klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Olympia in Griekenland: speelveld van de goden

Een reisverhaal van Sarah en Maarten

Omringd door bergen en weelderig groen ligt Archea Olympia: een van de belangrijkste historische schatten van Europa. Deze Griekse parel behoort tot UNESCO-werelderfgoed en vormt de bakermat van de Olympische Spelen. En met de Zomerspelen van 2020 in het vooruitzicht is Olympia in Griekenland je ultieme must visit!

Machtig landschap

Waarom vliegen naar de andere kant van de wereld als Griekenland zo dichtbij is? Het land heeft zoveel om je over te verwonderen! Wij komen maar al te graag in dit zuidelijke stukje van Europa. Dit keer bezoeken we het westelijke deel van het schiereiland Peloponnesos. Vanuit Athene is het nog zo’n 3,5 uur rijden. Een flink stuk, maar dat is allesbehalve een straf. We passeren machtige bergen, diepe kloven en uitgestrekte valleien met cipressen en olijfbomen. Heel indrukwekkend. De lange taxirit is perfect om de drukte van Nederland achter ons te laten.

Landschap Olympia in Griekenland
Bergen en weelderig groen: het landschap van Griekenland. Foto: Maarten – Reeders Photography

Olympia in Griekenland: een heerlijke plek

We komen aan bij hotel Neda, een uitstekend 3-sterrenhotel in het hart van Olympia. Er is een zwembad en een lieflijke bloementuin. Vanuit het restaurant op de vierde verdieping genieten we van een prachtig uitzicht over de bergen. ’s Ochtends ontbijten we er met romige Griekse yoghurt, honing en walnoten. In de avond dineren we op het dakterras onder de sterrenhemel. Hierdoor is Neda een perfecte uitvalbasis! Modern Olympia is overigens een kleine maar gezellige plaats. In de straten, gesierd door vlaggen van allerlei nationaliteiten, vind je verschillende restaurants, cafés en souvenirwinkels. Hoger in de bergen liggen luxehotels als Olympion Asty waar je uitstekend dineert.

Hotel Neda Olympia in Griekenland
De lieflijke tuin van hotel Neda, hartje Olympia. Foto: Maarten – Reeders Photography
Olympia in Griekenland uitzicht
Uitzicht over Olympia vanaf het dakterras van hotel Neda. Foto: Maarten – Reeders Photography

The winner takes it all

Je bezoekt Olympia in de eerste plaats voor de archeologische site. Bijna 3000 jaar geleden werd hier voor het eerst gestreden om de titel van Olympisch kampioen. Sinds 776 v.Chr. kwamen Grieken om de vier jaar naar Olympia om vijf dagen lang atleten te bewonderen. Letterlijk, want de deelnemers sportten naakt om hun spieren, kracht en schoonheid te tonen. Er waren dertien takken van sport en slechts één winnaar. Won je de Spelen, dan verkreeg je onsterfelijke roem en bereikte je de status van halfgod. Overigens was daar meer voor nodig dan records vestigen. Naast de verschillende sportonderdelen werden de atleten onderwezen in vakken als filosofie, ethiek en retorica. Tot op de dag van vandaag wordt in Olympia de vlam ontstoken tijdens de openingsceremonie van de Winter- en Zomerspelen.

Archeologische site Olympia in Griekenland
Ooit het strijdtoneel met tienduizenden toeschouwers. Nu een baken van rust vol historie. Foto: Maarten – Reeders Photography
Het museum van Olympia Griekenland
Oog in oog met de goden in het historisch museum van Olympia. Foto: Maarten – Reeders Photography.

Vallei van de goden

Met een gids wandelen we langs de ruïnes gelegen tussen oogstrelend groen. Ooit stonden hier de reusachtige tempels van Hera en Zeus. We verwonderen ons over het eerste stadion ter wereld waar 45.000 toeschouwers hun helden aanmoedigden. En er was zelfs een hotel. Hoe modern! ‘Helaas’ heb je wel wat verbeelding nodig. Onder christelijke heerschappij werd Olympia geplunderd en grotendeels vernietigd. Aardbevingen en modderstromen hielden de ruïnes eeuwenlang onder de oppervlakte verborgen. Nu heerst er vooral een serene rust. Toch voel je dat zich hier grootste dingen hebben afgespeeld.

Olympische baan Olympia in Griekenland
Het allereerste stadion ter wereld. Foto: Maarten – Reeders Photography

De paden op, de lanen in

Niet alleen het antieke Olympia maar ook de omgeving is indrukwekkend. Spyros, een van de eigenaren van hotel Neda, is zo gastvrij om ons zijn land te laten zien. Drie dagen lang neemt hij ons mee op pad. We bezoeken thermale natuurlijke baden, het meer van Kaiafas en het strand van Kakovatos. En hij brengt ons naar een sprookjesachtige kloof waar je elk moment een mythologisch figuurtje verwacht tegen te komen.

Kloof
De sprookjesachtige kloof. Foto: Maarten – Reeders Photography

Mythen worden werkelijkheid

In de middag bezoeken we Andritsaina, een eeuwenoud pittoresk stadje hoog in de bergen. Onder een enorme pijnboom lunchen we met een tafel vol lekkernijen. Zo’n vijf paar kattenogen kijken ons hongerig aan en we kunnen het niet laten om wat feta te delen. Dan is het tijd om te vertrekken naar ons eindpunt. Onderweg worden we menigmaal opgehouden door grote schapenkuddes. Net voor sluitingstijd arriveren we bij de tempel van Apollo om nog even op deze mythische plek rond te dwalen. Als we weer in de auto stappen, worden we verrast door een adembenemende zonsondergang. Een magische afsluiting van een magische reis naar Olympia in Griekenland!

Andritsaina Olympia in Griekenland
Het eeuwenoude Griekse stadje Andritsaina. Foto: Maarten – Reeders Photography
Griekse stadje Andritsaina Olympia in Griekenland
Lunchen in de pittoreske straten van Andritsaina. Foto: Maarten – Reeders Photography
Zonsondergang Olympia in Griekenland
Hoog in de bergen van Griekenland zien we deze prachtige zonsondergang. Foto: Maarten – Reeders Photography

*Deze reis was onderdeel van de campagne I Love Griekenland en is mede mogelijk gemaakt door Hotel Neda, het Grieks Verkeersbureau en MidEast Travel.


Lees hier alle verhalen en artikelen over Griekenland


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer