Avontuurlijke jungletochten in het duurzame noorden van Peru
Peru staat al jarenlang op onze bucketlist en ik ben nu de mogelijkheden aan het onderzoeken om samen met mijn zoon het noordoosten van dit prachtige en ongerepte Zuid-Amerikaanse land te gaan ontdekken. Het imposante Andesgebergte vind je hier, dus hoge bergen met intens groene bergmeren, immense gletsjers afgewisseld met woestijnlandschappen en oases.
We oriënteren ons met name op de fantastische hiketochten op hoogtes tussen de 3.000 en 5.000 meter boven zeeniveau. Ter vergelijking: de top van de Mont Blanc ligt op 4810 meter. Dat betekent dus nog wel wat extra trainingsuren maken voor we vertrekken en voorafgaand aan de hikes een goede acclimatiseringsperiode inlassen in Peru.
hoge bergen met intens groene bergmeren, immense gletsjers afgewisseld met woestijnlandschappen en oases
Ik verwacht voor eind maart te kunnen vertellen of we gaan, naar welke streek precies en welke activiteiten we gaan ondernemen.
Unieke plek voor duurzaam toerisme
Nog verder in het noordoosten, en een stuk lager gelegen, vind je het Yaguas National Park in de regio Loreto. Dit park staat bekend om de zeldzame flora en fauna, waar nog altijd nieuwe soorten worden ontdekt. Dit laaggelegen en waterrijke deel van de Peruaanse Amazone is een unieke plek voor duurzaam toerisme.
Het nieuwe Yaguas National Park heeft een oppervlakte van zo’n 8700 km2 en ligt in de provincies Putumayo en Mariscal Ramón Castilla, vlakbij de grens met Colombia.
Dit deel van de Amazone bestaat vooral uit regenwoud, rivieren als de Putumayo en de Yaguas, kleinere stroompjes, meren en veenmoerassen. Er zijn nauwelijks wegen, dus vervoer gaat grotendeels over water.
Zeldzame vissen aangepast aan de jungle
Het Yaguas National Park is vooral bekend om de vele zeer zeldzame vissen die er leven. Omdat in het regenseizoen veel rivieren en stromen in elkaar overlopen en bosgebieden overstromen, zijn veel vissoorten aangepast aan het bosleven. Bepaalde vissen kunnen zich voeden met fruit en zaden en leven in volgelopen takken en stronken.
Yaguas is dan ook een walhalla voor wetenschappers voor onderzoek naar de evolutie van dieren en het ontstaan van het Amazonegebied. Regelmatig worden er nieuwe soorten ontdekt. Naast de vissen vind je in Yaguas ook nog honderden verschillende plant- en vogelsoorten en tientallen verschillende zoogdieren, waaronder tapirs, miereneters en reuzenotters.
Yaguas is een walhalla voor wetenschappers voor onderzoek naar de evolutie
‘Sachamama’
Met de status als nationaal park is nu ook de leefomgeving van de inheemse bewoners van Yaguas beschermd. Want niet alleen de unieke flora en fauna gedijen hier prima, er leven ook nog zo’n duizend mensen in het park, verdeeld over minimaal vijf verschillende bevolkingsgroepen.
Ze wonen overwegend langs de oevers van de Yaguas en Putumayo rivieren en zijn volledig afhankelijk van wat ‘Sachamama’ (Moeder Aarde) hen biedt.
Avontuurlijke jungletochten in de regio Loreto
De regio Loreto, in het uiterste noordoosten van Peru, heeft naast het nieuwe Yaguas National Park nog veel meer toeristische mogelijkheden. Ook Nationaal Reservaat Pacaya Samiria is een geliefde plek onder reizigers.
Dit is het op één na grootste beschermde natuurgebied van Peru en een perfecte locatie voor avontuurlijke jungletochten en het spotten van uitzonderlijke plant- en diersoorten. De inheemse bewoners van Pacaya Samiria leiden bezoekers graag rond en profiteren van het duurzaam toerisme.
een perfecte locatie voor avontuurlijke jungletochten en het spotten van uitzonderlijke plant- en diersoorten
76 beschermde natuurgebieden in Peru
De Peruaanse overheid investeert al jaren in de bescherming van het natuurlijke erfgoed en helpt tevens met diverse projecten mee de wereldwijde klimaatverandering tegen te gaan. Als nationaal park is Yaguas nu beschermd tegen onder andere mijnbouw en houtkap. In totaal heeft Peru nu maar liefst 76 beschermde natuurgebieden, wat neerkomt op ruim 15 procent van het totale grondgebied van het land.
Meer informatie over Peru: www.peru.travel
Ik ben eigenaar van Reisschrijvers Media, uitgever van online reismagazines Mountainreporters, Snowrepublic, Alpenweerman en OutdoorDichtbij. Ik ga graag wintersporten, watersporten en bergwandelen, met een grote passie voor oceanen en bergen. Het is mijn doel jullie te inspireren om net als wij ongerepte bestemmingen te gaan verkennen en om je daar over te geven aan de uitbundigheid en intensiteit van de natuur.