klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Het historische heiligdom van Machu Picchu (sommigen schrijven Machupicchu) is het eerste wereldwonder en de eerste internationale toeristische bestemming die het CARBON Neutral-certificaat heeft verkregen. Het mystieke heiligdom is hiermee wereldwijd toonaangevend op het gebied van duurzaamheid. De certificering is toegekend door Green Initiative, de internationale organisatie ter bevordering van groen en milieuvriendelijk toerisme.

Machu Picchu. Foto: Pexels

De certificering heeft tot doel de CO2-uitstoot van de Inca-citadel drastisch te reduceren, teneinde de CO2-uitstoot in 2030 met 45% te verminderen en in 2050 volledig neutraal te zijn.

Om deze certificering te verkrijgen zijn verschillende acties uitgevoerd, waaronder de ontwikkeling van de enige organische afvalverwerkingsinstallatie in Peru. Deze staat bekend als een pyrolyse-installatie, en zet afval om in natuurlijke steenkool (biochar).

Daarnaast is er een transformatie-installatie die biodiesel en glycerine produceert uit plantaardige oliën, die als afvalproduct door bewoners en restaurants in het gebied worden weggegooid. Tevens is een herbebossingsproces gestart, geleid door de National Service of Protected Natural Areas (SERNANP). Dit omvat een miljoen bomen in het historische heiligdom van Machu Picchu, en zal daarmee een bijdrage leveren aan de terugdringing van de effecten van de klimaatverandering.

Dit omvat een miljoen bomen in het historische heiligdom van Machu picchu, en zal daarmee een bijdrage leveren aan de terugdringing van de effecten van de klimaatverandering

Zo geldt Machu Picchu, een van de zeven wereldwonderen, nu als een belangrijk voorbeeld voor duurzaam toerisme.

Mysterie, natuur en cultuur

Machu Picchu, vol unieke natuur en omgeven door mysterie en cultuur, is een van de wonderen van de wereld die minstens één keer in je leven moet worden bezocht. Gelegen in de  provincie Urubamba in Cusco, werd dit heiligdom ongeveer in het midden van de vijftiende eeuw gebouwd. De locatie, in een afgelegen gebied van de Peruaanse Andes, en de moeite die de Inca’s hebben gedaan om hun wegen te verbergen, maakte het bijna vierhonderd jaar onopgemerkt.

Mystiek, natuur en cultuur

Dit alles veranderde in 1911, toen de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Hiram Bingham, geleid door lokale herders, aankwam in Machu Picchu en het vervolgens in een publicatie in het gerenommeerde tijdschrift National Geographic aan de wereld bekend maakte.

How to get there

Om bij deze fascinerende plek te komen, moet je eerst naar de stad Cusco reizen. Vanuit Lima, met het vliegtuig, duurt de reis ongeveer honderd minuten. Met de bus ben je 17 tot 22 uur onderweg.  Als je eenmaal op de ‘navel van de wereld’ bent, is de trein de snelste manier om dit werelderfgoed te bereiken. De reis duurt ongeveer drie uur. Vanuit Ollantaytambo naar Aguas Calientes, de stad die het dichtst bij de citadel ligt, zijn er elke ochtendverbindingen.

Een ander en vanzelfsprekend mooiste alternatief is om het Inca-pad te voet af te leggen. Een must voor jou als lezer van Mountainreporters, als liefhebber van trekking en avontuur. De tocht duurt drie tot vijf dagen en neemt je mee door prachtige en ongeschonden landschappen.

Machu Picchu is het hele jaar door te bezoeken. Van mei tot oktober zijn de minder regenachtige dagen.

Green Initiative

Het Green Initiative is de belangrijkste internationale instelling die verantwoordelijk is om CO2-neutrale wereldwijde erkenning te verstrekken, en voor certificering van klimaatverantwoordelijkheid om broeikasgasemissies terug te dringen.

Ga voor meer informatie naar:  www.peru.travel


Lees hier alle artikelen en reistips over Peru


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer