Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Koop nu een leuk vakantiehuisje voor één euro op Sicilië

Door Edwin Hagenouw | Bron: NOS

Burgemeester Leonardo Ciaccio wilde de leegloop van zijn dorp Sambuca di Sicilia aanpakken met een opmerkelijk plan. Namelijk de huizen die in beheer van de gemeente zijn, verkopen voor een euro. “We willen dat hier jonge mensen komen. Om B&B’s te openen of wat dan ook. En dat ze bij ons op Sicilië willen wonen,” aldus de burgemeester.

In een paar decennia daalde het aantal inwoners van bijna 10.000 naar 5800. En het zijn vooral de jongeren die weggaan, zeggen de inwoners. “Er is hier geen werk, dus gaan ze naar het noorden. Naar Rome, Milaan of Turijn.”

Het is een probleem voor het hele eiland Sicilië. Of eigenlijk heel Zuid-Italië. Sinds 2002 zijn zeker twee miljoen zuiderlingen vertrokken. Naar Noord-Italië of het buitenland. In 2017 waren dat er alleen al 132.000 van wie de helft jongeren. “We lopen leeg,” zegt een van de mannen op de tuinstoelen.

Taskforce

Toen de burgemeester het één-euro-plan begin dit jaar bekendmaakte, kwamen er 120.000 mailtjes binnen. Van mensen die de eerste tranche van zestien huizen wel wilden kopen.

Sommige huizen zijn beschadigd door de aardbeving die in 1968 plaatsvond

“Sommigen hebben niet eens gewacht op een reactie en pakten direct het vliegtuig naar Palermo en een auto naar Sambuca,” zegt de burgemeester. “We moesten een taskforce organiseren die verschillende talen sprak en twee keer per dag een rondleiding kon geven aan de geïnteresseerden.

Huis #2 – Meer informatie vind je op www.comune.sambucadisicilia.ag.it

Huis #3 – Meer informatie vind je op www.comune.sambucadisicilia.ag.it

Heel wat mensen haakten af toen ze ontdekten dat je er met één euro nog niet bent. Want de huizen zijn stuk voor stuk beschadigd. Sommigen al door de aardbeving die in 1968 plaatsvond. “Je betaalt 5000 euro borg en bent verplicht om het gekochte huis binnen drie jaar te restaureren. Als het huis niet voldoende is verbouwd ben je zowel het huis als de borg kwijt.”

In de papieren

Wandelend door het historische centrum van Sambuca wordt duidelijk dat het verbouwen flink in de papieren kan lopen. In de smalle straten met Arabische namen staan piepkleine huisjes waarvan sommigen daken missen. De burgemeester staat stil bij een huis waarvan de houten deur open is gebroken, waardoor de gebroken dakpannen op de vloer zichtbaar zijn. “Dit huis gaat dus flink wat geld en tijd kosten om te herstellen.”

Huis #4 – Meer informatie vind je op www.comune.sambucadisicilia.ag.it

Het project is dus ook een grote restauratie van Sambuca en daarmee een bezuinigingsmaatregel voor de gemeente. De gemeente hoeft niet te investeren in het verbouwen van de huizen. “En omdat ingestorte daken of muren van leegstaande huizen ook de woningen ernaast beschadigen hoeven we die inwoners ook niet te betalen voor herstelwerkzaamheden.”

‘Een beetje uit wanhoop’

Ondanks het werk dat nodig is waren de zestien huizen binnen no-time verkocht. En niet eens allemaal voor een euro. “Sommige mensen boden 10.000 euro om andere kopers te snel af te zijn,” zegt de burgemeester met een glimlach. Maar die glimlach verdwijnt na de vraag waar die zestien kopers op dit moment zijn. “Waarschijnlijk nog in hun echte huis.”

Huis nr 16
Huis #16 – Meer informatie vind je op www.comune.sambucadisicilia.ag.it

Dat brengt ons direct bij het grote probleem van dit project. Want de meeste mensen kopen in Sambuca een vakantiehuis en zijn er een maand of twee maanden per jaar. De andere tien maanden is het dorp dus net zo leeg als nu. “Je doet dit ook een beetje uit wanhoop,” erkent de burgemeester. “Dit is een van de weinige dingen die je kunt doen. Om de leegloop tegen te gaan moet je met gekke ideeën komen en dit is er eentje.”

Meer huizen in de aanbieding

Er zijn meerdere dorpjes in Zuid-Italië die dat gekke idee hebben omarmd. Ganghi, ook op Sicilië, en het Sardijnse dorp Ollolai hebben huizen aangeboden voor een euro. En de burgemeester van Sambuca heeft zoveel vertrouwen in zijn project dat hij in januari nog eens zestien huizen in de aanbieding doet.

Bron: NOS.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer