Advertentie

Heb jij vakantieplannen voor Kreta (Griekenland) dit jaar? Dan hebben we een paar prachtige wandelingen voor je op een rijtje gezet. De beroemdste is natuurlijk de Samaria kloof, maar behalve deze zijn er nog velen te vinden die minstens net zo mooi zijn op dit Griekse eiland.

Laat je betoveren door de prachtige canyons van het Griekse eiland Kreta

De Samaria kloof

De Samaria kloof: deze unieke beroemde kloof is bekend als de langste natuurlijke kloof van Europa. De gehele tocht is ongeveer 18 kilometer, dus best een zware tocht! De wandeling begint bij het Omalos-plateau, op ongeveer 1200 meter hoogte, waarbij je al wandelend naar beneden gaat tot aan zeeniveau in het dorp Agia Roumeli. Halverwege de kloof passeer je het dorpje Samaria. De oorspronkelijke inwoners moesten gedwongen verhuizen toen de kloof in 1962 tot Nationaal Park werd omgedoopt.

samaria kloof
Samaria kloof, bron: getty images

Je kunt hier de oude huisjes nog zien en, omdat het halverwege is, kan je er een prima rustpunt van maken. De laatste drie kilometer zijn het meest pittig. Je doet er tussen de vier en zeven uur over om de tocht te lopen en de omdat de laatste drie kilometer onbeschut is loop je vol in de zon.

De Samaria is 18 kilometer lang en best een pittige wandeling!

Als je niet de hele kloof wilt lopen maar toch een keer wilt ervaren hoe de kloof is kan je kiezen om bij het eind te beginnen, bij Agia Roumeli. Je loopt dan richting het smalle deel van de kloof naar de “ijzeren poort”: een stukje kloof waarbij de kloof zo smal is dat je allebei de kanten tegelijk kan aanraken. Dit stukje van de tocht vind ik niet zo heel mooi.

kreta canyons
een van de vele kloven op Kreta

Praktische informatie

Vanwege de lengte van de kloof is het goed om te zien dat de route goed is bewegwijzerd. Onderweg kun je gebruik maken van toiletten en drinkwaterpunten.

De Samaria kloof is open van ongeveer eind april tot en met eind oktober. Maar let op: laat je goed informeren aan het begin van het seizoen of de route al open is, want het weer bepaald of je er in kunt. Soms heeft het zoveel geregend dat de kloof gesloten blijft tot in mei. Dit is omdat de rivier in de kloof gevaarlijk kan zijn.

Is De Samaria kloof iets te druk en te lang? Dan kan je naar het kleine zusje: Imbros

De imbros kloof: het kleine zusje van Samaria

Deze kloof is minder bekend dan de Samaria kloof, maar wordt door steeds meer mensen bezocht. De kloof is elf kilometer lang en loopt van het dorpje Imbros, op de Askifou hoogvlakte, naar Komitades vlak bij zee. Deze canyon loopt parallel aan Samariakloof.


Aan deze kloof zit nog een stukje geschiedenis vast: tijdens de 2e Wereldoorlog zijn er via deze kloof duizenden Engelse soldaten geëvacueerd op hun doorreis naar Egypte.


Imbros kloof
De Imbros canyon, het kleine zusje parallel aan de Samaria kloof, maar dan iets korter.

De tocht door de Imbros is ongeveer de helft van de Samaria en juist daardoor kiezen veel mensen nu voor deze route. Je doet de tocht in ongeveer drie uur, waarbij je gedurende acht kilometer langzaam daalt. Een ander voordeel is dat de Imbros meer schaduw biedt. Hierdoor is deze tocht dus een stuk handiger dan de hete Samaria.

De Aradena kloof ligt te midden van een groene bosrijke omgeving

De Aradena kloof

De Aradena Kloof ligt in het Sfakia gebied vlakbij het dorpje Loutro, aan de kust en het bergdorp Anopolis.

Aradena canyon
De brug bij de Aradena kloof

Vanaf Anopolis ga je over een ijzeren brug naar de Aradena kloof,. Hier lopen een aantal verschillende paden naar de kloof, zodat je beneden de wandeling kan starten. Je loopt vanaf Aradena naar de zee in een tocht van zeven kilometer.


Bij Aradena is een klein Byzantijns kerkje met iconen uit de 14e eeuw, maar helaas is deze alleen van de buitenkant te bewonderen.


Deze kloof eindigt op een strandje waar je kan uitrusten op een strandbedje

De Aradena-kloof is kleiner dan de Samaria, maar minstens net zo mooi en omringd door hoge wanden. Aradena ligt in een prachtige omgeving met groene bossen en wat erg leuk is van deze route: de tocht eindigt aan een strand bij Marmara, waar bootjes met toeristen aanmeren. Hier kan je lekker uitrusten en een bedje huren na je wandeling.


Vind je dit artikel interessant? Lees dan ook:

 • We kunnen weer naar Valle d'Aosta!
  We kunnen weer naar Valle...
 • Spectaculaire nieuwe hikers-hutten in Noorwegen
  Spectaculaire nieuwe hikers-hutten in Noorwegen Door...
 • Innsbruck: hiken met authentiek berggevoel vlakbij de levendige stad
  Ontdek de veelzijdige wandelroutes in...
 • Reisverslag Corsica. Mooie wandelingen op het Bavella Massief
  Reisverslag Corsica. Mooie wandelingen op...
 • Iedereen met de KitzSki-liftpas mag mee. Foto: Ook een wandeling tijdens zonsondergang behoort tot de mogelijkheden. Foto: © KitzSki Werlberger
  Met je KitzSki-liftpas ga je gratis mee op begeleide wandelingen door de Kitzbüheler Alpen
  Zo kom je op de...
 • Onze mini-trektocht van Breda naar Tilburg, met tips!
  Onze mini-trektocht van Breda naar...

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in