Fietseiland Kos

Door: Mountainreporters redactie

Het prachtige eiland Kos is een geweldige bestemming om je vakantie te combineren met fietsen. Superleuk als je op zoek bent naar een beetje beweging tijdens je vakantie en er van houdt om lekker langs de zee naar naastgelegen strandplaatsjes te fietsen. Recreatieve fietsers kunnen prima in onder andere plaatsen als Kos-stad, Tigaki, Psalidi terecht waar diverse fietspaden zijn aangelegd.

Op het eiland Kos kUn je alle kanten op met een fiets

Touroperators bieden soms accommodaties aan waarbij een fiets is inbegrepen bij je verblijf, maar ik zou je liever aanraden om even rond te shoppen voor een fijne fiets met wat versnellingen in een van de vele fietsbedrijfjes in de vakantieplaatsjes. De omgeving is hier lekker vlak, maar ondanks dat worden er steeds meer elektrische fietsen aangeboden.

Vergis je niet: niet het hele eiland is geschikt om recreatief te fietsen! Het binnenland van Kos is meer geschikt voor de geoefende fietser. Als je de vlakkere omgeving van de plaatsjes verlaat, kom je in het steile binnenland waar je echt een wielrenfiets of mountainbike nodig hebt (en een goede conditie;-)

Beste reistijd voor fietsen is uiteraard mei en juni, als alles nog in bloei staat en het nog niet te heet is, of anders in het naseizoen in september of oktober.

In het Noorden vindt je de meest bekende badplaatsen van Kos en daarmee ook een aanbod van brede aangelegde fietspaden

Fietsroutes voor recreatieve fietsers

Kos-stad: Goed per fiets te verkennen! Je kunt bijvoorbeeld naar de Agora, het pleintje met de oude boom van Hippokrates, het Casa Romana. Kos-stad kent vele archeologische plaatsen: een deel van de ommuurde middeleeuwse stad bij de haven, de tempel van Heracles, de tempel van Aphrodite en een christelijke basiliek. Hou je van opgravingen: fiets dan langs plekjes als het Odeon, het oude sportterrein Xystos en de Agora. Ook kan je het fietspad volgen langs de haven en de boulevard om het fietspad te nemen naar omliggende stranden en plekjes als Lambi, Faros en Nea Alikarnassos.

fietspaden op Kos
fietspaden op Kos tussen de badplaatsjes aan de Noordkant van het eiland

Kos-stad naar Asklepion: Cultuur snuiven maar dan op de fiets! Fiets naar het beroemdste monument op Kos waar je een archeologische opgraving kunt bezoeken: de school waar Hippokrates medicijnen studeerde en de eed heeft afgelegd. Prachtige zuilen en opgravingen! Je fietst ongeveer 3,5 km. naar de vindplaats toe; over een vlakke weg met een paar kleine heuvels en hellingen in de route.

Op de terugreis plan je een heerlijke lunchstop op een terras in het plaatsje Platanion

Kos-stad naar natuurbronnen Enbros Thermae: een tocht van 13 km. naar een warmwaterbron waar je kunt badderen met een temperatuur van 40 tot 50 graden. Goed voor huid, gewrichten en spieren. (Maar oh wat stinkt die zwavel toch;-)

Kos-stad
Kos stad met de oude stadsmuren

Tigaki :  De route Tigaki – Kos stad is een populair tochtje. Het is ongeveer 9 km, en je passeert het mooie zandstrand van Lambi. Tigaki is een leuk plekje om bij een van de restaurantjes s’avonds lekker te gaan eten.

Kos-stad naar Marmari: Je kunt de route van Kos-stad naar Tigaki eventueel uitbreiden naar Marmari, (Kos-stad naar Marmari: 13 kilometer) maar hou er wel rekening mee dat de fietspaden stoppen vanaf Tigaki. Je fietst het overige deel naar Marmari dus over de weg. Marmari is niet supergroot; maar in de zomer wel een heel leuke bestemming om heen te fietsen. Het is een vissersplaatsje. Hou je van trappen: fiets dan in de richting van Chalkida voor een mooi uitzicht over de baai van Marmari. Op loopafstand van Marmari liggen ook nog de zoutpannen van Kos.

Agios stefanos
Kos, het eilandje Kastri, gezien vanaf het strand van Agios Stefanos met de opgravingen

Psalidi: vanuit Psalidi naar Kos-stad; dit plaatsje heeft een eigen (kiezelstenen)strand met een aantal goede hotels. Vanaf deze plaats loopt een 3 km. lange weg met een officieel fietspad naar Kos-stad. Het wordt ook veel gebruikt door wandelaars.

Mastichari vanaf Kos-stad: Een fietstocht van 28 km. vanuit Kos-stad, dus voor de iets meer geoefende fietser. Mastichari is een leuk klein gezellig plaatsje met haventje en leuke terrassen en straatjes. Hier gaat ook de boot naar het buureiland Kalymnos en vindt je waterpark Lido.

Voor de getrainde fietser: de berg op naar Zia

Zia is een bergdorpje, op ongeveer 15 km. afstand van Kos-stad. Het is een tikkeltje toeristisch maar toch echt leuk om heen te gaan! Via een bochtige weg door de bossen rij je de berg Dikeos op. In Zia vindt je tientallen winkeltjes en restaurantjes, maar ga ook echt even te voet naar boven tot aan het kerkje! Hoe verder je doorloopt; hoe authentieker want daarna kom je pas in het deel van Zia waar de Grieken zelf wonen.

Fotogeniek Zia
Bergdorp Zia, gelegen in bosachtige omgeving op een berg. Hier vindt je de typische Griekse kleuren…

Je kunt op 2 manieren naar Zia: voorbij rijden bij Asklepion door de bossen de berg op (schitterende weg!) ofwel je gaat vanaf Tigaki via Zipari naar Zia.

Georganiseerde mountainbiketours

Prachtige mountainbiketours kun je maken in de regio Plaka op Kos (tussen het vliegveld en Kefalos). Dit bosachtige deel is verkoelend en totaal anders dan de strandplaatsjes die je in de vakantiebrochures ziet. Voor informatie over georganiseerde mountainbiketours: kosbikeactivities.com/

Mountainbiken in Plaka op Kos
Mountainbiken in Plaka op Kos, kosbikeactivities.com

favoriet: HET eilandje Kastri met de schitterende stranden rondom Agios Nikolaos

Tot slot delen we graag nog onze persoonlijke tip op Kos met je: de omgeving van Agios Nikolaos en Kefalos. In Kefalos zijn winkeltjes, taverna’s, en restaurants. De baai trekt veel (kite)surfers vanwege de wind. Onze favoriet is het eilandje Aghios Nikolaos dat ook Kastrí genoemd wordt. Dit eilandje licht recht tegenover het strand van Aghios Stefanos, met prachtige opgravingen en ruïne uit de 5e eeuw. De strandjes rondom deze opgravingen zijn heerlijk en vaak stukken rustiger dan de drukbezette toeristische oorden van de Noordkant en hebben veel mogelijkheden voor watersport.

Kamari heeft een vissershaven met tavernes, hiervandaan varen dagelijkse boten naar Nisyros en Kalymnos. Ook vind je hier een mooi strand om bij te komen van eventuele activiteiten van eerder die dag.

De basiliek van Agios stefanos op het eilandje, gezien vanaf het strand met opgravingen

Voor een schat aan informatie over Griekenland ga je naar www.visitgreece.nl


PRIVÉ EILAND HUREN. Even helemaal ontsnappen aan de massatoerisme? Huur dan gewoon je eigen privé eiland omringd door glashelder water en inclusief je eigen helikopterlandingsbaan. Altijd handig! Lees hier hoe je deze eilanden kunt reserveren voor je komende vakantie.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in