Het Italiaanse Comomeer | De niet toeristische plekken

Door Matthijs van der Pol

De naam van het bekende meer is afkomstig van de plaats Como, de grootste stad aan het meer. Andere bekende plaatsen rond het meer zijn Menaggio, Bellagio en Lecco. En wat je uiteraard wilt lezen: de hoogste berg is gelegen aan de noord-oostkant van het meer, namelijk de Monte Legnone (2609 m). Het meer zelf is 46 km lang en een rondje met je auto is 161 kilometer. Het Comomeer is behoorlijk toeristisch, met name in de bekendere plaatsen. Een aantal BB-ers (bekende buitenlanders) zoals George Clooney hebben er een huis. Doordat het meer groot is, is het gelukkig mogelijk om minder toeristische plekken te vinden. In dit artikel geef ik je wat tips.

Eten én drinken

Ik ga je slechts één culinaire tip geven. Ga eten bij de wijngaarde van Domaso Farm Sorsasso. Waarom juist hier?

  1. Een heerlijk én betaalbaar 3-gangen diner. Bij elke gang krijg je een fles wijn (1x rosé, 1x wit en 1x rood). Uiteraard zijn dit hun huiswijnen. Het diner wordt taditioneel afgesloten met koffie vergezeld van zelfgemaakte Grappa (zoveel als je wilt).
  2. Práchtig uitzicht over het meer. Het is er rustig en je er ziet langzaam de zon ondergaan.
  3. Eten bij een wijngaarde is gewoon briljant
Tips eten Comomeer

Tips eten Comomeer

Mountainbiken, wielrennen en wandelen

Helaas heb ik geen top MTB routes gevonden, maar dan kan aan mij liggen. De routes die ik nam bevatten redelijk wat asfalt- en ‘tractorwegen’. Het is nooit technisch geworden, maar wel zwaar door de hoogtemeters en de warmte. Ik denk echter dat dit gebied zich beter leent voor het wielrennen. Mijn mooiste twee routes in de bergen eindigden bij een wandelgebied aan de westkant van het meer. Je kunt daar over de toppen van de bergen lopen, een enorme wandelroute die je van berghut naar berghut brengt.

Het mooiste punt aan de westkant was voor mij het James Bond huis (Villa la Guesta) waar de laatste scene van Casino Royale zich afspeelt.

comomeer, tips, mtb, eten, hiking

Bootje huren?

Ik ben gewend om een heel langzaam bootje te krijgen als ik een boot huur. Niks is minder waar bij het Comomeer. Het monster wat wij kregen leek wel een speedboot. Het kost natuurlijk wel wat, maar de boot had power en over het meer varen is idyllisch zelfs met JamesBond-achtige snelheden. Bekijk hier de boothuurmogelijkheden

comomeer, tips, boot huren

Rondje Comomeer met de auto, inclusief lunch

Het zou wat minder goed weer worden, dus met de auto het meer rond leek me een ideale dagbesteding. Uiteindelijk sloeg het weer om en met de zon ziet het er allemaal nog mooier uit. Het was een heerlijke, ontspannen dag met 161 km rijplezier. Lunchen in de toeristische, bekende plaatsen is niks voor mij. Gelukkig lunchen Italianen graag buiten de deur. Ze nemen er de tijd voor en het is betaalbaar.

er zijn veel van deze onverwachte pareltjes langs het meer te ontdekken

Ik zag een lelijk pand staan waar veel auto’s rond lunchtijd geparkeerd stonden. En jawel: het zat helemaal vol. Allemaal locals met eten en wijn. Zelf sloeg ik de wijn even over. Zoals het hoort kreeg ik twee gangen (primi en secondi). Met koffie en spa rood was de schade nog geen € 15 per persoon. Briljant! Het restaurant zit aan de noord/oostkant van het meer en een website heb ik niet kunnen vinden. Kijk vooral goed om je heen, er zijn veel van deze onverwachte pareltjes langs het meer te ontdekken.

comomeer, tips, mtb, eten, hiking

Lees hier meer artikelen over vakantie in Italië


Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer