Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Het historische heiligdom van Machu Picchu (sommigen schrijven Machupicchu) is het eerste wereldwonder en de eerste internationale toeristische bestemming die het CARBON Neutral-certificaat heeft verkregen. Het mystieke heiligdom is hiermee wereldwijd toonaangevend op het gebied van duurzaamheid. De certificering is toegekend door Green Initiative, de internationale organisatie ter bevordering van groen en milieuvriendelijk toerisme.

Machu Picchu. Foto: Pexels

De certificering heeft tot doel de CO2-uitstoot van de Inca-citadel drastisch te reduceren, teneinde de CO2-uitstoot in 2030 met 45% te verminderen en in 2050 volledig neutraal te zijn.

Om deze certificering te verkrijgen zijn verschillende acties uitgevoerd, waaronder de ontwikkeling van de enige organische afvalverwerkingsinstallatie in Peru. Deze staat bekend als een pyrolyse-installatie, en zet afval om in natuurlijke steenkool (biochar).

Daarnaast is er een transformatie-installatie die biodiesel en glycerine produceert uit plantaardige oliën, die als afvalproduct door bewoners en restaurants in het gebied worden weggegooid. Tevens is een herbebossingsproces gestart, geleid door de National Service of Protected Natural Areas (SERNANP). Dit omvat een miljoen bomen in het historische heiligdom van Machu Picchu, en zal daarmee een bijdrage leveren aan de terugdringing van de effecten van de klimaatverandering.

Dit omvat een miljoen bomen in het historische heiligdom van Machu picchu, en zal daarmee een bijdrage leveren aan de terugdringing van de effecten van de klimaatverandering

Zo geldt Machu Picchu, een van de zeven wereldwonderen, nu als een belangrijk voorbeeld voor duurzaam toerisme.

Mysterie, natuur en cultuur

Machu Picchu, vol unieke natuur en omgeven door mysterie en cultuur, is een van de wonderen van de wereld die minstens één keer in je leven moet worden bezocht. Gelegen in de  provincie Urubamba in Cusco, werd dit heiligdom ongeveer in het midden van de vijftiende eeuw gebouwd. De locatie, in een afgelegen gebied van de Peruaanse Andes, en de moeite die de Inca’s hebben gedaan om hun wegen te verbergen, maakte het bijna vierhonderd jaar onopgemerkt.

Mystiek, natuur en cultuur

Dit alles veranderde in 1911, toen de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Hiram Bingham, geleid door lokale herders, aankwam in Machu Picchu en het vervolgens in een publicatie in het gerenommeerde tijdschrift National Geographic aan de wereld bekend maakte.

How to get there

Om bij deze fascinerende plek te komen, moet je eerst naar de stad Cusco reizen. Vanuit Lima, met het vliegtuig, duurt de reis ongeveer honderd minuten. Met de bus ben je 17 tot 22 uur onderweg.  Als je eenmaal op de ‘navel van de wereld’ bent, is de trein de snelste manier om dit werelderfgoed te bereiken. De reis duurt ongeveer drie uur. Vanuit Ollantaytambo naar Aguas Calientes, de stad die het dichtst bij de citadel ligt, zijn er elke ochtendverbindingen.

Een ander en vanzelfsprekend mooiste alternatief is om het Inca-pad te voet af te leggen. Een must voor jou als lezer van Mountainreporters, als liefhebber van trekking en avontuur. De tocht duurt drie tot vijf dagen en neemt je mee door prachtige en ongeschonden landschappen.

Machu Picchu is het hele jaar door te bezoeken. Van mei tot oktober zijn de minder regenachtige dagen.

Green Initiative

Het Green Initiative is de belangrijkste internationale instelling die verantwoordelijk is om CO2-neutrale wereldwijde erkenning te verstrekken, en voor certificering van klimaatverantwoordelijkheid om broeikasgasemissies terug te dringen.

Ga voor meer informatie naar:  www.peru.travel


Lees hier alle artikelen en reistips over Peru


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Bergsportdag

Je vakantie start op de Bergsportdag

Deze zomer naar de bergen? Kom dan naar de Bergsportdag, 17 maart in het NBC Nieuwegein. Een dag met een uitgebreid programma vol inspirerende sprekers en lezingen, leerzame workshops, de mooiste hikes en het nieuwste materiaal. Dé perfecte voorbereiding voor jouw volgende avontuur. Lees meer