over de flora, fauna en werking van het natuurlijke ecosysteem in dit gebied.
Over Kasaguadua Natural Reserve
Kasaguadua is een stuk land aangekocht door de Colombiaanse Carlos. Waar iedereen in en om Salento hem voor gek verklaarde, had Carlos een doel: het behouden van de natuur en het ecosysteem in dit gebied en hier als mens in harmonie mee samenleven. Door de impact op de natuurlijke omgeving zo laag mogelijk te houden kunnen deze twee werelden samen bestaan. Door naast eigen inzet ook de plaatselijke bevolking en toeristen mee te nemen in dit gedachtegoed wordt bij Kasaguadua een memorabele, leerzame en inspirerende ervaring geboden.
Hoe kom ik er?
Toen ik las over Kasaguadua was ik direct nieuwsgierig en geïnteresseerd in de tour. Het boeken hiervan bleek niet moeilijk. De dag voordat je wilt deelnemen stuur je eigenaar Carlos een WhatsApp (bellen hoeft niet, Carlos is gewend aan het contact via WhatsApp). Je bereikt hem op het nummer +57 320 4258075. Op vrij korte termijn krijg je antwoord of hij plek heeft in de groep de volgende dag.
De jungle tour wordt een keer per dag georganiseerd om 10.00 uur met minimaal 4 personen. De rest van de dag is het terrein gesloten, zodat de natuur niet constant gestoord wordt door bezoekers. Reserveren is maximaal één dag van tevoren mogelijk. Wacht dus niet tot de laatste dag van je vakantie, want er is kans dat de groep vol is.
Kasaguadua ligt zo’n 2,6 kilometer buiten Salento. Carlos stuurt je een duidelijke beschrijving en ook op Google Maps is de plek goed te vinden. Het gemakkelijkst is om te vertrekken vanaf Plaza de Bolívar in het hartje van Salento. Je kunt er voor kiezen om te wandelen naar het startpunt van de tour (bij het bruine bamboe hek) of om een van de kleurrijke Willy’s (jeeps) te nemen. De wandeling heen is aflopend en duurt in totaal ongeveer 40 minuutjes. Je loopt vanaf het plein over de gele brug waarna je enkel maar rechtdoor loopt.
Onderweg kan je genieten van mooie uitzichten op het Andesgebergte en lopen is dan ook zeker de moeite waard! Met de Willy’s ben je in zo een 15 minuten bij de ingang. De kosten bedragen ongeveer 2.000 peso’s enkele reis (ongeveer 0,50 cent, januari 2024). Wij kozen ervoor om te gaan lopen en vertrokken om 9.00 uur vanaf Plaza de Bolívar. Onderweg zagen we een paar prachtige uitzichten, liepen paarden met ruiters ons voorbij en zagen we een vogelspin.
Smalle paadjes en prachtige uitzichten
Aangekomen bij Kasaguadua moet je even wachten bij de poort op Carlos of zijn mede-tourgids Cesar. Na een paar minuten wachten kwam gids Cesar aanlopen met een helm in zijn hand. Hij had een kapotte scooter, maar zei lachend dat hij ondanks dat voor Colombiaanse tijd hartstikke op tijd was… Daar is niets aan gelogen! Na een voorstelrondje ging de jungle tour van start. De wandeling gaat over smalle paadjes door de bossen.
Wandelschoenen, een lange broek en lange mouwen zijn dan ook wel zo prettig. Niet per se als bescherming tegen insecten, muggen zijn er bijvoorbeeld niet in dit gebied, maar als bescherming tegen de struiken en de zon. Zorg ook dat je voldoende water mee neemt. De helft van de tour loop je namelijk bergaf, waarna je weer terug naar boven klimt. Een slokje water in het warme weer is dan zeker wel lekker.
Na enkele minuten lopen vraagt Cesar ons om stil te staan. We kijken door de beplanting heen op een prachtige vallei en hij begint te vertellen over het ontstaan van dit gebied en het hart dat het reguleert. Dit is het begin van nog veel meer bezienswaardigheden, informatie en weetjes. Cesar weet het antwoord op al onze vragen en vertelt erg inspirerend en vol passie. We komen onder andere te weten dat menselijke ziekten ook blij planten voorkomen en we zien verschillende fasen waarin het woud zich kan bevinden. Ook horen we over de apenfamilie die er woont en leren we dat niets in deze jungle is wat het lijkt.
Overnachten in de jungle? Dat kan!
Tijdens de tour komen we langs de verhuuraccommodaties die op het terrein staan. Deze zijn recent gebouwd en gemaakt van zoveel mogelijk gerecyclede materialen. Zo bestaan de dakplaten van een van de accommodaties uit vanuit het dorp afkomstig samengeperst plastic en wordt er veel gebouwd met Guadua (inheemse bamboe). Voordat gasten hier konden verblijven is veel onderzoek gedaan naar hoe men hier kan overnachten en toch zo weinig mogelijk impact maken op de natuur.
Denk aan de bouw van de accommodatie, maar bijvoorbeeld ook aan de overnachting zelf: het gebruik van natuurlijke (af)wasmiddelen, het niet gebruiken van toiletpapier en het zo min mogelijk verstoren van de natuur met licht en geluid. Mocht je de tijd hebben dan kan het zeker interessant zijn om van deze prachtige overnachtingsplaats midden in de jungle gebruik te maken.
Op de vraag waarom niet gekozen is om de accommodaties volledig ecologisch te bouwen en zelfvoorzienend te maken heeft Cesar ook een antwoord. De gedachte die achter het concept schuilt is dat mens en natuur in harmonie met elkaar leven en zich op elkaar aanpassen. Daarom is gekozen voor een duurzame aanpak waarbij zowel het ecologische (flora, fauna, ecosysteem) als het sociale (voorlichting) aspect centraal staat, maar er niet geheel ecologisch gewerkt is.
Voorlichting aan lokale gemeenschap
Wanneer we beginnen aan de weg terug vertelt Cesar dat hij deze tour geheel vrijwillig voor ons verzorgt in samenwerking met Carlos. Hij vindt het belangrijk om zijn kennis over de natuur en het ecosysteem met ons te delen, zodat wij hier hopelijk lering uit trekken en toepassen in ons eigen leven. Dit doet hij vanuit zijn eigen intrinsieke motivatie en niet alleen voor de toeristen die het gebied bezoeken.
Ook op scholen en aan de lokale bevolking geeft Cesar voorlichting over het belang van het ecosysteem en het behoud van de natuur. Zo hoopt hij bij al deze groepen steeds meer bewustwording te creëren over wat de natuur betekent voor hen. Dat bomen beschermen tegen modderstromen en dat de boeren het ecosysteem nodig hebben om te kunnen blijven produceren. Op deze manier hoopt hij bij te dragen aan de shift in gedachtengoed die volgens hem zo hard nodig is in zijn prachtige land.
Laatste info en terug naar Salento
Uiteindelijk komen we bij het laatste gedeelte van de tour. Deze gaat bergopwaarts waarbij Cesar de laatste informatie over koffie, een heel belangrijk product in deze regio, met ons deelt. Hij vertelt over hoe het product gemaakt wordt en wat het verschil is tussen de koffie die uit verschillende plaatsen en landen komen. Bovenaan de berg nemen we even pauze om wat te drinken en van het uitzicht op de vallei te genieten. Na weer op adem te zijn gekomen lopen we terug naar het startpunt. In totaal duurt de complete tour zo’n 2 tot 2,5 uur. De wandeling door het gebied is goed te doen wanneer je over een gemiddelde conditie beschikt. We bedanken Cesar uitgebreid en doen de poort achter ons dicht.
Om terug te komen in Salento volg je dezelfde weg als via welke je gekomen bent. Wanneer je niet wilt wandelen kun je altijd een voorbijrijdende Willy aanhouden. Deze rijden eigenlijk de gehele dag af en aan en wachten duurt dan ook nooit lang. Wij waren rond 13.00 uur weer terug op Plaza de Bolívar.
Na de tocht besloot ik gelijk: hier wil ik een stuk over schrijven! En dat zegt denk ik een hoop over hoe enthousiast ik erover ben. Ik hoop dat ik met mijn verhaal jou ook enthousiast heb gemaakt en dat je een leuke stop rijker bent in je reis door het prachtige land Colombia.
Marije is 27-jaar en altijd in om nieuwe plekken te ontdekken en mensen te leren kennen. Nieuwsgierig naar avontuur, maar als echte Zeeuwse ook enthousiast over al het moois dichtbij. Tijdens de vakantie is zij graag in beweging, veel wandelen en fietsen brengen haar naar de tofste plaatsen.
Succes kanjer