Advertentie
Reizen naar Fins Lapland
Klik hier voor meer informatie over de reizen naar Fins Lapland 

 

Het eiland Cyprus is bekend om de mooie stranden bij Paphos en Ayia Napa, de mozaïeken en opgravingen in het zuiden en de grens met Nicosia. Ook is het de geboortegrond van Aphrodite. Maar het binnenland met het Troodosgebergte is minstens zo de moeite waard en een prima plek voor een natuurvakantie. In de winter kan je hier skiën en in de zomer maak je een wandeling langs de prachtigste dorpjes.

Wandelen langs Byzantijnse kloosters en koele bergbeekjes

het Troodosgebergte

het Troodosgebergte is groen en dichtbegroeid met als hoogste berg de Olympos (1950 meter hoog). Wist je dat je hier in de winter kunt skiën? In de zomer kan het op Cyprus behoorlijk heet zijn en dan is het Troodos gebergte een heerlijke koele plek waar je boswandelingen kunt maken, kloosters kunt bekijken uit de Byzantijnse tijd en kunt mountainbiken.

Troodos
Troodos : een gebergte midden op Cyprus met prachtige kerkjes en kleine dorpjes

Het Kykkosklooster: een bedevaartsplaats met schitterende iconen en mozaïeken temidden van wandelroutes

Het Kykkosklooster

Dit klooster is beroemd en wordt veel bezocht door toeristen. Het ligt op 1140 meter hoogte en is opgedragen aan de maagd Maria. Het belangrijkste object in dit klooster is het Maria icoon in het museum. De Cyprioten zien Kykkos als een bedevaartplaats.

Kykkos klooster
Het Kykkosklooster in het Troodos gebergte : een van de meest bezochte plekken

Uniek aan dit prachtige klooster zijn de vele mozaïeken, schatten en het museum. In het Troodos gebergte zijn nog tientallen andere kerken die prachtig zijn, maar nergens vind je zoveel bezienswaardigheden als in dit klooster.

Troodos is een mekka voor wandelaars waar het in de zomer heerlijk koel blijft

Wandelen en hiken in Troodos

In Troodos kan je wandelroutes maken die je langs prachtige uitzichtpunten leiden, door bergen, heuvels en kleine bergdorpjes waar de tijd stil heeft gestaan. De combinatie van mooie kloosters met Byzantijnse kerkjes die allemaal op Unesco’s werelderfgoed staan, groene natuur, witte huisjes en ongerepte wandelpaden maken het tot een unieke plek.

trail
Hiken en wandelen

Er zijn vier grotere routes te noemen door het Troodos:

1. Atalante:  Deze 14 kilometer lange route gaat vooral rondom de berg Olympos.

2. Kalidonia: gaat naar de Caledonische watervallen.

Calidonia waterval Platres

3. Route Persephone: een wandelroute die naar een prachtig uitkijkpunt gaat.

4. Artemis: Geotrail, rondje van circa zeven kilometer die naar de top van de Chionistra gaat.

Als je op internet rondspeurt vindt je nog veel meer trails die erg de moeite waard zijn. Een site met een aantal wandelingen en goede kaarten is:  http://www.chooseyourcyprus.com/troodos-trails.html

Troodos Square, de nature trail en bezoekerscentrum

In het Troodosgebergte is een bezoekerscentrum, 200 meter vanaf het Plateia Troodous ofwel het Troodos Square. Hier kan je informatie krijgen over de omgeving en direct starten met de nature trail die vanaf hier begint.

Unieke plaatsje als Platres, Pedoulas en Kakopetria

Platres: In de zomer is dit plaatsje een geliefde plek. Het ligt in een prachtige omgeving in de bergen, waar je een waterval kunt zien en het Mesa Potamos klooster kan bezoeken. Op de website van Platres vindt je een schat aan informatie: http://platresvillage.com/

Pedoulas
Het prachtige dorp Pedoulas , midden in de bergen gelegen

Kakopetria is een plaatsje waar je traditionele huisjes kunt zien die aan een schitterend oud dorpspleintje liggen met schitterende kerkjes aan beide zijdes van het dorp.

Pedoulas : http://pedoulasvillage.net/

Fietsen of Mountainbiken in Troodos

Voor fietsers en mountainbikers is Troodos the place to be : op deze kaart zie je diverse trails ; terug te vinden op de site www.chooseyourcyprus.com

fietsen op cyprus , cycling trails
fietsroutes op Cyprus, bron: Chooseyourcyprus.com

Beste reistijd voor Troodos

Om zoveel mogelijk uit je verblijf te kunnen halen qua wandelen, hiken of mountainbiken, raden we je aan om te reizen in de maanden maart, april of mei.  Dan tref je de natuur in bloei, en is het volop groen met mooie bloemen en planten.

Logeren in een hotel met kamers verspreid door het hele dorp. Hoe “local” wil je het hebben?

Reistip: Unieke accommodaties temidden van de locals vindt je bij Isropa reizen

Isropa is een gespecialiseerde touroperator met een ruim aanbod voor Cyprus. Bij hen vindt je het aanbod “Couleur Locale”. Dit zijn unieke townhouses en hotelletjes midden in de dorpjes in Troodosgebergte. Bijvoorbeeld: hotel New Helvetia in Pano Platres.

Isropa, new helvetia
hotel New helvetia Bron: website isropa reizen

Ook bieden ze een uniek hotel (Casale Panayiotis) aan met kamers verspreid door het dorpje in Troodos, zodat je even kunt doen alsof je er zelf een inwoner bent. Dit hotel is terug te vinden op de website van Isropa Reizen. Dit is pas echt couleur locale!

 

Wil je liever van plaats naar plaats om nog meer te zien van het eiland en de prachtige bergen: dan boek je bij hen een van de fly drives, zoals  Cyprus Couleur Locale.

hotel casale


Lees hier alle artikelen over Zuid-Europa


 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in