Reisverslag Colombia | Lost City Trek (Ciudad Perdida)
Deze trek is een meerdaagse hike naar de archeologische site ‘Ciudad Perdida’, waar ooit de Tayrona-bevolking leefde op uitgestrekte ronde terrassen. Voordat je deze ‘verloren stad’ bereikt, voert de route je door de jungle langs adembenemende uitzichten. Voor mij was deze wandeltocht naar een van de oudste archeologische sites in Colombia een van de hoogtepunten van mijn reis.
Over Ciudad Perdida
The Lost City of Ciudad Perdida ligt in het noorden van Colombia, in het Sierra Nevada-gebergte. Circelvormige terrassen vormen de overblijfselen van een stad die op 1200 meter hoogte werd gesticht door de inheemse Tayrona-bevolking, ergens tussen 650 en 800 jaar na Christus. Deze historische stad werd herontdekt door schatzoekers in 1972, opengesteld voor toeristen in 2005 en is niet alleen een toeristische trekpleister, maar ook een deel van het leefgebied van vier lokale inheemse stammen.
De trektocht in het kort
Tijdens een 3-, 4- of 5-daagse trek leg je ongeveer 44 kilometer af, met een maximale stijging tot 1228 hoogtemeters. Ik koos voor de 4-daagse tocht, waarbij je overnacht in drie verschillende kampen langs de route. Raadpleeg vooral verschillende touroperators om te bepalen welke trektocht het beste bij jou past. Tijdens de vierdaagse tocht liep ik gemiddeld 6 uur per dag, met af en toe pittige stukken door het terrein met hoogteverschillen. Je hebt dan ook zeker een gemiddelde conditie en wat doorzettingsvermogen nodig om de tocht te voltooien.
Wanneer
De beste tijd om deze tocht te lopen is tussen december en maart, wanneer er minder regen valt en de paden gemakkelijker begaanbaar zijn. In september (2024) is de route gesloten. Je kunt deze tocht niet op eigen gelegenheid doen; je hebt dus altijd een touroperator nodig. Verschillende maatschappijen bieden de tour aan, dus kijk goed welke organisatie het beste bij jou past en kies het aantal dagen waarin je de trektocht wilt doen.
Wat neem ik mee
Niet te veel! Want alles wat je in je tas stopt, moet je ook 4 dagen met je meedragen. Vaak voorziet de touroperator je van een handig inpaklijstje. Ik had het volgende in mijn backpack/bij me:
- Schoenen: wandelschoenen, slippers;
- Kleding: 5 paar sokken, 4 onderbroeken, 2 sportbeha’s, 2 korte sportbroeken, 4 (sport)shirts, 1 dunne trui met lange mouwen, 1 lange wandelbroek, pyjama, zwemkleding, regenjas;
- Toiletspullen: sneldrogende handdoek, klein flesje combi shampoo/douchegel, tandenborstel, tandpasta, haarborstel, zonnebrand, anti-insectenspray (volle fles), haar elastieken, paracetamols en blarenpleisters;
- Eten: mueslirepen, zakje nootjes;
- Entertainment: speelkaarten;
- Overig: oordoppen, zonnebril, regenhoes tas, 2 plastic zakken om je natte/vieze kleding in te doen, 300.000 Cash (niet opgemaakt), telefoon/camera, powerbank (er is stroom in de accommodaties, maar omdat je telefoon geen bereik hebt, red je het waarschijnlijk ook makkelijk met 1x opladen aan je powerbank);
Lost City van dag tot dag
Hieronder deel ik mijn ervaring van dag tot dag. Let op, spoiler alert! Ik geef je een overzicht van het begin van de reis en beschrijf de tocht per dag in grote lijnen.
Dag 1
De Lost City Trek begint vanaf de kustplaats Santa Marta. Het is echter ook mogelijk om elders langs de Transversal del Caribe (of Ruta Nacional 90) opgehaald te worden. Overleg dit met je touroperator. Om 8 uur word ik opgehaald en ontmoet ik in het kantoor mijn mede-hikers. Gezamenlijk worden we vervolgens in een 4×4 naar het startpunt van de tocht gebracht. Deze rit duurt ongeveer 30 minuten en voordat we aankomen, maken we een tussenstop bij een winkeltje aan de voet van de pas om water te kopen en een sanitaire stop te maken. Zorg ervoor dat je minstens een liter water bij je hebt, zodat je goed gehydrateerd aan de hike kunt beginnen.
Bij restaurant Neyla worden we afgezet voor de lunch, een introductie met onze gidsen en een uitleg over de route. De lunch bestaat uit rijst, patacones (gefrituurde banaan) en vis. Ook zijn er vegetarische opties beschikbaar indien gewenst. Na de lunch maken we kennis met onze gidsen Pépé, José en Santos. José, een lokale bewoner, vertelt met de nodige Spaanse humor meer over de route, het gebied en de huisregels. De route naar The Lost City beslaat in totaal 44 kilometer, met een hoogteverschil van 1228 meter, en er zijn 3 verschillende kampen waarin we zullen overnachten.
Verwacht in de kampen niet te veel luxe, maar zeker alle basics die je nodig hebt. In ieder kamp zijn douches, toiletten en heb je de mogelijkheid om je natte kleding uit te hangen. Voor de nacht krijg je een bed met insectennet, een kussen en een deken.
Na de uitleg kiezen we onze groepsnaam (Poema’s!) en gaan we van start. Het is 12.00 uur en we vertrekken vanuit het dorp naar meer afgelegen gebieden. Op deze eerste dag leggen we in totaal 9 kilometer af en stijgen we 60 meter. Vooral deze eerste dag lopen we over onbeschutte paden. Met de zon die schijnt, is het flink zweten geblazen! Tijdens de klim worden we ingehaald door mula’s (muildieren) die ons eten, drinken en de kok naar boven brengen. Onderweg stoppen we regelmatig bij hutjes om uit te rusten in de schaduw en indien nodig wat te drinken te kopen.
Na ongeveer vier uur wandelen bereiken we kamp Adam, onze eerste overnachtingsplaats. We nemen een verfrissende duik in de rivier voor een (koude) douche. Na het eten vertelt José over de planning voor de volgende dag en geeft hij meer informatie over de rijke agrarische historie van het gebied waar we vandaag doorheen zijn gelopen (Siërra Nevada). Na het eten spelen we nog een potje kaarten voordat we vroeg naar bed gaan. De volgende dag begint namelijk al om 5.30 uur met het ontbijt!
Dag 2
Na een voedzaam ontbijt met fruit, ei en een arepa vertrekken we om 6.00 uur. Tijdens de eerste kilometers worden we getrakteerd op een prachtige zonsopkomst achter de bergen, terwijl de jungle langzaam zijn vertrouwde groene kleur terugkrijgt. Op de achtergrond horen we de apen brullen, maar helaas zijn ze te ver weg om te kunnen zien. Het spotten van apen blijkt ook echt een zeldzaamheid te zijn tijdens deze tocht. Na ongeveer 2,5 uur wandelen komen we aan bij een traditionele hut, waar we meer uitleg krijgen over de inheemse volkeren in het gebied en hun leefwijze. Een half uurtje verder passeren we het dorp van een van de stammen.
Let op: foto’s maken van het inheemse dorp mag. Wanneer je inwoners op de foto wil zetten vraag dan altijd om toestemming.
We arriveren om 10.45 uur in het tweede kamp genaamd ‘Mumake’. Hier nemen we opnieuw een duik in de rivier en wordt de lunch geserveerd. Om 13.15 uur vervolgen we onze tocht. Na een paar uur rust voor de benen, beginnen we al snel aan het ‘happy hour’. Gedurende dit uur gaat de weg voornamelijk omhoog, waardoor onze beenspieren flink aan het werk worden gezet.
We nemen verschillende tussenpauzes en krijgen onderweg stukken fruit voor wat extra motivatie. Uiteindelijk arriveren we om 16.30 uur in het kamp waar we zullen overnachten en volgen we dezelfde avondroutine van zwemmen, douchen en eten. Tijdens het zwemmen zien we een slang wegschieten over het pad! De meeste mensen gaan tegen 20.00 uur naar bed. Dag twee was behoorlijk inspannend, dus wat rust is welverdiend.
Dag 3
Vandaag is de grote dag. Na het ontbijt, opnieuw om 5.30 uur, beginnen we aan de laatste kilometers naar Ciudad Perdida. Na een uurtje wandelen bereiken we de trap met 1200 treden die leidt naar de verloren stad. Bovenaan blijkt deze inspanning meer dan de moeite waard te zijn. We verkennen vier verschillende secties van de verloren stad, nadat onze gids ons eerst heeft bijgepraat over de historie van deze bijzondere plek. We spenderen in totaal drie uur rondom de stad, wat ons ruimschoots de tijd geeft om foto’s te maken en ons te verbazen over de pracht van deze plek.
Ook maken we kennis met de huidige leider van het dorp, samen met zijn vrouw en kinderen. Na ons bezoek dalen we weer af via de bekende trap en beginnen we aan de terugtocht. We wandelen terug naar kamp 2 ‘Mendoza’, waar we om 12.00 uur aankomen. Hier genieten we van een maaltijd en toosten we op het bereiken van ons doel.
