Clara Pedrotti had de dag ervoor al duidelijk gemaakt dat ze nog die avond de laatste druiven zouden plukken vanwege het noodweer dat vanaf vrijdag over Noord Italië zou trekken. We zouden vrijdag en zaterdag een tweetal trekkings door de bergen gaan maken. Op basis van de weerberichten en de inwoners die we spraken achtten we kans zeer groot dat dit een moeilijk verhaal zou worden. De berichten kwamen grotendeels uit. Het regende bijna de hele dag.

Het echte noodweer is ons echter gelukkig bespaard is gebleven. Noordwest-Italië kreeg het wel zwaar te verduren. Verscheidene wegen en bruggen werden verwoest door aardverschuivingen. Er viel daar schijnbaar evenveel regen als normaal in een half jaar tijd.


Lees hier deel 1 van mijn reisverslag over het Gardameer (watersport en fietsen)


De geplande bergwandelingen konden helaas niet doorgaan. Een beetje regen is prima te doen natuurlijk, maar een hele dag rondlopen in de regen, met een groot risico op onweer dat gaat ons net even te ver.

Borgo Medievale di Canale

Gelukkig zijn er genoeg andere zaken te ondernemen. We hadden het advies gekregen naar Borgo Medievale di Canale te gaan. Een middeleeuws stadje waar de tijd grotendeels lijkt te hebben stilgestaan. Enkele gebouwen dateren uit de zesde eeuw na Christus. Canale is nu eigenlijk een openluchtmuseum geworden. Het schijnt er normaal gesproken te bruisen van artistiek en cultureel leven.

Borgo Medievale di Canale

Daar hebben wij, door de coronacrisis en het noodweer, niet zoveel van meegekregen. Op deze middag waren wij, samen met een Italiaans stel, de enigen die buiten waren. Dit zorgde wel voor een bijzondere sfeer in het historische stadje.

Lago di Tenno

We vervolgden onze weg naar Lago di Tenno. Toen we daar aankwamen was het net even redelijk droog, waardoor we een heel stuk langs het meer konden lopen. Lago di Tenno heeft een mooie azuurblauwe kleur en ligt op een hoogte van 560 meter. Een mooi meer voor dagrecreatie, zo te zien. Voor de echte natuurbeleving moet je hier niet zijn op een zonovergoten dag in de zomer.

We waren daarna uitgenodigd bij Agritur Calvola voor de lunch. Een authentiek en biologisch restaurantje. Hier kregen we een aantal typische gerechten uit de streek (Trentino) geserveerd. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht op het Gardameer.

Koffiemuseum, Museo Alto Garda en het Bastion

Onze laatste dag in Trentino begon ook stormachtig met veel regen. Het perfecte weer om een aantal musea te bezoeken. Direct bij het opengaan stonden we bij het koffiemuseum van “Omkafé” in Arco voor de deur. Een familiebedrijf opgericht in 1947 door Ottorino Martinelli en zijn vrouw Maria. We werden door het museum rondgeleid door hun kleinzoon Lorenzo Martinelli. Vanzelfsprekend

Daarna bezochten we het Museo Alto Garda gevestigd in een middeleeuws kasteel, de Rocca van Rivo del Garda. Het museum kent drie afdelingen: schilderijen, archeologie en geschiedenis.

Museo Alto Garda

We gingen het museum in met storm en regen en kwamen er weer uit met zon. Wat er in een kleine twee uur niet kan veranderen. We konden dan ook van onze lunch genieten op een terras in de zon aan de haven. Wie had dat gedacht. In de planning stond nu nog een bezoek aan het Bastion van Riva del Garde. Met de onlangs geopende glazen lift werden we naar boven vervoerd. Eenmaal boven aangekomen hadden we een adembenemend uitzicht over Riva del Garda en het Gardameer.

De bergen in

De terugweg hebben we te voet gedaan via een zeer goed aangelegd pad. Eenmaal beneden aangekomen was het te laat om nog een pittige hike te ondernemen. We kozen er daarom voor met de auto de bergen in gaan. Om nog even van de zon te kunnen genieten werden het de bergen aan de oostzijde van het Gardameer. De weg naar boven werd op den duur erg smal. Altijd fijn als je dan geen tegenliggers tegenkomt. Erg veel ruimte voor twee auto’s was er namelijk niet.

Om de zoveel meter was er wel een kleine inham. Het is dan ook belangrijk om steeds een paar stappen vooruit te denken en te anticiperen op wat mogelijk komen gaat. Boven aangekomen liepen we nog een stuk van de wandelroute Garda Trek Top. Op de weg naar beneden, net voor Torbole zagen we weer de Sarca stromen. De rivier hadden we twee dagen eerder nog gevolgd tijdens onze fietstocht (lees hier het verslag). Door het vele regenwater was de stroom aanzienlijk breder en krachtiger geworden.

‘s Avonds hadden we ons afsluitende diner bij Hotel Centrale aan de Piazza Goethe. Het huis tegenover het hotel was op 11 september 1786 de verblijfplaats van Goethe. Hij schreef in zijn dagboek: „Heute hab ich an der Iphigenie gearbeitet, es ist im Angesichte des Sees gut von statten gegangen.” Een mooie laatste avond aan het Gardameer!

Kortom

La vita è bella geldt zeker in en om het Gardameer. Prachtige natuur en een uitgestrekt meer met vele watersport mogelijkheden. Het ziet er uitermate schoon en opgeruimd uit. Meer dan zeshonderd kilometer aan wandelpaden en duizend kilometer fietsroutes. Torbole is een gezellig dorp en Riva del Garda een kleine historische stad met veel mogelijkheden. Hier kun je ook goed vertoeven als het een keer geen goed weer is voor outdooractiviteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.