Advertentie
Zwarte Woud
Klik hier voor meer informatie over het Zwarte Woud

Het Gardameer biedt echt zoveel meer!

Door Sandra de Moor

Het Gardameer kennen we allemaal als bestemming voor zomervakanties maar direct rond het meer beginnen al de toppen van de Alpen met hoogtes van 2000 meter die je gewoon niet mag laten schieten! Hier liggen hoge bergweides, kabelbanen en hiking- en mountainbike routes op je te wachten en waan je je eerder in Oostenrijk dan zo dichtbij het toeristische Gardameer.

garda trentino
De steile rotsen rondom het Gardameer. Credits: gardatrentino.it

direct bij het Gardameer kan je twee Nationale parken in, met toppen tot 2200 meter

de kaart van het Gardameer met de toeristische plaatsjes

Nationale parken:

Kortweg zijn er twee gebieden bij het meer die heel aantrekkelijk zijn voor outdoorliefhebbers: het berggebied van de Monte Baldo (net boven de plaatsen Garda en Bardolino) en, aan de andere kant van het meer bij Tignale, natuurpark Parco Alto Garda wat zich uitstrekt van Salo tot aan Limone sul Garda.

Alto Garda Bresciano Park

Bijzonder aan het Alto Garda Bresciano park is dat het niet ergens hoog in de bergen ligt, maar al begint bij de oevers van het Gardameer en pijlsnel de hoogte ingaat tot aan de toppen van bijna 2000 meter.

Dit geeft een fantastische omgeving van steile ruige bergen in de direct nabijheid van het meer. Het hoger gelegen deel wordt ook wel “Upper Garda” genoemd.

parco alto garda bresciano
Parco Alto Garda Bresciano, bergachtig en groen. Credits: 2.bp.blogspot.com

Het landschap in Upper Garda is zo compleet anders dan beneden aan de oevers: hier vindt je een heel andere wereld, waar de begroeiing, het klimaat, en de vegetatie bijna Alpen-achtig is. Hier en daar zijn steile heuvels met kliffen waarbij je helemaal tot aan het meer kunt kijken.

Het plaatsje Tignale

Zodra je de dorpjes rondom het meer verlaat en het natuurpark in rijdt, veranderd de omgeving naar het typische bergklimaat. Tignale is bijvoorbeeld een prima basis om het park en de omgeving te ontdekken. Het plaatsje is onderdeel van het “Parco Alto Garda Bresciano” en heeft heel veel te bieden aan hikers en wandelaars.

tignale bij gardameer
De omgeving van Tignale is totaal anders dan het lager gelegen Gardameer: bossen, honing, beekjes, en weides. Credits: tuttogarda.it

In Tignale kun je bij de lokale toeristen office verschillende begeleide wandelingen reserveren die geschikt zijn voor alle leeftijden en niveaus. Wandel je liever zelf dan kan je op deze site een groot aantal routes vinden met foto’s: de Honingroute, de Tweede Wereldoorlogwandeling en Truffelpaden.

Andere leuke plaatsjes in deze omgeving zijn Gargnano, Limone sul Garda, Magasa en Toscolano Maderno.

Nationaal park Monte Baldo

Aan de andere zijde van het meer ligt het gigantische Mount Baldo massief (aan het Gardameer, tussen de provincies Trento and Verona). Deze bergketen bestaat uit twee hoge bergen: Mount Baldo and Mount Altissimo, met bergpieken tot wel 2200 meter hoog, waar je per kabelbaan naar boven kunt komen.

per kabelbaan ga je de Monte Baldo op, boven wacht een spectaculair uitzicht

uitzicht over het garda meer, vanaf Monte baldo
Het uitzicht vanaf Monte Baldo. Credits: funiviedelbaldo.it

Eenmaal boven per kabelbaan is het contrast met de drukke plaatsen beneden bij het meer gigantisch. Hier liggen groene weides en steile kliffen op je te wachten, gemixt met groene mountainbiketrails, uitgezette wandelpaden en prachtige uitzichten. Monte Baldo is echt een must voor iedere wandelaar!

Mountainbiken of paardrijden op de groene weides van Monte Baldo

Behalve wandelen en langere hikes kan je hier ook mountainbiken, paragliden en paardrijden. Mix dit met mooie kleine Italiaanse dorpjes waar de tijd bijna stil heeft gestaan en het heerlijke Italiaanse eten en het is helemaal af.

per kabelbaan naar de montebaldo
Montebaldo van bovenaf gezien. Credits: funiviedelbaldo.it/it/informazioni/

In de winter zijn de bergpieken hier bedekt met sneeuw waardoor je in het voorjaar een groene deken hebt zoals je die eerder in Wales of de Alpen zou verwachten. In het voorjaar zie je hier de prachtigste groene velden met wilde bloemen en bloesem en in de herfst een schilderijtje van de kleuren rood, oranje en geel.

Zoek je naast deze nationale parken nog wat andere leuke uitstapjes rondom Gardameer? Ik zet nog een paar tripjes voor je op een rij:

Valle delle Cartiere (vallei van de papiermolens)

Natuur en geschiedenis komen samen in de Valle delle Cartiere, ofwel de vallei van de papiermolens, nabij Toscolano-Maderno. In vroegere tijden, rond 1300,  was dit gebied de hoofdaanbieder van papier in Italië. Kunstenaar kwamen hier speciaal naar toe om hun papier te laten maken en uit te zoeken. Mooi om te bezoeken: zowel voor het groen in dit dal als een bezoek aan de ruïnes en oude gebouwen en een openluchtmuseum.

Lago di Tenno: een klein meer voor een rondwandeling

Niet ver van het Gardameer kan je het prachtig bergmeertje ‘Lago di Tenno’ terugvinden. Dit meertje staat bekend om het azuurblauwe water zoals je op de foto hieronder kunt zien. Afhankelijk van welke route je neem is het zo’n 20 minuten tot half uurtje rijden vanuit Riva del Garda.

Rondje Lago di Tenno. Een relatief klein meertje met mooi blauw water. Credits: almenrausch.at

Lago dit Tenno is een kleiner meer, met prachtig blauw water, waar je omheen kunt lopen

In vergelijking met het Gardameer is dit maar een klein meer. Het is dan ook goed te doen om er een mooie wandeling rondom het meer te maken. Er loopt een wandelpad langs de oevers dat je kan bereiken vanaf de parking. Hier volg je de trappen tot aan het meer.

Wandelen langs watervallen

In natuurpark Molina heb je wandelingen die variëren van in lengte en zwaarte en hierdoor ook heel geschikt zijn om met kinderen te doen: er zijn diverse beekjes waar ze in kunnen spelen en er is een kabelbaantje in een klein speeltuintje: parcodellecascate.it

Wil je meer weten of leuke plaatsjes rondom het Gardameer? lees dan ons eerdere artikel: Tips voor de mooiste stadjes aan het Gardameer en het artikel over de grootste plannen voor een schitterend fietspad: Meest spectaculaire fietspad ter wereld wordt gebouwd in.. Italië!

Waar wacht jij nog op? Andiamo!


Lees hier alle artikelen over reizen naar Italië


 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in