Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Het historische heiligdom van Machu Picchu (sommigen schrijven Machupicchu) is het eerste wereldwonder en de eerste internationale toeristische bestemming die het CARBON Neutral-certificaat heeft verkregen. Het mystieke heiligdom is hiermee wereldwijd toonaangevend op het gebied van duurzaamheid. De certificering is toegekend door Green Initiative, de internationale organisatie ter bevordering van groen en milieuvriendelijk toerisme.

Machu Picchu. Foto: Pexels

De certificering heeft tot doel de CO2-uitstoot van de Inca-citadel drastisch te reduceren, teneinde de CO2-uitstoot in 2030 met 45% te verminderen en in 2050 volledig neutraal te zijn.

Om deze certificering te verkrijgen zijn verschillende acties uitgevoerd, waaronder de ontwikkeling van de enige organische afvalverwerkingsinstallatie in Peru. Deze staat bekend als een pyrolyse-installatie, en zet afval om in natuurlijke steenkool (biochar).

Daarnaast is er een transformatie-installatie die biodiesel en glycerine produceert uit plantaardige oliën, die als afvalproduct door bewoners en restaurants in het gebied worden weggegooid. Tevens is een herbebossingsproces gestart, geleid door de National Service of Protected Natural Areas (SERNANP). Dit omvat een miljoen bomen in het historische heiligdom van Machu Picchu, en zal daarmee een bijdrage leveren aan de terugdringing van de effecten van de klimaatverandering.

Dit omvat een miljoen bomen in het historische heiligdom van Machu picchu, en zal daarmee een bijdrage leveren aan de terugdringing van de effecten van de klimaatverandering

Zo geldt Machu Picchu, een van de zeven wereldwonderen, nu als een belangrijk voorbeeld voor duurzaam toerisme.

Mysterie, natuur en cultuur

Machu Picchu, vol unieke natuur en omgeven door mysterie en cultuur, is een van de wonderen van de wereld die minstens één keer in je leven moet worden bezocht. Gelegen in de  provincie Urubamba in Cusco, werd dit heiligdom ongeveer in het midden van de vijftiende eeuw gebouwd. De locatie, in een afgelegen gebied van de Peruaanse Andes, en de moeite die de Inca’s hebben gedaan om hun wegen te verbergen, maakte het bijna vierhonderd jaar onopgemerkt.

Mystiek, natuur en cultuur

Dit alles veranderde in 1911, toen de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Hiram Bingham, geleid door lokale herders, aankwam in Machu Picchu en het vervolgens in een publicatie in het gerenommeerde tijdschrift National Geographic aan de wereld bekend maakte.

How to get there

Om bij deze fascinerende plek te komen, moet je eerst naar de stad Cusco reizen. Vanuit Lima, met het vliegtuig, duurt de reis ongeveer honderd minuten. Met de bus ben je 17 tot 22 uur onderweg.  Als je eenmaal op de ‘navel van de wereld’ bent, is de trein de snelste manier om dit werelderfgoed te bereiken. De reis duurt ongeveer drie uur. Vanuit Ollantaytambo naar Aguas Calientes, de stad die het dichtst bij de citadel ligt, zijn er elke ochtendverbindingen.

Een ander en vanzelfsprekend mooiste alternatief is om het Inca-pad te voet af te leggen. Een must voor jou als lezer van Mountainreporters, als liefhebber van trekking en avontuur. De tocht duurt drie tot vijf dagen en neemt je mee door prachtige en ongeschonden landschappen.

Machu Picchu is het hele jaar door te bezoeken. Van mei tot oktober zijn de minder regenachtige dagen.

Green Initiative

Het Green Initiative is de belangrijkste internationale instelling die verantwoordelijk is om CO2-neutrale wereldwijde erkenning te verstrekken, en voor certificering van klimaatverantwoordelijkheid om broeikasgasemissies terug te dringen.

Ga voor meer informatie naar:  www.peru.travel


Lees hier alle artikelen en reistips over Peru


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer