Slapen in een duurzame boomhut op grote hoogte

Door Marijke Steenbergen

In Costa Rica, nabij de grens met Panama aan de Caribische kust staat een bijzondere plek om te overnachten: het Tree House Observatory, een platform op dertig meter hoogte in een boom van 65 meter hoog. Het Treehouse is alleen te bereiken via een junglehike van drie kwartier vanuit Manzanillo Beach.

Met man en puberzonen kom ik aan in Manzanillo Beach. Een mini mercado, een schooltje, voetbalveldje, dertig kleurige huisjes, bar Cool and Calm waar de reggaesound ons tegemoet komt en een wit verscholen palmenstrand waar de schooljeugd zich vermaakt.

Tree House
Palmenstrand Manzanillo. Eigen foto: Marijke Steenbergen

Hike

Peter Gascar, de bouwer en architect van het Treehouse, begeleidt onze hike door de jungle en wijst ons op kleine kikkertjes, rupsen, planten, insecten en andere bijzonderheden in het regenwoud. Omgeven door jungle klanken, lopen we langs lianen en struinen we via kabbelende riviertjes en modderige paadjes het oerwoud door.

Tree House
Hike door de jungle. Eigen foto: Marijke Steenbergen
Tree House
Kleine diertjes. Eigen foto: Marijke Steenbergen

Duurzaamheid

Het idee achter het Treehouse is tweeledig. Peter vertelt ons dat hij de bezoeker dichtbij de oorspronkelijke en gevarieerde natuur wil brengen. Daarnaast wil hij met de verhuur van het Treehouse geld bij elkaar verzamelen om het gebied te beschermen.

Klimmen

Eenmaal aangekomen bij de boom, wacht ons een verrassing. Om de jungle op bladerhoogte te aanschouwen, moeten we de boom beklimmen. Peter demonstreert hoe wij ons met touw, knoop en zekering meter voor meter omhoog kunnen verplaatsen. Mijn 16-jarige zoon mag als eerste. Na enkele instructies van Peter, klimt hij schijnbaar makkelijk omhoog. Daarna ben ik aan de beurt. Ik trek het tuigje aan en doe mijn best. Maar wat ik ook doe, ik krijg de knoop niet verschoven, er gebeurt niets met de zekering en ik kom niet omhoog. Na tien minuten hang ik pas twee meter boven de grond. Maar opeens krijg ik de smaak te pakken. Knoop omhoog, benen strekken, zekering verschuiven, knoop omhoog, benen strekken enzovoorts. Halverwege de boom druipt het zweet onder mijn helm vandaan en beginnen mijn armen te trillen. Ik overweeg om gewoon te blijven hangen. Maar aangemoedigd door man en zonen kom ik  steeds een stukje verder.

Tree House
Met touwen naar boven. Eigen foto: Marijke Steenbergen
Tree House
Klimmen naar 30 meter hoogte. Eigen foto: Marijke Steenbergen

En dan zijn we boven. We vergeten onze kliminspanningen en genieten van het zicht op de boomtoppen, de jungle, de blaadjes en de vogels. De boomhut zelf is ook bijzonder; er is een minikeuken, een douche voorzien van regenwater, een (chemisch) toilet, twee hangmatten en een ligstoel. Een trapje naar de tweede verdieping leidt tot een ruimte met twee tweepersoonsbedden inclusief klamboe.

Tree House
Uitzicht vanaf het Treehouse. Eigen foto: Marijke Steenbergen
Tree House
Douche in het Treehouse. Eigen foto: Marijke Steenbergen

Afbreekbaar

Peter heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Er is geen spijker of schroef de boom in geslagen en zijn platform is geheel afbreekbaar. Hij vertelt met trots hoe hij alles heeft gebouwd. We zijn erg onder de indruk, totdat hij vertelt dat hij ons ook had kunnen ophijsen met behulp van de verborgen motor met accu……

Wil je genieten van deze bijzondere locatie, dan moet je snel zijn. Het Treehouse heeft een houdbaarheid van vijf tot zeven jaar. Daarna is Peter voornemens het platform af te breken om het ergens anders in deze wereld weer op te bouwen.


Lees hier alle inspirerende reisverhalen van onze reisschrijvers


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

BBI Travel

De aantrekkingskracht van Catalonië

Catalonië biedt het hele jaar door een breed scala aan buitenactiviteiten aan de kust of in de bergen. Of je nu over natuurpaden wilt wandelen, mountainbiken, wildwatervaren of ecotoerisme wilt proberen. Bekijk hier alle mogelijkheden voor een actieve vakantie in de natuur.. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer