Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Pompeii en de Vesuvius bezoeken

Een reisverhaal van Isa de Laat

Napels wordt vaak gezien als de stad van criminaliteit en de maffia, maar deze stad heeft zoveel meer te bieden. De goed bereikbare Italiaanse stad heeft rijke straatjes en veel indrukwekkende bezienswaardigheden. In dit artikel neem ik je mee naar de twee bekendste (actieve) bezienswaardigheden in de buurt van Napels; de Vesuvius en het bezoeken van de opgravingen van Pompeii. Wij namen de tijd en beklommen een dag de Vesuvius en bezochten een dag Pompeii vanuit Napels.

Pompeii

Geschiedenis

Pompeii is een gemeente en onderdeel van de stad Napels en telt 25.726 inwoners. Vroeger hadden verschillende volkeren de macht in Pompeii, maar de uiteindelijke bevolking van de gemeente werden de Romeinen. In 79 na Chr. werd Pompeii getroffen door de vulkaan de Vesuvius, waardoor deze stad onder as kwam te liggen, hierbij zijn 16.000 mensen om het leven gekomen. In de 16eeeuw zijn mensen begonnen met het opgraven van de stad. Door de versteende lava is Pompeii een van de beste bewaarde Romeinse steden.

Ervaring

Na een treinrit komen wij aan bij het plein voor de opgravingen van Pompeii, wat opmerkelijk toeristisch is. De eettentjes op het plein zijn duur en er worden veel souvenirs verkocht.

Ik bezoek de archeologische hotspot in november, waardoor ik niet in de rij heb hoeven te staan

Deze mogelijkheden slaan wij over en gaan meteen naar de ingang van de opgravingen. Ik bezoek de archeologische hotspot in november, waardoor ik niet in de rij heb hoeven te staan om bij de opgravingen naar binnen te mogen. Ondanks dat ik Pompeii niet in het hoogseizoen bezoek, is het erg druk.

Ondanks dat ik Pompeii niet in het hoogseizoen bezoek, is het erg druk.
Ondanks dat ik Pompeii niet in het hoogseizoen bezoek, is het erg druk.      foto: Isa de Laat

Wat meteen opvalt, is dat er erg veel te zien is en nog nooit heb ik zo’n goede indruk gekregen van het Romeinse leven van vroeger. Zo loop ik langs de huisjes van de armen en de rijken inwoners en zie ik cafés en winkels uit deze tijd. De huisjes zien er bijna allemaal hetzelfde uit, waardoor ik naar een tijdje op zoek ga naar andere indrukwekkende opgravingen. We vervolgen onze weg door Pompeii naar het badhuis en een theater, beide erg mooi. In het badhuis zijn nog verschillende muurtekeningen te vinden uit de Romeinse tijd.

Erg bekend in Pompeii is het Forum, een plein wat werd gebruikt voor handel en bestuur. Daarnaast is er nog een gerechtsgebouw en een verkiezingsgebouw te zien. Voor mijn reis had ik veel gelezen over de opgekrulde lichamen die bewaard zijn gebleven na de vulkaanuitbarsting, iets wat ik erg graag wilde zien. Wat ik persoonlijk erg heftig vond om te zien is dat de lichamen in dezelfde vorm liggen als dat ze zijn gestorven, zo zie je dat mensen zich met hun handen op allerlei manieren hebben proberen te beschermen.

Aan het einde van de straatjes in Pompeii heb je veel verschillende uitkijkpunten die je een uitzicht geven over Pompeii en de Vesuvius. Een erg mooi landschap, waar ik dan ook een lange tijd naar kijk.

Aan het einde van de straatjes in Pompeii heb je veel verschillende uitkijkpunten die je een uitzicht geven over Pompeii en de Vesuvius

Lopend door de straatjes van Pompeii, voelt het alsof ik terug in de tijd ben gegaan. In de straten zie ik op verschillende plaatsen stapstenen, die vroeger gebruikt werden om de straat over te steken. De karren konden precies tussen deze stenen door rijden.

Lopend door de straatjes van Pompeii, voelt het alsof ik terug in de tijd ben gegaan

Toch vond ik persoonlijk dat de opgravingen zich bevonden in een (te) groot gebied, waardoor je soms even kwijt de weg kwijt bent. Mede hierdoor had ik meer verwacht van Pompeii. Grote delen van Pompeii zijn aan renovatie toe en zijn dan ook afgesloten, al kan dit natuurlijk ook liggen aan de periode waarin ik Pompeii bezocht. Daarnaast lijkt alles op elkaar en is er (vooral buiten het hoogseizoen om) een gebrek aan informatie/goede gidsen. Inlezen in de geschiedenis en opgravingen in Pompeii is dan ook een aanrader.

Praktische informatie

Pompeii is goed te bereiken vanuit de stad Napels. De eerste optie is per trein vanuit Napels. Een treinkaartje kost ongeveer €2,80 voor een enkele reis. Vanuit het centrale station van Napels pak je de ‘Circumvesuviana’ trein richting Sorrento. Je moet dan uitstappen bij: ‘Pompei Scavi / Villa dei misteri’. Bij dit treinstation is de kans groot dat je wordt aangesproken door verkopers die jou een kaartje aan proberen te bieden voor Pompeii. Het beste kun je gewoon doorlopen en een kaartje online kopen of bij de ingang van Pompeii zelf.

Wil je Pompeii bezoeken via Rome? Met de bus vanuit Rome ben je binnen 3,5 uur in Pompeii, kies dan voor een gegidste busreis. Hierbij word je naar de mooiste plekjes vervoerd.

reserveer online een kaartje om in het hoogseizoen lange wachttijden te voorkomen

Eenmaal bij de opgravingen aangekomen kost een kaartje €15, maar reserveer online een kaartje om in het hoogseizoen lange wachttijden te voorkomen. Bij de ingang kun je boekjes krijgen met informatie over de opgravingen, maar een rondleiding kan je beter van tevoren boeken.

Vesuvius

Geschiedenis

De Vesuvius is de meest bekende vulkaan van Italië, die de twee Romeinse steden Pompeii en Herculaneum helemaal verwoest heeft. In 79 na Chr., het moment dat de vulkaan uitbarsten, waren de bewoners van deze steden nog niet bekend met de vulkaan. Zij hebben de Vesuvius toen altijd gezien als een grote berg. De Vesuvius is tegenwoordig 1281 meter hoog. Sinds de uitbarsting heeft de vulkaan meerdere erupties gehad, maar nooit meer zo heftig als in 79 na Chr. Volgens onderzoekers had deze vulkaan nu allang opnieuw actief moeten zijn, maar op dit moment ligt de Vesuvius nog rustig te slapen.

Ervaring

De dag na Pompeii gingen wij in een heerlijk zonnetje naar de nog altijd actieve vulkaan, de Vesuvius. Vanaf de stad Napels kun je de Vesuvius al goed zien, ondanks dat we wederom een stuk per trein moesten afleggen. De wandelroute op deze vulkaan begint op 1000 meter. Het stuk van de berg onder de 1000 meter heb ik met een taxi afgelegd, een erg uitdagende autoroute. Het zijn smalle wegen naar boven, waar je veel bussen nadert. Eenmaal bij die 1000 meter verlaat ik de taxi, koop ik een kaartje en begin ik vol goede moed aan de klim.

Een stijl pad van zand met losliggende stenen zorgt voor een vermoeiende klim naar boven

Een stijl pad van zand met losliggende stenen zorgt voor een vermoeiende klim naar boven, goed uitkijken waar je loopt en stevige wandelschoenen zijn noodzakelijk. Waar het pad begin met een stuk omringd door groen wordt het verder naar boven steeds kaler. Met ongeveer een half uur tot een uur is heel de groep boven op de vulkaan, waar we even uitrusten.

Een stijl pad van zand met losliggende stenen zorgt voor een vermoeiende klim naar boven
Een stijl pad van zand met losliggende stenen zorgt voor een vermoeiende klim naar boven     foto: Isa de Laat

Bovenop de vulkaan zit een kuil, ook wel de krater genoemd. In de krater is geen magma te zien, maar komt er wel rook naar boven. Lang naar de krater kijk ik niet, want het uitzicht boven aan de berg is adembenemend. Aan de ene kant zie je Napels en de baai, terwijl je aan de andere kant de restanten van Pompeii Napels en de baai aan de ene kant, en aan de andere kant de restanten van Pompeii kan zien. Doordat ik de restanten van Pompeii vanuit de Vesuvius zag, stond ik erg stil bij de schade die deze vulkaan aangebracht heeft.

Je kan een halve ronde bovenop de vulkaan lopen, wat ervoor zorgt dat je het uitzicht vanuit verschillende perspectieven kan zien. Tijdens het lopen van het rondje is er een mogelijkheid nog wat souvenirs te kopen of te pauzeren op bankjes, ik kom eventjes bij voordat ik aan de klim naar beneden begin.

Het uitzicht vanaf de Vesuvius is adembenemend     foto: Isa de Laat

Ik had gedacht dat de klim naar beneden minder vermoeiend zou zijn, maar dat viel helaas tegen. Door de losliggende stenen verloor ik meerdere malen mijn grip. Eenmaal beneden vond ik de klim meer dan waard, want wat heb ik genoten van het uitzicht.

Praktische informatie

Wanneer je een auto tot beschikking hebt kun je een heel deel van de steile berg oprijden, wat naar mijn mening een redelijke gevaarlijke weg is met het tegenverkeer. Vervolgens moet je je auto parkeren op een parkeerplaats een kilometer voor het park. Een parkeerticket kost €5,-. Vanaf hier kun je het stuk tot het park lopen of met een shuttlebus (€2,-) beklimmen.

Je kan een halve ronde om de krater van de Vesuvius lopen          foto: Isa de Laat

Ook via het openbaar bezoek vanaf Napels kun je bij de Vesuvius komen. Je neemt vanaf het centrale station van Napels de trein naar “Ercolano”. Deze treinrit duurt ongeveer 25 minuten. Buiten het centrale station zit een reisbureautje waar je een shuttlebus kunt bestellen. De “Vesuvio Shuttlebus” duurt ongeveer 20 minuten brengt je naar de ingang van het park brengt.

Bij de ingang is het noodzakelijk om een ticket te kopen. Een ticket voor het bezoeken van de Vesuvius kost €10,-, hiervoor mag je het laatste stuk van de Vesuvius tot aan de krater lopen.

 Vesuvius of Pompeii?

Heb je maar een dag de tijd? Probeer of je de Vesuvius en Pompeii kan combineren, hou er rekening mee dat er beperkte openingstijden zijn aan zowel de Vesuvius als Pompeii. De openingstijden zijn op de site van de bezienswaardigheden te zien. Mocht je meer de tijd willen nemen en maar een bezienswaardigheid willen bezoeken zou ik kiezen voor de Vesuvius. Dit omdat het uitzicht iets is wat mij de hele reis in Napels is bijgebleven.


Lees hier meer artikelen over reizen naar Italië


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

één reactie op “Reistips voor een bezoek aan Napels, Pompeii en de Vesuvius”

  • Sietske
    4 december 2022 at 15:50

    Het is “een steil pad” ipv “een stijl pad”. Da’s mijn enige klacht over deze pagina. 🙂 Voor de rest vind ik de tips erg bruikbaar. Ze zullen goed van pas komen bij mijn vakantie naar Napels binnenkort. Dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer