Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Langs de kliffen naar Spiaggia di Vignanotica

Door Frederik van Beukering

In een haarspeldbocht aan de kant van de kustweg tussen Mattinata en Vieste (SP53) ligt het startpunt van het natuurpad Mergoli – Vignanotica. Een hike die je vanaf dit uitzichtpunt net boven het Mergoli strand richting Spiaggia di Vignanotica brengt. Vignanotica is een van de vele schitterende zandstranden die verborgen liggen tussen de rotsachtige kusten van het schiereiland Gargano. Een wandeling met constant prachtig uitzicht dus.

Het schiereiland en inmiddels ook Nationaal Park Gargano dat ook wel bekend staat als de ‘Spoor van de laars’ van Italië is ooit ontstaan als eiland en later vast gegroeid aan het Italiaanse vasteland. Mede daarom is dit deel in contrast met het vasteland van de provincie Apulië ineens erg bergachtig. Dit bergachtige landschap is voor een groot deel begroeit met bossen die bijna tot in de zee reiken.

De Garganische kust lijkt nog het meest op een stuk ineens afgebroken land, het behoort niet voor niets tot de meest woeste kusten van Italië. Zeker in het gedeelte tussen de plaatsen Mattinata en Vieste staan de indrukwekkende rotswanden vaak loodrecht in het water.

Mergoli – Vignanotica

Vanaf het startpunt in de haarspeldbocht aan de kustweg wandel je het eerste deel van de wandeling vlak langs de kust. De route is duidelijk aangegeven en kent eigenlijk geen aftakkingen waardoor je je over navigatie niet druk hoeft te maken. Dat is maar goed ook want tijdens de wandeling ben je eigenlijk continue gevangen door de spectaculaire uitzichten over zee en rotsachtige kustlijnen.

Al vanaf het begin heb je uitzicht over Baia delle Zagare en de aangrenzende Grotta del Puntone, een uitzicht waarvoor je zo af en toe eens voor over je schouder moet kijken. Je komt tijdens de hike veel bankjes tegen die overigens niet altijd strategisch geplaatst zijn met het oog op het uitzicht. Rust heb je gelukkig op weg naar het Spiaggia di Vignanotica niet echt nodig aangezien de route slechts 2 kilometer beslaat.

Ongeveer halverwege de wandeling begin je steeds verder af te dalen richting Spiaggia di Vignanotica dat zo’n 100 meter lager ligt. De bebossing, die bestaat uit olijfbomen, pijnbomen en mediterraan struikgewas neemt sterker toe in dit tweede deel van de wandeling. Het pad wordt hier uitdagender en door de bomen vang je zo her en der al een glimp op van het prachtige strand. Eenmaal aangekomen op Spiaggia di Vignanotica kan je genieten van een frisse duik of een lekker drankje. Neem vooral even de tijd om hier te genieten want de terugweg zal wat meer inspanning van je vragen.

Klik op de afbeelding hieronder voor de grote weergave.

Terugweg

Ondanks de relatief korte afstand van deze hike zorgt de terugweg voor een intensere ervaring als de heenweg. Waar je op weg naar het strand volop kon genieten van alle wijdse uitzichten zal je nu aan de bak moeten om de 100 meter terug omhoog te lopen. Dit maakt ook dat de wandeling in de zomerperiode, vanwege de hoge temperaturen, niet een echte aanrader is.

De inspanning die je op de terugweg moet leveren maakt je wel oplettender op de naaste omgeving. Zo is het mogelijk om hier een slechtvalk, torenvalk, raaf of vale gierzwaluw te ontdekken. Ook is de salamander hier in grote getale aanwezig. Het laatste gedeelte van de route loopt weer vlak richting de haarspeldbocht en dus startpunt. Hierdoor heb je nog even de tijd om de inspanning van de klim te verwerken en de uitzichten op je in te laten werken. Het pad tussen Mergoli en Spiaggia di Vignanotica is zeker de moeite waard.

Zelf deze wandeling lopen? Bekijk de volledig wandeling op Komoot.

Lees hier alle verhalen en reistips over Italië

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer