Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Peru staat al jarenlang op onze bucketlist en ik ben nu de mogelijkheden aan het onderzoeken om samen met mijn zoon het noordoosten van dit prachtige en ongerepte Zuid-Amerikaanse land te gaan ontdekken. Het imposante Andesgebergte vind je hier, dus hoge bergen met intens groene bergmeren, immense gletsjers afgewisseld met woestijnlandschappen en oases.

We oriënteren ons met name op de fantastische hiketochten op hoogtes tussen de 3.000 en 5.000 meter boven zeeniveau. Ter vergelijking: de top van de Mont Blanc ligt op 4810 meter. Dat betekent dus nog wel wat extra trainingsuren maken voor we vertrekken en voorafgaand aan de hikes een goede acclimatiseringsperiode inlassen in Peru.

hoge bergen met intens groene bergmeren, immense gletsjers afgewisseld met woestijnlandschappen en oases

Ik verwacht voor eind maart te kunnen vertellen of we gaan, naar welke streek precies en welke activiteiten we gaan ondernemen.

Peru
Bergmeer in de omgeving van Huarez, in het noordoosten van Peru.

Unieke plek voor duurzaam toerisme

Nog verder in het noordoosten, en een stuk lager gelegen, vind je het Yaguas National Park in de regio Loreto. Dit park staat bekend om de zeldzame flora en fauna, waar nog altijd nieuwe soorten worden ontdekt. Dit laaggelegen en waterrijke deel van de Peruaanse Amazone is een unieke plek voor duurzaam toerisme.

Yaguas National Park
Yaguas National Park ligt in het uiterste noordoosten van Peru.

Het nieuwe Yaguas National Park heeft een oppervlakte van zo’n 8700 km2 en ligt in de provincies Putumayo en Mariscal Ramón Castilla, vlakbij de grens met Colombia.

Andes Amazon
Foto: Andes Amazon Fund-PR Newswire

Dit deel van de Amazone bestaat vooral uit regenwoud, rivieren als de Putumayo en de Yaguas, kleinere stroompjes, meren en veenmoerassen. Er zijn nauwelijks wegen, dus vervoer gaat grotendeels over water.

Zeldzame vissen aangepast aan de jungle

Het Yaguas National Park is vooral bekend om de vele zeer zeldzame vissen die er leven. Omdat in het regenseizoen veel rivieren en stromen in elkaar overlopen en bosgebieden overstromen, zijn veel vissoorten aangepast aan het bosleven. Bepaalde vissen kunnen zich voeden met fruit en zaden en leven in volgelopen takken en stronken.

National Park Peru
Bijzondere vlinders vind je ook in dit National Park @Renzo Tasso

Yaguas is dan ook een walhalla voor wetenschappers voor onderzoek naar de evolutie van dieren en het ontstaan van het Amazonegebied. Regelmatig worden er nieuwe soorten ontdekt. Naast de vissen vind je in Yaguas ook nog honderden verschillende plant- en vogelsoorten en tientallen verschillende zoogdieren, waaronder tapirs, miereneters en reuzenotters.

Yaguas is een walhalla voor wetenschappers voor onderzoek naar de evolutie

‘Sachamama’

Met de status als nationaal park is nu ook de leefomgeving van de inheemse bewoners van Yaguas beschermd. Want niet alleen de unieke flora en fauna gedijen hier prima, er leven ook nog zo’n duizend mensen in het park, verdeeld over minimaal vijf verschillende bevolkingsgroepen.

Putumayo
Langs de oevers van de Putumayo rivier. Foto: wikipedia

Ze wonen overwegend langs de oevers van de Yaguas en Putumayo rivieren en zijn volledig afhankelijk van wat ‘Sachamama’ (Moeder Aarde) hen biedt.

Avontuurlijke jungletochten in de regio Loreto

De regio Loreto, in het uiterste noordoosten van Peru, heeft naast het nieuwe Yaguas National Park nog veel meer toeristische mogelijkheden. Ook Nationaal Reservaat Pacaya Samiria is een geliefde plek onder reizigers.

San Jacinto
Cocha San Jacinto. @Renzo Tasso

Dit is het op één na grootste beschermde natuurgebied van Peru en een perfecte locatie voor avontuurlijke jungletochten en het spotten van uitzonderlijke plant- en diersoorten. De inheemse bewoners van Pacaya Samiria leiden bezoekers graag rond en profiteren van het duurzaam toerisme.

een perfecte locatie voor avontuurlijke jungletochten en het spotten van uitzonderlijke plant- en diersoorten

76 beschermde natuurgebieden in Peru

De Peruaanse overheid investeert al jaren in de bescherming van het natuurlijke erfgoed en helpt tevens met diverse projecten mee de wereldwijde klimaatverandering tegen te gaan. Als nationaal park is Yaguas nu beschermd tegen onder andere mijnbouw en houtkap. In totaal heeft Peru nu maar liefst 76 beschermde natuurgebieden, wat neerkomt op ruim 15 procent van het totale grondgebied van het land.


Meer informatie over Peru: www.peru.travel


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer