Hiken in de Piemonte, Noord-Italië

Een reisverhaal van Tim de Vries

In augustus 2018 reed ik door de Italiaanse provincie Piemonte en zag de mooiste kenmerken van Italië. Uitgestrekte wijnvelden, mooie steden en dorpjes en het belangrijkste: het lekkerste eten van deze planeet! Merkwaardig is het kleine aantal toeristen in dit gebied. Nederlanders? Die hebben we niet gezien. En dat in het hoogseizoen. Geweldig! Een extra goede reden om deze mooie streek met jou te delen, maar héé niet doorvertellen.

Omgeving van Cuneo

De beste uitvalbasis voor wandelingen in het zuiden van de Piemonte is rond de stad Cuneo. Deze provinciehoofdstad telt ongeveer 55 duizend inwoners en wordt gekenmerkt door Arcade architectuur en daarbij ook nog de prachtige oude straatjes waar je op elke hoek een restaurant vindt en de pasta ruikt terwijl er een Piaggio voorbij rijdt. Op slechts een half uur van deze stad ligt een vrij bekend skioord: Limone in de Alpes-Maritimes. Al rijdende naar dit skidorp nam ik de afslag naar Limonetto wat iets hoger ligt.

Na het parkeren van de auto en het drinken van een lekkere kop koffie met zoetigheid begon de hike langs het kerkje en een klein marktje waar verse groente en heerlijke kazen verkocht werden. Niet verkeerd! Enkele minuten later waren de oude Italiaanse huizen vervangen door bomen, watervalletjes en pistes. Op naar boven!

In de rij voor tomaten en andere verse groenten in Limonetto. Foto: Tim de Vries

De Franse grens

Na ongeveer twee uur hiken en 600 hoogtemeters kwam de top in zicht. En daarbij ook rifugio le Marmotte. Dit restaurant heet niet voor niks zo, want op de berg is de kans groot op het zien en vooral horen van de marmotten. Als je wil dat je wandeling een doel heeft, is dit een perfecte hike. Natuurlijk was het doel het bereiken van het restaurant voor een lekkere hap, maar een tweede doel was het passeren van de Franse grens.

Uitkijkend over Italië met de voeten op de Franse grond. Foto: Tim de Vries

Als je hier boven aankomt, moet je niet opkijken van auto’s en dagjesmensen. De wandelroute komt namelijk uit bij Colle di Tenda.

dit is ook een startpunt voor mountainbikers die downhill richting Limonetto gaan

Hierdoor kan het in het weekend ook drukker zijn door Italiaanse families die lunchen bij restaurant Le Marmotte. Daarnaast is dit ook een startpunt voor mountainbikers die downhill richting Limonetto gaan. De route voor mountainbikers is ook voor beginners goed te doen, maar mocht je meer uitdaging willen, is dit ook mogelijk en kan je voor het smalle wandelpad kiezen.

Rifugio / chalet Le Marmotte bij de Franse grens. Foto: Tim de Vries

Afsluiten met een potje voetbal en een goed glas wijn

Het leuke aan deze hike is dat je niet dezelfde route naar beneden hoeft te lopen, maar via een andere weg weer terug naar Limonetto loopt wat het heel afwisselend en erg leuk maakt. Eenmaal beneden ben je weer terug in het echte Italië en gaat het leven door. Terwijl er wordt gevoetbald stap ik weer in de auto om een half uur later een fles wijn te openen op de kleine camping Il Melo. 

Voetballen in het dorp terwijl de nonnen op een bankje toekijken. Foto: Tim de Vries

In de omgeving van Cuneo zijn nog veel meer mogelijkheden voor wandeltochten. De volgende die gepubliceerd wordt is de hike bij San Giacomo. Een wandeling door een mooi natuurgebied met bijzondere flora en fauna. Stay tuned!


Lees hier meer tips en reisverhalen over Italië


Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer