Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

uitzicht vanaf Kronplatz

Monique reisde deze zomer door het noorden van Italië, waar ze op een avontuurlijke manier het Pustertal verkende. Ontdek in dit blog de leukste tips voor een actieve vakantie, in dit rustige deel van Zuid-Tirol.

Eén van de pareltjes in de Dolomieten is onbetwist het Pustertal, op z’n Italiaans Val Pusteria. Voor jong en oud biedt dit gebied bijzondere, verrassende en vooral veel sportieve mogelijkheden. Van het voorjaar tot in de late herfst is vakantie vieren hier een koud kunstje. Maak alvast kennis met deze pareltjes, die je tijdens je vakantie niet mag missen!

#1 San Vigilio di Marebbe

Dit pittoreske plaatsje ligt in het Pustertal, op 1200 meter hoogte. Midden tussen de imposante bergen en in het meest authentieke deel van Ladinië, dat nog niet door het massa toerisme is ontdekt. San Vigilio biedt een perfect vertrekpunt voor vele wandel- en fietstochten, want door haar centrale ligging is het als het ware de poort naar de Zuid-Tiroolse natuur parken Fanes-Sennes-Prags en Puez-Geisier.

Kerkje in San Vigilio di Marebbe

De unieke en majestueuze panorama’s van de Dolomieten, de ongerepte naaldbossen en heuvelachtige groene weiden maakt San Vigilio di Marebbe en haar gehuchten vol tradities, de ideale plek voor liefhebbers van bergvakanties die de natuur graag op een rustige manier ervaren.

het Pustertal
zonsondergang in het Pustertal

Er zijn hier veel leuke activiteiten te ondernemen. Van een leuke e-bike trip, een spannende zipline, tot cultuur, en Ladinische tradities. Of bezoek bijvoorbeeld de gezellige stad Bruneck. Met haar authentieke centrum rondom dé winkelstraat, de Vicolo Cittadino.

#2 Adrenaline X-treme

Hou je van een super spannende uitdaging? En lijkt het je leuk om van boomtop naar boomtop door de lucht te ‘zweven’? Boek dan je ‘zipline vlucht’ bij Adrenaline X-treme Adventures in San Vigilio. Je reservering boek je eenvoudig online, of op de dag zelf, mits er nog plaatsen beschikbaar zijn. Leuk om met je partner of met een groepje vrienden of familie te beleven.

zipline avontuur – Adrenaline X-treme Adventures

Het avontuur begint al bij het kantoor van Adrenaline X-treme Adventures, in het centrum van San Vigilio di Marebbe. Want daar trek je eerst een soort harnas aan. Uiteraard krijg je een helm mee. Daarna wandel je een klein stukje door het dorp naar het beginpunt: een skilift. Want die skilift brengt je naar de Piz de Plaies, op 1.600 meter hoogte, waar het zipline avontuur echt begint. 

heel spannend de zipline en wat een sensatie
uitzicht op San Vigilio di Marebbe

Na enkele instructies zoeft één van beide gidsen naar de overkant en kan het spektakel losbarsten. En dan, vastgehaakt aan een super technologische katrol, daal je in verschillende etappes terug naar het beginpunt. De afdalingen zijn heel gevarieerd. De een wat langer dan de ander. Of wat sneller dan de ander. Je zoeft door het bos of ervaart een vlucht boven het dal. Elke zipline route staat garant voor een ongekende adrenaline kick. 

de zipline begeleider voordat hij mijn katrol bevestigt
daar zoef ik weg naar de overkant van het dal

Avonturiers zullen enthousiast zijn over de maximale snelheid van de zipline, nl. 80km/uur. En de hele zipline-reis, die is 3 km lang. De eerste keer dacht ik ‘waar begin ik aan’, maar inmiddels heb ik al twee keer van de zipline ‘vlucht’ genoten. Het is een ervaring die je nooit zal vergeten.

#3 Albergo Pederü

Dat een wandeling of MTB rit niet veel hoogtemeters nodig heeft, voor een leuke ervaring, dat bewijst deze route, “Tres la Val” die grotendeels langs de bergbeek ‘Ega d’Al Plan’ voert. Vanuit San Vigilio di Marebbe bereik je na 12 km, al slingerend langs de beek en door het bos Albergo Pederü, dat op 1.548 meter ligt. Dé trekpleister en startplaats voor vele wandelaars en MTB’ers. Onderweg naar deze berghut loop je grote kans om het vee, dat hier thuis is, tegen te komen. Ik ben er even voor gaan zitten, op veilige afstand.  Via Komoot is deze 12 km wandeling van +/- 01:15 uur te downloaden. 

Zuid-Tiroolse koeien in Nature Park Fanes-Sennes-Prags

Wanneer je Albergo Pederü bereikt, dan ontvouwt zich een panorama met steile toppen en bijna loodrechte rotswanden. Hier ligt één van de meest mooie natuurparken direct aan je voeten: ‘Fanes-Sennes-Prags – Fanes-Senes-Braies‘. Dit natuurpark is het op twee na grootste in Zuid-Tirol.

Albergo Pederü

Wil je hier vandaan je wandel- of fietstocht starten, dan kan je de auto ’thuis’ laten, want er is een goede busverbinding tussen San Vigilio en Pederü.

Wandelingen die starten vanuit Albergo Pederü zijn o.a.:

– de route naar Rifugio Fodara Vedla (2.000 meter)

– de route naar de Rifugio Sennes (2.126 meter)

– de route naar Rifugio Lavarella (2.050) meter en naar Rifugio Fanes (2.060 meter) die dicht bij elkaar liggen.

Een overzicht van wandeltochten vind je hier op de officiële site van San Vigilio. 

Voor geoefende mountainbikers is het hier ook een paradijs. Wij fietsten een stuk in de richting van Rifugio Lavarella, maar onze Hollandse benen waren aan deze off-road klim (nog) niet gewend.

Mountainbike tocht over gravel en keien
daar in de verte in het dal ligt Albergo Pederü

Hier in Val Pusteria ben ik verliefd geworden op het e-biken (MTB). En met zo’n decor als de Dolomieten zal dat nooit vervelen!

Kijk voor MTB routes bijvoorbeeld op de site van komoot, of bezoek de officiële site van San Vigilio.

#4 Fietsen naar Passo Furcia

Zoek je een licht glooiende e-bike route, met hier en daar wat stijlere stukken, dan is de route vanuit San Vigilio naar de Passo Furcia, op 1.759 meter, een aanrader. Je fietst hier heel afwisselend, door het bos, door kleine gehuchtes, langs alpenweides en voor een deel langs de skipiste ‘Pre da Peres’. Eenmaal aangekomen bij Passo Furcia wacht je een smakelijke beloning, want bij Furcia Center eet je de heerlijkste Apfelstrudel van de hele omgeving. 

de heerlijjkste apfelstrüdel op de Passo Furcia
uitzicht na een welverdiende klim richting Passo Furcia

De route start bij Restaurant Taibon 1885, wat overigens een uitstekend restaurant is. Houdt links aan als je het bos bereikt (Str. Ches Costes) en vervolg de route over de Str. Chi Vai en Str. Rara in de richting van de Passo Furcia (en passeer ‘Sartu Apartments). Vanaf het VVV in San Vigilio di Marebbe is deze fietstocht ruim 9 km en duurt ongeveer anderhalf uur. 

#5 Kronplatz

Het hart van de regio, waar dit gebied haar naam aan te danken heeft, is de 2.275 meter hoge top: ‘Plan de Corones‘ oftewel Kronplatz. Deze regio, gelegen in het noord-oosten van Zuid-Tirol, biedt een uniek en verbazingwekkend landschap. Naast een onovertroffen variëteit, van de middeleeuwse stad Brunico, de Ladinische Dolomieten dorpen San Vigilio en San Martin, tot de vakantiegemeente Chienes (Kiens), het actieve familiedorp Valdaora (Olang) en de rustieke Gsieser en Antholz vallei met het idyllische Antholz dat bekend staat om haar wereldkampioenschap biatlon. 

de wandelroute ‘Rundweg’ met uitzicht vanaf Kronplatz

Wij bezoeken de top, omdat we daar een fijne rondwandeling willen maken, de “Sentieres de Corones” oftewel “Rundweg” . Vanuit San Vigilio, rijden we naar de Passo Furcia. Eenmaal daar aangekomen parkeren we onze auto op de parkeerplaats tegenover de kabelbaan (Strada Furcia 29 Brunico). Van hieruit nemen we de Cabinovia Ruis, die ons naar de top brengt, waar een groot deel van de (ski)liften op uitkomt. Op de top, wat eigenlijk meer op een plateau lijkt, kan je 360º rondkijken. Echt fenomenaal! 

we ontmoeten zelfs koeien tijdens onze rondwandeling op Kronplatz

We moeten een beetje zoeken naar het startpunt, want we zien bijna door het bos (bordjes) de bomen (voetpad) niet meer, zoveel kanten kan je hier op. Goed, na twee pogingen zijn we dan toch op weg. Op Google-maps is de rondwandeling (goed inzoomen – in het wit) ook goed te zien. Om te gewennen aan de hoogte en tegelijkertijd te genieten van de talrijke uitzichten, is deze wandeling, van een kleine 9 km absoluut een aanrader. Terwijl we, met de klok mee, naar het oosten, in de richting van Rifugio Geiselberger wandelen, passeren we de zogenaamde ‘Skyscraper’. Het heeft veel weg van een reuze schommel. Zet je schrap, want in een soort ‘via-ferrata-harnas’ wordt je met een lier naar een hoogte van 15 meter gesleept. Dan wordt je losgelaten en schommel je heen en weer. Als de schommel langzamer beweegt en de adrenaline zakt, rest het adembenemende uitzicht. Voor wie durft! Wij vervolgen onze wandeling en aan de zuidkant lunchen we onderweg bij één van de bergrestaurants. 

#6 Würzjoch

Een idyllische tocht naar een pas fietsen over stille geasfalteerde wegen? Ja ook dat is mogelijk vanuit San Vigilio, Voor deze tocht kiezen we de Würzjoch / Passo delle Erbe. Vanuit San Vigilio dalen we tot de kruising bij Longega en slaan linksaf naar San Martin de Tor. Op dit deel van de route kan het druk zijn met automobilisten, maar dat is slechts een paar kilometer. Als we Picolin bereiken, steken we vlak daarna de weg over naar San Martin de Tor. En vlak daarna slaan we rechts af. En dan breken er prachtige kilometers aan, stijgend dat wel. Behalve de lokale bewoners, is deze route is nl. niet toegankelijk voor het autoverkeer. Met haarspeldbochten en groene alpenweiden stijgen we in de richting van Würzjoch. Mooier kunnen we het niet beleven.

fietsend in de richting van Würzjoch
nog even de route controleren naar de pas

Als het lunchtijd wordt kijken we links en rechts, in de hoop dat we een restaurant tegenkomen, want eerlijk gezegd zijn we op de ‘bonnefooi’ vertrokken. We passeren een bord dat hoop geeft: ‘Cristlá restaurant & pizza‘, nog één kilometer doortrappen. En we treffen het. Alles is heerlijk en ja de toetjes zijn top! Ik nam er twee. 

#7 Pragser Wildsee

Dit smaragdgroene meer, op 1.496 meter hoogte en opgesloten tussen hoge bergen, ligt op slechts een uurtje rijden van San Vigilio di Marebbe. De route er naar toe is op zich al een mooie beleving. Hoewel dit meer vele toeristen aantrekt, is het beslist de moeite waard om het te bezoeken. Met name in de vroege ochtend is het hier nog vrij rustig. Voor fotografen is dat hét moment van de dag om bijvoorbeeld een spiegelglad meer aan te treffen. of optrekkende mist te ervaren. 

Pragser Wildsee – Lago di Braies
de herfst nadert aan de Pragser Wildsee

Een aanrader  is het rondje om het meer, van 3,6 km. Het pad is grotendeels vlak en daarom zeer toegankelijk. Zo ervaar je steeds een wisselend beeld op dit unieke meer, dat ‘de parel van de Dolomieten’ wordt genoemd. Vele bergsportliefhebbers komen naar dit meer, voor de start van hun wandeltocht door de bergen van het natuurpark Sennes en Prags. Let wel op dat je tussen 10 juli en 10 september, van 09:30 tot 16:00 uur, niet met de atuo naar het meer rijdt, zonder vooraf gereserveerde parkeerplaats.

Nuttige sites

Voor een compleet overzicht met wandelmogelijkheden in de omgeving van San Vigilio kan je hier kijken. En voor fiets routes, van ontspannen MTB (e-Bike) routes langs alpenweides, of door het bos, tot de pittiger route naar Rifugio Lavarella, biedt de site van San Vigilio je veel mogelijkheden. Voor overige informatie zijn de volgende sites interessant om te bezoeken:

– Val Pusteria 

– MMM Corones, het Mesner Mountain Museum, gelegen op 2000 meter op Plan de Corones 

– Lumen, het Mountain Photography museum, op Plan de Corones

– Weerbericht San Vigilio di Marebbe

Hotel/Restaurants

– Alpine Mountain Chalet Hier tref je een heerlijk ruim chalet aan net buiten de dorpskern van San Vigilio di Marebbe. Met gratis e-Bikes, een parkeergarage en een weelderige tuin met o.a. een sauna. De accommodatie wordt gerund door de hartelijke en gastvrije Alessia.   

– Ciastel Wij raakten hier verliefd op het interieur en het heerlijke eten, niet wetende dat ze ook prachtige appartementen verhuren.

– Restaurant Fana Ladina Wil je in een fijne ambiance en atmosfeer dineren en de typische ladinische gerechten proeven en ervaren? Reserveer kan hier.  

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Bergsportdag

Je vakantie start op de Bergsportdag

Deze zomer naar de bergen? Kom dan naar de Bergsportdag, 17 maart in het NBC Nieuwegein. Een dag met een uitgebreid programma vol inspirerende sprekers en lezingen, leerzame workshops, de mooiste hikes en het nieuwste materiaal. Dé perfecte voorbereiding voor jouw volgende avontuur. Lees meer