Het historische heiligdom van Machu Picchu (sommigen schrijven Machupicchu) is het eerste wereldwonder en de eerste internationale toeristische bestemming die het CARBON Neutral-certificaat heeft verkregen. Het mystieke heiligdom is hiermee wereldwijd toonaangevend op het gebied van duurzaamheid. De certificering is toegekend door Green Initiative, de internationale organisatie ter bevordering van groen en milieuvriendelijk toerisme.

Machu Picchu. Foto: Pexels

De certificering heeft tot doel de CO2-uitstoot van de Inca-citadel drastisch te reduceren, teneinde de CO2-uitstoot in 2030 met 45% te verminderen en in 2050 volledig neutraal te zijn.

Om deze certificering te verkrijgen zijn verschillende acties uitgevoerd, waaronder de ontwikkeling van de enige organische afvalverwerkingsinstallatie in Peru. Deze staat bekend als een pyrolyse-installatie, en zet afval om in natuurlijke steenkool (biochar).

Daarnaast is er een transformatie-installatie die biodiesel en glycerine produceert uit plantaardige oliën, die als afvalproduct door bewoners en restaurants in het gebied worden weggegooid. Tevens is een herbebossingsproces gestart, geleid door de National Service of Protected Natural Areas (SERNANP). Dit omvat een miljoen bomen in het historische heiligdom van Machu Picchu, en zal daarmee een bijdrage leveren aan de terugdringing van de effecten van de klimaatverandering.

Dit omvat een miljoen bomen in het historische heiligdom van Machu picchu, en zal daarmee een bijdrage leveren aan de terugdringing van de effecten van de klimaatverandering

Zo geldt Machu Picchu, een van de zeven wereldwonderen, nu als een belangrijk voorbeeld voor duurzaam toerisme.

Mysterie, natuur en cultuur

Machu Picchu, vol unieke natuur en omgeven door mysterie en cultuur, is een van de wonderen van de wereld die minstens één keer in je leven moet worden bezocht. Gelegen in de  provincie Urubamba in Cusco, werd dit heiligdom ongeveer in het midden van de vijftiende eeuw gebouwd. De locatie, in een afgelegen gebied van de Peruaanse Andes, en de moeite die de Inca’s hebben gedaan om hun wegen te verbergen, maakte het bijna vierhonderd jaar onopgemerkt.

Mystiek, natuur en cultuur

Dit alles veranderde in 1911, toen de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Hiram Bingham, geleid door lokale herders, aankwam in Machu Picchu en het vervolgens in een publicatie in het gerenommeerde tijdschrift National Geographic aan de wereld bekend maakte.

How to get there

Om bij deze fascinerende plek te komen, moet je eerst naar de stad Cusco reizen. Vanuit Lima, met het vliegtuig, duurt de reis ongeveer honderd minuten. Met de bus ben je 17 tot 22 uur onderweg.  Als je eenmaal op de ‘navel van de wereld’ bent, is de trein de snelste manier om dit werelderfgoed te bereiken. De reis duurt ongeveer drie uur. Vanuit Ollantaytambo naar Aguas Calientes, de stad die het dichtst bij de citadel ligt, zijn er elke ochtendverbindingen.

Een ander en vanzelfsprekend mooiste alternatief is om het Inca-pad te voet af te leggen. Een must voor jou als lezer van Mountainreporters, als liefhebber van trekking en avontuur. De tocht duurt drie tot vijf dagen en neemt je mee door prachtige en ongeschonden landschappen.

Machu Picchu is het hele jaar door te bezoeken. Van mei tot oktober zijn de minder regenachtige dagen.

Green Initiative

Het Green Initiative is de belangrijkste internationale instelling die verantwoordelijk is om CO2-neutrale wereldwijde erkenning te verstrekken, en voor certificering van klimaatverantwoordelijkheid om broeikasgasemissies terug te dringen.

Ga voor meer informatie naar:  www.peru.travel


Lees hier alle artikelen en reistips over Peru


Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer