Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Het Italiaanse Comomeer | De niet toeristische plekken

Door Matthijs van der Pol

De naam van het bekende meer is afkomstig van de plaats Como, de grootste stad aan het meer. Andere bekende plaatsen rond het meer zijn Menaggio, Bellagio en Lecco. En wat je uiteraard wilt lezen: de hoogste berg is gelegen aan de noord-oostkant van het meer, namelijk de Monte Legnone (2609 m). Het meer zelf is 46 km lang en een rondje met je auto is 161 kilometer. Het Comomeer is behoorlijk toeristisch, met name in de bekendere plaatsen. Een aantal BB-ers (bekende buitenlanders) zoals George Clooney hebben er een huis. Doordat het meer groot is, is het gelukkig mogelijk om minder toeristische plekken te vinden. In dit artikel geef ik je wat tips.

Eten én drinken

Ik ga je slechts één culinaire tip geven. Ga eten bij de wijngaarde van Domaso Farm Sorsasso. Waarom juist hier?

  1. Een heerlijk én betaalbaar 3-gangen diner. Bij elke gang krijg je een fles wijn (1x rosé, 1x wit en 1x rood). Uiteraard zijn dit hun huiswijnen. Het diner wordt taditioneel afgesloten met koffie vergezeld van zelfgemaakte Grappa (zoveel als je wilt).
  2. Práchtig uitzicht over het meer. Het is er rustig en je er ziet langzaam de zon ondergaan.
  3. Eten bij een wijngaarde is gewoon briljant
Tips eten Comomeer

Tips eten Comomeer

Mountainbiken, wielrennen en wandelen

Helaas heb ik geen top MTB routes gevonden, maar dan kan aan mij liggen. De routes die ik nam bevatten redelijk wat asfalt- en ‘tractorwegen’. Het is nooit technisch geworden, maar wel zwaar door de hoogtemeters en de warmte. Ik denk echter dat dit gebied zich beter leent voor het wielrennen. Mijn mooiste twee routes in de bergen eindigden bij een wandelgebied aan de westkant van het meer. Je kunt daar over de toppen van de bergen lopen, een enorme wandelroute die je van berghut naar berghut brengt.

Het mooiste punt aan de westkant was voor mij het James Bond huis (Villa la Guesta) waar de laatste scene van Casino Royale zich afspeelt.

comomeer, tips, mtb, eten, hiking

Bootje huren?

Ik ben gewend om een heel langzaam bootje te krijgen als ik een boot huur. Niks is minder waar bij het Comomeer. Het monster wat wij kregen leek wel een speedboot. Het kost natuurlijk wel wat, maar de boot had power en over het meer varen is idyllisch zelfs met JamesBond-achtige snelheden. Bekijk hier de boothuurmogelijkheden

comomeer, tips, boot huren

Rondje Comomeer met de auto, inclusief lunch

Het zou wat minder goed weer worden, dus met de auto het meer rond leek me een ideale dagbesteding. Uiteindelijk sloeg het weer om en met de zon ziet het er allemaal nog mooier uit. Het was een heerlijke, ontspannen dag met 161 km rijplezier. Lunchen in de toeristische, bekende plaatsen is niks voor mij. Gelukkig lunchen Italianen graag buiten de deur. Ze nemen er de tijd voor en het is betaalbaar.

er zijn veel van deze onverwachte pareltjes langs het meer te ontdekken

Ik zag een lelijk pand staan waar veel auto’s rond lunchtijd geparkeerd stonden. En jawel: het zat helemaal vol. Allemaal locals met eten en wijn. Zelf sloeg ik de wijn even over. Zoals het hoort kreeg ik twee gangen (primi en secondi). Met koffie en spa rood was de schade nog geen € 15 per persoon. Briljant! Het restaurant zit aan de noord/oostkant van het meer en een website heb ik niet kunnen vinden. Kijk vooral goed om je heen, er zijn veel van deze onverwachte pareltjes langs het meer te ontdekken.

comomeer, tips, mtb, eten, hiking

Lees hier meer artikelen over vakantie in Italië


Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer