Een heerlijke mix van Italië en Oostenrijk

Een reisinspiratie van Pauline van der Waal

Sssst! We verklappen je hier het best bewaarde geheim van Italië! Het in het noorden van het land gelegen Zuid-Tirol heeft meer dan 300 zonnige dagen per jaar én heeft misschien wel het mooiste landschap dat je je kunt voorstellen. Midden in de Dolomieten, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.

Eten op grote hoogte Uitzicht op de Dolomieten (foto: Alta Badia Brand, Andre Schoenherr)
Eten op grote hoogte, zie je jezelf al zitten? (foto: Alta Badia Brand, Andre Schoenherr)

Zuid-Tirol is een must visit

Naast veel zon en prachtig uitzicht zijn er nog wel wat redenen te noemen waarom je naar deze regio in Italië moet afreizen. Door de ligging -in Italië, maar in het noorden tegen de Oostenrijkse Alpen aan- herken je in alles de mix van de bergen en het Mediterraanse. Natuurlijk in het landschap, maar ook in de cultuur en het eten en drinken. Dan weer waan je je in op een alpenwei, en dan zie je ineens iets typisch Italiaans.

En of dat allemaal nog niet genoeg is, is Zuid-Tirol een heerlijke bestemming om met het hele gezin heen te gaan, of juist met je fietsmaatjes. De wegen zijn er namelijk perfect om te fietsen of wielrennen. Ook kun je er natuurlijk prachtig wandelen en tot slot zijn er voor de fijnproevers in totaal negentien Michelinsterrenrestaurants in de regio te vinden.

Dolomieten Foto: © Alta Badia Brand, freddy planinschek
Dolomieten Foto: © Alta Badia Brand, freddy planinschek

Alta Badia ligt in het hart van de Dolomieten

Bij veel wintersporters is Alta Badia bekend van de ruim 500 kilometer skipiste in de winter en in de zomer is het er minstens zo interessant. Voor iedereen die gek is op de natuur en bergen is deze regio in het hart van de Dolomieten het summum. Ook de innerlijke mens wordt niet vergeten met lekker eten en drinken.

Tot slot zul je veel meekrijgen van de lokale Ladincultuur. De inwoners van deze regio hebben hun eigen taal en gebruiken die soms honderden jaren terug gaan. Laat je verrassen door Alta Badia en haar bewoners!

Alta Badia Hiking (foto: Alta Badia Brand, Alex Moling)
Alta Badia Hiking (foto: Alta Badia Brand, Alex Moling)

Heerlijk hiken in Alta Badia

In zo’n prachtige omgeving kun je natuurlijk niet om wandelen heen. Er zijn diverse routes uitgezet van verschillende niveaus, dus er is voor ieder wat wils te vinden.
Eén van de mooiste wandelingen is misschien wel die naar de top van de Ciaval op de Sas dla Crusc/Santa Croce. Hier vind je ongerepte natuur, verticale rotswanden die tot de hemel lijken te reiken en die prachtige kleuren aannemen als de zon ondergaat en adembenemende vergezichten. Ook zie je de voor de Dolomieten specifieke begroeiing met planten en bomen, maar ook marmotten, eekhoorns en de bekende berggeiten.
Meer over hiken in Alta Badia lees je hier.

Heerlijk Hiken (foto: Alta Badia Brand, Alex Moling)
Heerlijk Hiken (foto: Alta Badia Brand, Alex Moling)

Een walhalla voor fietsers

Ben je meer een fietser dan een wandelaar? Ook dan zit je hier helemaal goed. Je kunt hier namelijk zowel op de weg heerlijk fietsen als ook met een mountainbike de bergen in. Voor beide disciplines kun je terecht op de website van Alta Badia. Bij het VVV kun je een fietskaart halen en zelf op pad gaan, maar je kunt ook langs gaan bij de Dolomite Biking School voor diverse georganiseerde trips, zowel met een groep als ook individueel.

In de maanden mei, juni en juli kun je sowieso mee met de Guided Bike Tours die worden georganiseerd op maandag, dinsdag en donderdag. Er gaan dan lokale gidsen mee en je kunt alle dagen kiezen uit twee niveaus. Dit is “tour” voor zeer ervaren fietsers en “hobby” voor gemiddelde fietsers. Hoe relaxt is dat: je hoeft alleen de gids maar te volgen en je fietst zo langs de meest iconische plaatsen van de Dolomieten die je kent van de Giro d’Italia.

Af en toe bergaf is wel erg lekker (foto: Alta Badia Brand, Alex Moling)
Af en toe bergaf is wel erg lekker (foto: Alta Badia Brand, Alex Moling)

Lekker eten en drinken

Je bent niet voor niets in Italië, dus trek regelmatig tijd uit voor een hapje en een drankje. Ga je daarbij echt voor het neusje van de zalm, dan kun je naar één van de sterrenrestaurants die de regio rijk is. Kun je er niet genoeg van krijgen dan kun je als je wilt elke dag gaan eten in zo’n restaurant, want er zijn maar liefst vier Michelinsterren per 15 vierkante kilometer uitgedeeld.

Koken volgens de traditie van de Ladin (foto: Alta Badia Brand, Alex Moling)
Koken volgens de traditie van de Ladin (foto: Alta Badia Brand, Alex Moling)

Evenementen met de fiets

Zuid-Tirol in het algemeen en Alta Badia in het bijzonder zijn al trekpleisters op zichzelf. Daarnaast worden er nog genoeg evenementen georganiseerd. Wat dacht je bijvoorbeeld van Maratona dles Dolomites, een fietswedstrijd met meer dan 9000 deelnemers. Dit jaar vindt het spektakel plaats op zondag 7 juli, maar je kunt ook op 16 of 22 juni meedoen aan de Dolomites Bike Day of Sellaronda Bike Day. Deze tochten zijn geen wedstrijd, maar iedereen mag meedoen! Deelname is gratis. Meer info vind je hier.

Fietsen door de bergen (foto: Alta Badia Brand, Alex Moling)
Fietsen door de bergen (foto: Alta Badia Brand, Alex Moling)

Iets bijzonders

Sportieve evenementen zijn één ding, maar ook op het gebied van gastronomie is er zat te beleven. Zo kun je in de zomer een wijnproeverij doen, maar dan op 2000 meter in een berghut. Of doe mee aan de Outdoor Cooking Session, waarbij je omringd door de bergen onder leiding van de chef heerlijke gerechten bereidt.

Er staan nog veel meer evenementen op de planning, zoals eten onder de sterren of een bijzondere zonsondergang waarbij de omringende bergen hun typische roze avondkleur krijgen. Hou hiervoor de website goed in de gaten of vraag het VVV ter plekke om data en prijzen.

Wil je meer weten over Alta Badia? Kijk dan even op de website.

Aan het uitzicht ligt het hier niet (foto: Alta Badia Brand, Alex Moling)
Aan het uitzicht ligt het hier niet (foto: Alta Badia Brand, Alex Moling)

Alle foto’s Alta Badia Brand, hoofdfoto copyright: Alta Badia Brand, Alex Moling


Lees hier alles over een actieve vakantie in Alta Badia


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.