Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Adembenemende tocht naar de smeltende Pastoruri gletsjer

Een reisverhaal van Matthijs van der Pol

Het zal lastig worden om dit verslag te schrijven zonder krachttermen en te veel bijvoeglijke naamwoorden om mijn gevoel goed te uiten. Want ik heb een waanzinnige dagtrip gemaakt naar de gletsjer Pastoruri waar ik een wandeling heb gemaakt naar ruim 5.000 meter hoogte.

IJs
Ons doel van vandaag. Foto: Edwin Hagenouw

Het Andes gebergte in Peru blijft me verbazen en ik geniet enorm van mijn reis. Hopelijk geven de foto’s in dit verslag enigszins een beeld over hoe indrukwekkend het was. Edwin en ik hebben tijdens deze tiendaagse reis regelmatig het gevoel in een droomwereld te zijn beland. En vandaag was weer zo’n dag.

De Pastoruri-gletsjer is een cirque-gletsjer, gelegen in het zuidelijke deel van de Cordillera Blanca, een deel van het Andesgebergte, in Noord-Peru in de regio Ancash. Het is een van de weinige gletsjers die nog over zijn in de tropische gebieden van Zuid-Amerika. De gletsjer is ongeveer 8 vierkante kilometer groot en ongeveer 4 kilometers lang. De gletsjer smelt enorm snel. Het heeft 22% van zijn grootte en 16% van zijn ijsmassa verloren in de afgelopen 35 jaar.

De gletsjer bezet een Andespiek rond 5.250 meter boven zeeniveau. Het gebied en de gletsjer zijn meestal bedekt met zachte sneeuw en is een populair gebied met toeristen, skiërs, snowboarders en ijsklimmers.

Game of Thrones of Lord of the Rings

Nadat we de reguliere weg hadden verlaten, gingen we over een offroad weg (net zoals bij de andere wandelingen).

Huascarán
Huascarán. Foto: Edwin Hagenouw
Huascarán
Huascarán. Foto: Edwin Hagenouw
Huascarán
Huascarán. Foto: Edwin Hagenouw
Huascarán
Huascarán. Foto: Edwin Hagenouw

Deze rit was uniek en het unieke landschap deed me denken aan het decor van Game of Thrones en Lord of the Rings. Onwaarschijnlijk mooie en uitgestrekte natuur, gevuld met riviertjes, watervallen, vervallen historische bouwwerken en verstilde meren. De af en toe opkomende mist zorgde zelfs voor een gevoel alsof ik door de Schotse Hooglanden reed. Alleen de daar zo veelvuldig voorkomende gele brem struik zie je niet op een hoogte van ruim 4000 meter boven zeeniveau.

Puya raimundii
Puya raimundii
Puya raimundii
Puya raimundii

Wel werden we verrast door de wonderbaarlijke verschijning van een unieke plantensoort: de Puya Raymondii.

Puya Raimondii komt van nature alleen voor in Peru en Bolivia, waar zij groeit in koele hooglanden op een hoogte tussen de 3200 tot 4800 meter. De plant kan gemiddeld 50 tot 70 jaar oud worden en de bloemtros kan een hoogte van 9 tot 10 meter bereiken. Tijdens de bloei heeft de plant duizenden roomwitte bloemen waarin de feloranje meeldraden een prachtig contrast vormen.

Hoewel deze plant soms meer dan 100 jaar oud kan worden, bloeit hij één keer (dit proces duurt negen maanden). Als de bloem is bevrucht, zullen de vruchten worden gevormd. Hierna sterft de plant langzaam af. Deze bijzondere plant wordt als bedreigd beschouwd.  

Tijdens de rit werden we regelmatig opgehouden door grote kuddes schapen en koeien. Deze werden begeleid door een of twee cowboys op paarden. Dit zorgde voor een echt Wilde Westen gevoel bij ons.

Het was koud op 5.000 meter

Door de hoogte van 5.000 meter heb ik voor het eerst kou ervaren in Peru. De temperatuur lag hier net boven het vriespunt. Gelukkig had ik voldoende warme kleding meegenomen, alleen een muts was ik vergeten.

Voor slechts drie euro kocht ik op 4800 meter boven zeeniveau een handgemaakte wollen muts van een Peruaanse straatverkoopster. Ook kochten Edwin en ik hier leuke schapenwollen beenwarmers en een muts voor onze partners.

merino
Het onwerkelijk lichtblauwe licht van de gletsjer op 5100 meter hoogte. Foto: Edwin Hagenouw

Voor de zekerheid namen we ook maar een paar coca-snoepjes tegen mogelijke hoogteziekte. Nooit eerder was ik zo hoog geklommen. Ter vergelijking: de hoogste berg van West-Europa, de Mont Blanc, is ruim 4800 meter hoog.

gletsjer
Hoe lang blijven deze ijsreuzen nog bestaan? Foto: Edwin Hagenouw

Beiden hadden we verwacht meer last te hebben van deze hoogte. Maar dat viel enorm mee. Geen hoofdpijn of misselijkheid voor ons. Natuurlijk merk je de ijle lucht en het lagere percentage zuurstof in de lucht.

Ter vergelijking: de hoogste berg van West-Europa, de Mont Blanc, is ruim 4800 meter hoog

Peru
Matthijs en Edwin voor de smeltende gletsjer. Foto: Edwin Hagenouw
Edwin gletsjer
Edwin verkent de gletsjer van binnenuit. Foto: Edwin Hagenouw

Omdat we al een paar dagen op redelijke hoogte leven, Huaraz ligt namelijk op 3.000 meter hoogte, hebben onze lichamen zich al enigszins aangepast aan de veranderde omstandigheden. Het menselijk lichaam blijft toch een bijzonder apparaat.

Gletsjer smelt of is het Fake News?

Het meest pijnlijke aan de toer is het realiseren dat de twee gletsjers enorm aan het smelten zijn. In 1983 was het nog een gletsjer die tevens vele malen groter was.

peru
Een verstild bergmeer. Foto: Edwin Hagenouw
IJs
Foto: Edwin Hagenouw
Peru
Mooi… Foto: Edwin Hagenouw
Reizen Peru
Alleen op de wereld. Foto: Edwin Hagenouw

Ik kijk graag naar de BBC Earth documentaires waar de opwarming van de aarde regelmatig benoemd wordt. Nu heb ik het van dichtbij gezien. Wat doen we onze wereld toch aan? Of zegt Trump nu dat het ‘fake news’ is? Wij weten wel beter!


Meer informatie over reizen naar Peru vind je op peru.travel

Trekkings en hikes boek je bij Inkaland Treks in Huaraz (vraag naar Edita)


Lees hier deel 1deel 2 en deel 3 van mijn reisverhalen over Peru

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer