Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Peru staat al jarenlang op onze bucketlist en ik ben nu de mogelijkheden aan het onderzoeken om samen met mijn zoon het noordoosten van dit prachtige en ongerepte Zuid-Amerikaanse land te gaan ontdekken. Het imposante Andesgebergte vind je hier, dus hoge bergen met intens groene bergmeren, immense gletsjers afgewisseld met woestijnlandschappen en oases.

We oriënteren ons met name op de fantastische hiketochten op hoogtes tussen de 3.000 en 5.000 meter boven zeeniveau. Ter vergelijking: de top van de Mont Blanc ligt op 4810 meter. Dat betekent dus nog wel wat extra trainingsuren maken voor we vertrekken en voorafgaand aan de hikes een goede acclimatiseringsperiode inlassen in Peru.

hoge bergen met intens groene bergmeren, immense gletsjers afgewisseld met woestijnlandschappen en oases

Ik verwacht voor eind maart te kunnen vertellen of we gaan, naar welke streek precies en welke activiteiten we gaan ondernemen.

Peru
Bergmeer in de omgeving van Huarez, in het noordoosten van Peru.

Unieke plek voor duurzaam toerisme

Nog verder in het noordoosten, en een stuk lager gelegen, vind je het Yaguas National Park in de regio Loreto. Dit park staat bekend om de zeldzame flora en fauna, waar nog altijd nieuwe soorten worden ontdekt. Dit laaggelegen en waterrijke deel van de Peruaanse Amazone is een unieke plek voor duurzaam toerisme.

Yaguas National Park
Yaguas National Park ligt in het uiterste noordoosten van Peru.

Het nieuwe Yaguas National Park heeft een oppervlakte van zo’n 8700 km2 en ligt in de provincies Putumayo en Mariscal Ramón Castilla, vlakbij de grens met Colombia.

Andes Amazon
Foto: Andes Amazon Fund-PR Newswire

Dit deel van de Amazone bestaat vooral uit regenwoud, rivieren als de Putumayo en de Yaguas, kleinere stroompjes, meren en veenmoerassen. Er zijn nauwelijks wegen, dus vervoer gaat grotendeels over water.

Zeldzame vissen aangepast aan de jungle

Het Yaguas National Park is vooral bekend om de vele zeer zeldzame vissen die er leven. Omdat in het regenseizoen veel rivieren en stromen in elkaar overlopen en bosgebieden overstromen, zijn veel vissoorten aangepast aan het bosleven. Bepaalde vissen kunnen zich voeden met fruit en zaden en leven in volgelopen takken en stronken.

National Park Peru
Bijzondere vlinders vind je ook in dit National Park @Renzo Tasso

Yaguas is dan ook een walhalla voor wetenschappers voor onderzoek naar de evolutie van dieren en het ontstaan van het Amazonegebied. Regelmatig worden er nieuwe soorten ontdekt. Naast de vissen vind je in Yaguas ook nog honderden verschillende plant- en vogelsoorten en tientallen verschillende zoogdieren, waaronder tapirs, miereneters en reuzenotters.

Yaguas is een walhalla voor wetenschappers voor onderzoek naar de evolutie

‘Sachamama’

Met de status als nationaal park is nu ook de leefomgeving van de inheemse bewoners van Yaguas beschermd. Want niet alleen de unieke flora en fauna gedijen hier prima, er leven ook nog zo’n duizend mensen in het park, verdeeld over minimaal vijf verschillende bevolkingsgroepen.

Putumayo
Langs de oevers van de Putumayo rivier. Foto: wikipedia

Ze wonen overwegend langs de oevers van de Yaguas en Putumayo rivieren en zijn volledig afhankelijk van wat ‘Sachamama’ (Moeder Aarde) hen biedt.

Avontuurlijke jungletochten in de regio Loreto

De regio Loreto, in het uiterste noordoosten van Peru, heeft naast het nieuwe Yaguas National Park nog veel meer toeristische mogelijkheden. Ook Nationaal Reservaat Pacaya Samiria is een geliefde plek onder reizigers.

San Jacinto
Cocha San Jacinto. @Renzo Tasso

Dit is het op één na grootste beschermde natuurgebied van Peru en een perfecte locatie voor avontuurlijke jungletochten en het spotten van uitzonderlijke plant- en diersoorten. De inheemse bewoners van Pacaya Samiria leiden bezoekers graag rond en profiteren van het duurzaam toerisme.

een perfecte locatie voor avontuurlijke jungletochten en het spotten van uitzonderlijke plant- en diersoorten

76 beschermde natuurgebieden in Peru

De Peruaanse overheid investeert al jaren in de bescherming van het natuurlijke erfgoed en helpt tevens met diverse projecten mee de wereldwijde klimaatverandering tegen te gaan. Als nationaal park is Yaguas nu beschermd tegen onder andere mijnbouw en houtkap. In totaal heeft Peru nu maar liefst 76 beschermde natuurgebieden, wat neerkomt op ruim 15 procent van het totale grondgebied van het land.


Meer informatie over Peru: www.peru.travel


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer