Noord-Griekenland is gemaakt voor outdooractiviteiten!

Door Edwin Hagenouw

In de zomer van 2019 maakten we een roadtrip door het noorden van Griekenland. In de regio Epirus, om precies te zijn. We werden uitgenodigd door Achilles, de eigenaar van Alpine Zone.  Alpine Zone organiseert al sinds 1998 outdooractiviteiten. Met een unieke lokale kennis van de regio Epirus, met gepassioneerde, zeer ervaren en gekwalificeerde medewerkers.

Ontelbare reizigers, toeristen, wandelaars en klimmers uit de hele wereld hebben in de afgelopen jaren vertrouwd op de expertise van deze outdoor-organisatie. Raften op een uitbundige rivier, canyoning, een tocht door het ruige landschap in een 4WD Jeep, uitdagende hikes door bossen en over smalle bergpaden, alles is mogelijk bij Alpine Zone. Avontuur is verzekerd, maar altijd staat de veiligheid van jou als deelnemer voorop. De gidsen en reisbegeleiders zijn opgeleid om jou een onvergetelijke reis te bezorgen.

Hieronder geven we je een overzicht van een aantal van de hoogtepunten van Noord-Griekenland.

1. RAFTEN OP DE VOIDOMATIS

Deze tocht van twee uur vindt plaats op de Voidomatis. Dit is een rivier van categorie 2 en daarmee relatief eenvoudig en ook geschikt voor beginners of watersporters met wat minder behoefte aan spanning. De medewerkers van Alpine Zone komen je ophalen in je hotel. Het enige wat jij hoeft mee te nemen is een droge set zwem- of onderkleding. Voor een gespecialiseerde raftinguitrusting wordt gezorgd. Deze voldoet aan de huidige strenge gezondheidsnormen (gesteriliseerde pakken, schoenen, peddels, helmen, en reddingsvesten).

2. RAFTING OP DE ARACHTHOS

De beroemdste en meest adembenemende rivier van de regio staat garant voor een opwindend avontuur. Duizenden reizigers gingen je al voor en avonturiers van over de hele wereld voelden de kracht van de rivier Arachthos. Dit is een rivier van categorie 3.

Lees hier meer over de verschillende moeilijkheids-categorieën van rivieren

Het avontuur duurt ongeveer vijf uur, inclusief vervoer. Het vertrekpunt op de rivier de Arachthos ligt bij de brug van Politsas. Je krijgt gespecialiseerde raftinguitrusting die is goedgekeurd door de juiste gezondheidsnormen. (Gesteriliseerde waterdichte pakken, schoenen, peddels, helmen en reddingsvesten. Net als bij alle raftingtochten krijg je vooraf twintig minuten uitleg over hoe je de rivier bedwingt.

3. ZAGORI

Zagori is een cluster van 46 stenen dorpen, gebouwd met stenen uit de directe omgeving. Prachtige gebouwen en straten zijn gebouwd tussen de steile hellingen van de kalkstenen bergen. Diepe rivierkloven liggen eromheen, harmonieus met elkaar versmolten.

Samen met een gids van Alpine Zone maak je een tocht vanuit de pittoreske vallei van het westen van Zagori, langs Aristi. Bij de rivier Voidomatis, een van de schoonste rivieren van Europa, kun je in het ijskoude water duiken en van daaruit naar de dorpen Papigo kunt klimmen. Ontdek ook de Ovires Rogovo, natuurlijke poelen in een smalle kloof, en ga vervolgens naar het dorp Mikro Papigo.

Griekenland

In het hart van Zagori heb je een prachtig uitzicht op de Vikos-kloof, deze is bijna een kilometer diep. Vergeet tijdens je reis naar Griekenland zeker niet om te genieten van de plaatselijke gerechten. Ik genoot enorm van de traditionele spinazietaarten met geitenkaas en lokale kruiden. De regio staat bekend om zijn ruim honderd historische stenen bruggen.

4. TZOUMERKA

Tzoumerka is een van de meest ongerepte en ruige gebieden in Griekenland. Imposante bergen, ongerepte natuur en traditionele dorpen creëren een uniek mix van beschaving en natuur. Deze tocht start met het oversteken van de rivier Arahthos en een beklimming voor een ontzagwekkend uitzicht op de omgeving. Een tussenstop maak je in het dorp Syrrako, aan het einde van een enorme en betoverende vallei.

Daarna komen we bij de betoverende poelen van Kouiasa, waar je jezelf kunt onderdompelen in het water. Aansluitend bezoek je de dorpen Kalarites en Pramanta. Geniet tijdens het wandelen en klimmen van de betoverende natuur. Natuurlijk  breng je ook een bezoek aan de historisch en architectonisch belangrijke Plaka-stenen brug over de Arahthos rivier.

5. TREKKING

Doe samen met een ervaren gids een trekkingtocht, variërend van twee tot acht uur. Tijdens een trekking door dit deel van Griekenland loop je over de mooiste landschapspaden. Kies bijvoorbeeld voor de tocht naar Vikos Gorge. Dit is een wandeling van zeven uur, van Monodentri naar Vikos Gorge of naar het dorp Mikro Papigo. Een andere trekking gaat van Mikro Papigo naar Dragon Lake en terug en duurt acht uur Er zijn ook veel kortere wandelingen, variërend van twee tot drie uur. Deze zijn ook goed te doen voor ongetrainde (berg)wandelaars.

6. CANYONING

Canyoning, het klimmen door grotten en rivieren, groeit de laatste jaren enorm in populariteit. Je kiest zelf welk niveau bij je past. Zowel beginners als expert kunnen hun hart ophalen in de vele kloven in Noord-Griekenland. Afgelopen jaar hadden wij onze eerste canyoning ervaring in de Deos Vallei.

Cayoning in de Deos vallei.

Onder professionele begeleiding van twee experts van Alpine Zone klommen, gleden en abseilden we door een prachtige kloof. Voor alle benodigde technische uitrusting wordt gezorgd. Dit is zeker een aanrader!

NAZOMER EN HERFST IN NOORD-GRIEKENLAND

Wil jij nog deze zomer of herfst naar Noord-Griekenland voor een verrassende outdoorervaring? Bekijk dan snel de website van Alpine Zone of stuur ze een mail voor een op maat gemaakt aanbod. Zeg er maar bij dat Edwin van Mountainreporters je heeft gestuurd. Misschien komen we elkaar nog tegen binnenkort in Griekenland!


Wil jij ook naar Noord-Griekenland voor een actieve vakantie? Check www.alpinezone.gr


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.