Dag 4
Op de laatste dag staat een terugtocht van zo’n 17 km voor ons klaar. Persoonlijk vond ik dit een behoorlijk zware dag. Er liggen nog twee uitdagende klimmen voor ons en een groot deel van de dag moeten we in de zon lopen. Bovendien begonnen mijn benen na drie dagen wandelen behoorlijk vermoeid te raken! Gelukkig bestaan de laatste twee uur van de dag voornamelijk uit afdalen en staat er onderweg weer wat fruit voor je klaar.
Wanneer je terug het dorp in loopt, voel je je toch een beetje heldhaftig na deze lange wandeling! Ik was erg blij dat ik kon neerploffen op een van de stoelen in het restaurant. Nadat iedereen veilig beneden was aangekomen, genoten we nog van een gezamenlijke lunch voordat we teruggebracht werden naar onze volgende bestemmingen.
Praktische informatie
Enkele weetjes/praktische informatie vanuit mijn persoonlijke ervaring:
- (Natte) kleding: Zie de volledige lijst hierboven. Dit inpaklijstje betekende wel dat ik twee dagen dezelfde sportbroek en sportbeha moest dragen. Kleding droogt slecht in de kampen en is vaak de volgende dag nog nat. Het is niet ideaal om ’s ochtends weer in natte kleding te moeten stappen, maar ik vond het acceptabel. Als je elke dag droge kleding wilt dragen, is het aan te raden voor elke dag een setje kleding mee te nemen;
- Water: Zorg ervoor dat je minstens 1 liter water bij je hebt wanneer je vertrekt. In de kampen waar je overnacht zijn waterfilters beschikbaar. Hiermee kun je een waterfles vullen. Zelf heb ik ervoor gekozen hier geen gebruik van te maken en onderweg en in de kampen water te kopen. Uit verschillende beoordelingen bleek dat er een risico bestaat dat je ziek wordt van het water, en dat wilde ik graag vermijden. Onderweg kost een liter water gemiddeld 10.000 COP (2,33 euro, februari 2024). Verder zijn er andere drankjes te koop in een prijsrange van 8000 tot 15000 COP;
- Eten: Tijdens de tocht krijg je minimaal 3 maaltijden per dag. Daarnaast wordt er minimaal 1 keer per dag fruit verstrekt (tijdens onze tocht kregen we ananas, sinaasappels en watermeloen). Voor de zekerheid had ik wat nootjes en een aantal mueslirepen bij me, die ik op dag 2 heb opgegeten. Over het algemeen vond ik het eten ruim voldoende. Als je tussendoor honger krijgt, kun je onderweg en in de kampen ook zoete en hartige snacks kopen;
- Insecten: Insecten weten af en toe ook de weg naar de vaak open kampen te vinden. Dit werd ons tijdens de eerste nacht duidelijk toen de gids vriendelijk doch dringend werd gevraagd om een flinke spin van een van de klamboes te verwijderen. De bedden zijn echter goed beschermd, dus laat je hier niet door afschrikken. Neem voldoende insectenwerend middel mee, houd je tassen dicht en controleer je kleding en schoenen voordat je deze aantrekt of van de waslijn haalt;
- Slapen: Ben je een lichte slaper? Dan zijn oordoppen aan te raden. Je slaapt in open ruimtes midden in de jungle, wat gepaard gaat met de bijbehorende geluiden. Ik vind het heerlijk om in slaap te vallen met het geluid van de rivier en het getjilp van vogels, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen;
- Wat als ik niet meer kan? De tocht is zeker een uitdaging en het kan voorkomen dat je deze om welke reden dan ook niet kunt voortzetten. Geen nood. De muildieren kunnen je bij onverwachte omstandigheden, tegen betaling, naar beneden brengen. Voor de gehele terugweg ben je zo’n 200.000 COP (47 euro) kwijt als je van deze optie gebruik moet maken;
- Fooi: Wij hebben met onze groep een fooi gegeven aan onze gidsen. Zo kan iedereen naar eigen budget bijdragen en konden wij hen bedanken voor de leuke trip. Voel je echter niet verplicht en doe dit naar eigen inzicht;
- Internet: Voor wie de digitale detox niet volhoudt (er is geen bereik in het gebied), is er bij de overnachtingsplaatsen WiFi beschikbaar voor 5.000 COP. Maar ik zou vooral lekker genieten van het feit dat je vier dagen simpelweg niet bereikbaar bent.
Hierbij heb je mijn ervaring kunnen lezen met de Lost City Trek. Ondanks dat ik het soms best pittig vond, heb ik enorm genoten van deze tocht. Wat mij betreft is dit zeker iets voor op je bucketlist!
Marije is 27-jaar en altijd in om nieuwe plekken te ontdekken en mensen te leren kennen. Nieuwsgierig naar avontuur, maar als echte Zeeuwse ook enthousiast over al het moois dichtbij. Tijdens de vakantie is zij graag in beweging, veel wandelen en fietsen brengen haar naar de tofste plaatsen.