Ben je klaar om je wandelschoenen aan te trekken en jezelf te verliezen in de ongerepte wildernis? Griekenland, beroemd om zijn azuurblauwe zeeën en monumentale oudheden, roept nu de avonturiers onder ons! Vergeet de standaard vakantiebestemmingen, het is tijd voor een avontuurlijke tocht door de adembenemende landschappen van de Peloponnesos, het zuidelijke en grootste schiereiland van Griekenland. Hier loopt de prachtige meerdaagse wandelroute de Mainalo Trail, een heerlijke uitdaging voor actieve wandelaars.

Naast wandelen kun je ook raften over de snelstromende rivier. Foto: P Merakos

De magie van de Mainalo Trail

Pak je wandelschoenen maar, want de Menalon Trail wacht op je! Verspreid over 75 kilometer tussen de pittoreske bergdorpjes Stemnitsa en Lagadia in Arcadië biedt deze route een onvergetelijk avontuur. Vergeet de toeristische paden, want hier volg je een route door imposante bergen, diepe kloven, langs eeuwenoude kloosters en sprankelende rivieren – een échte verborgen parel op de Peloponnesos.

Maar dat is niet alles. Als onderdeel van de ‘Leading Quality Trails – Best of Europe’ heeft deze tocht een prestigieuze plaats verdiend, mede dankzij de focus op milieubehoud en perfect onderhoud. Het pad is slim opgedeeld in acht etappes, waardoor je zelf kunt kiezen of je gaat voor de monsterwandeling van de hele 75 kilometer, of dat je het bij beetjes aanpakt. Elke etappe is een nieuwe kans om je onder te dompelen in de rijke cultuur, geschiedenis en adembenemende landschappen van Arcadië.

Verwacht onderweg een reeks culturele juweeltjes. Oude kastelen, bruggen, heilige kloosters en meer, terwijl je je weg baant door dit schilderachtige landschap. Houd je ogen open voor de schat aan wilde dieren die je tegenkomt. Van vossen en wezels tot zeldzame vogels en zelfs wilde zwijnen. Zet je zinnen op het meest bewandelde deel, de Stemnitsa-Dimitsana route, of daag jezelf juist uit met de meer afgelegen stukken. De echte doorzetters doen natuurlijk de gehele route.

Prachtige uitzichten tijdens je wandeling. Foto: shutterstock

Etappes van de Menalon Trail

Om je een idee te geven wat je te wachten staat, beschrijven we kort elke etappe. Een uitgebreide beschrijving vind je op de website van de Mainalo Trail.

  1. Stemnitsa naar Dimitsana: Dit gedeelte van de trail begint in het pittoreske dorp Stemnitsa. Terwijl je het dorp uit wandelt, krijg je adembenemende panorama’s te zien, waaronder uitzichten op Megalopoli. Onderweg naar Dimitsana kom je langs het klooster van Prodromos dat op een enorme rots ligt. De paden zijn hier goed gemarkeerd, met delen van de route die door historische wijnbouwgebieden en over oude bruggen die je dieper meenemen in de prachtige Lousios-kloof. Deze etappe is ongeveer 10 kilometer lang.
  2. Dimitsana naar Zygovisti: Het pad stijgt vanuit de Lousios-vallei naar de bosrand. Deze etappe is wat minder intens dan de eerste, met een gematigde klim en een aantal historische bouwwerken. Na ongeveer 7 kilometer bereik je Zygovisti, een dorp doordrenkt van geschiedenis.
  3. Zygovisti naar Elati: Deze route van ongeveer 8 kilometer biedt wandelaars een natuurlijke schoonheid terwijl ze het westelijke Menalon-massief doorkruisen. Je verlaat Zygovisti en volgt een pad door ravijnen, langs oude bronnen en over het Bilali-pas, voordat je langzaam afdaalt naar de vlakte van Koskikitsa en uiteindelijk Elati bereikt.
  4. Elati naar Vytina: De route daalt af van Elati naar de Milaon-rivier en vervolgens naar het levendige stadje Vytina. Tijdens deze etappe, die ongeveer 9 kilometer beslaat, is er veel te zien, zoals weelderige riviervegetatie en oude watermolens.
  5. Vytina naar Nymphasia: Deze 5 kilometer lange route begint in Vytina en neemt wandelaars mee door indrukwekkende rotslandschappen en langs de Tzavarenas-brug, alvorens te stijgen naar Nymphasia.
  6. Nymphasia naar Magouliana: Vanuit Nymphasia loop je door een eikenbos en langs historische locaties zoals het Kernitsas-klooster, voordat je Magouliana bereikt. De route is ongeveer 9 kilometer lang.
  7. Magouliana naar Valtesiniko: Deze route van ongeveer 4 kilometer leidt wandelaars langs het oude sanatorium en door schilderachtige landschappen voordat ze aankomen in het dorp Valtesiniko.
  8. Valtesiniko naar Lagkadia: De laatste etappe van ongeveer 12 kilometer biedt onvergetelijke uitzichten over de noordelijke vlaktes en doorkruist uitgestrekte sparrenbossen. Dat was ‘m dan, de hele route!
Foto: shutterstock

Wanneer kun je de wandeling het beste doen?

Elke maand heeft z’n eigen charme. Hier hebben we de verschillende wandelperiodes voor je op een rij gezet.

April tot medio juni: Deze periode is ideaal om wilde bloemen in bloei te zien, te genieten van volop zonneschijn en gematigde temperaturen. Vooral de paastijd is een goed idee, omdat het samenvalt met een van de belangrijkste vieringen van Griekenland.

Juli en augustus: Hoewel deze maanden behoorlijk heet kunnen zijn, kun je je wandelingen prima plannen om de hitte van de middag te vermijden. Bovendien kun je je trektocht combineren met een strandvakantie ervoor of erna om het meeste uit je bezoek te halen.

September tot eind november: Gedurende deze tijd kun je genieten van warm weer, aangename omstandigheden om te wandelen, en de schoonheid van herfstbloemen. Dit seizoen valt ook samen met de druiven- en olijvenoogst, wat een unieke culturele ervaring biedt.

Meer dan alleen een wandeling

Wandelen is heerlijk, maar dat is zeker niet alleen maar het hoogtepunt. Langs de Mainalo Trail vind je gastvrije en traditionele pensions en hotels, klaar om je te verwennen met Griekse gastvrijheid. Laad jezelf op met de lokale keuken die smaakt naar zon en natuur. En waarom zou je het alleen bij wandelen houden? Je kunt in de omgeving ook raften, kajakken, mountainbiken, en in het seizoen zelfs… skiën!

Met de Mainalo Trail ervaar je niet alleen de Griekse natuur, maar leef je ook echt de Griekse cultuur.

In de winter kun je hier zelfs skiën. Foto: shutterstock

Maak je klaar voor je Griekse avontuur

Of je nu een doorgewinterde wandelaar bent of iemand die op zoek is naar een ontsnapping uit het alledaagse, de Mainalo Trail is er voor jou.

Wacht niet langer, het avontuur roept! Meer informatie, voorbereidingen en details voor je reis vind je op de website.


Lees meer over de Mainalo Trail

Hoofdfoto: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.