Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

De historische Incastad kan nu het aantal bezoekers al niet aan

Door: Pauline van der Waal

Machu Picchu is de grootste toeristische trekpleister van Peru. De Incastad die in de vijftiende eeuw gebouwd is, is het mooiste en grootste voorbeeld waar de oude beschaving van Midden- en Zuid-Amerika toe in staat was. De heilige stad is echter zo populair dat het de hoeveelheid bezoekers niet meer aan kan. Nu is er tot overmaat van ramp een vliegveld gepland direct naast Machu Picchu. Op die manier zal de druk alleen maar groter worden.

Dubbele van het maximale aantal bezoekers

In 2017 bezochten meer dan anderhalf miljoen mensen Machu Picchu. Dit is bijna twee keer zo veel als het door Unesco bepaalde aantal toeristen dat de ruïnes maximaal zou moeten bezoeken. Hierdoor lopen de fragiele bouwwerken en omgeving flink gevaar. Afgelopen jaar werden er overigens al shifts ingevoerd om zo het aantal bezoekers te kunnen spreiden.

De beroemde lamas. Foto: Pauline van der Waal
De beroemde lamas. Foto: Pauline van der Waal

Plannen voor een internationale luchthaven

Deze week werd bekend dat er vergaande plannen zijn om een miljarden kostende luchthaven aan te leggen, direct naast de heilige stad. Het doel hiervan is om toeristen nog makkelijker toegang te geven tot Machu Picchu. Hierdoor zal het aantal bezoekers vermoedelijk alleen maar toenemen. De eerste bulldozers zijn al gesignaleerd in Chinchero, een kleine Incastad die wordt gezien als de toegangspoort van Machu Picchu.
Nu is de dichtstbijzijnde luchthaven overigens Cusco. Dat vliegveld is alleen bereikbaar met een overstap in bijvoorbeeld Lima of La Paz. Bovendien heeft het maar een beperkt aantal vluchten doordat er slechts één landingsbaan is.

Veel tegenstand, maar nog geen enkel effect

Archeologen, historici, antropologen, maar ook bewoners en bezoekers hebben zich fel uitgesproken tegen de komst van het vliegveld. Niet alleen Machu Picchu zelf is onderdeel van een rijk verleden, het gebied eromheen ook. Het klinkt belachelijk om daar stukken van af te graven om er een landingsbaan te bouwen, en dat is het waarschijnlijk ook.
Daarnaast vrezen tegenstanders de schade die aan de ruïnes in het nabijgelegen Ollantaytambo kan worden toegebracht. Tijdens de start en landing vliegen de grote jets daar vlak overheen en zij verwachten dat de trillingen tot scheuren in de oude stenen zullen leiden.

Petitie gestart

Tegenstanders zijn een petitie gestart die op het moment van schrijven meer dan 8000 keer is ondertekend. Hierin vragen ze de Peruaanse president Martín Vizcarra om de bouw van de luchthaven te stoppen, of het vliegveld te verplaatsen. Het is te hopen dat hij daar naar luistert en niet voor het grote geld gaat. Maar waarschijnlijk is dat wishful thinking

Bron: The Guardian

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer