Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Een paar maanden geleden vond ik op Instagram adembenemende mooie foto’s van een bergwandeling naar de Stevia Hütte. Alhoewel ik regelmatig in dit gebied wandel, had ik van deze hut nog nooit gehoord maar het was wel een reden om deze wandeling meteen hoog op mijn bucketlist te zetten. Onze vrienden Daniela en Michael uit Augsburg, die voor het eerst op wandelvakantie in de Dolomieten zijn, hebben na het zien van de foto’s ook veel zin om met ons op pad te gaan.

Op vrijdag 7 juli is het dan zover! De hele week hebben we fijn wandelweer maar wel iedere middag onweersbuien. Maar vandaag zijn de weergoden ons goed gezind. Een staalblauwe hemel en geen wolkje te bekennen. Dus op naar Wolkenstein (maar vandaag dus zonder “wolken”)!

De auto kunnen we voor acht euro de hele dag parkeren op de “Daunei” parkeerplaats net buiten het dorp. We besluiten om de wandeling tegen de klok in te lopen, dus eerst richting de Juac Hütte die op een half uurtje afstand van de parkeerplaats ligt. Het brede grindpad loopt kronkelend door een prachtig bos waar het lekker koel is, maar al snel begint het pad aardig te stijgen.

In de ochtend genieten we nog van de koelte in het prachtige bos
Overal in het bos staan informatieborden over de dieren die hier leven geïllustreerd door uit hout gesneden kunstwerkjes

Edelweiß en Gentianen

Als we boven de boomgrens komen verandert het landschap ineens van een weelderig bos naar de typische alpenflora en worden we getrakteerd op de eerste prachtige panorama vergezichten. Het grindpad wordt steeds smaller en hier en daar zijn van houtpalen korte trappen geconstrueerd zodat je niet zo snel wegschuift op de wat steilere stukken.

Het pad stijgt gestaag en door het natte voorjaar van 2023 is er een explosie van alpenbloemen te bewonderen. Nog nooit in mijn leven heb ik zoveel Edelweißjes en Gentianen gezien, de hele alpenweide staat er vol mee!

Platt- en Langkofel
Houtpalen zorgen ervoor dat je niet wegschuift op het steile grindpad
Smalle paadjes met heerlijke uitzichten
De ruigheid van de Dolomieten

Stevia Hütte

Na twee uur klimmen bereiken we de Stevia Hütte (2.312 m.). De ligging van deze hut is werkelijk fenomenaal! Op het terras heb je een 180 graden uitzicht over de Sella, Schlern, Platt- en Langkofel. Naast ons aan tafel zit een mevrouw uit Wolkenstein, die ons vertelt dat ze minimaal 2 keer per jaar naar de Stevia Hütte wandelt. Het is haar “Stevia-Kino” zoals ze het treffend noemt.

Ze geeft ons nog een tip om via de zogenaamde “Piza Scharte” (rotsspleet) terug te lopen naar het beginpunt. Nadat we genoten hebben van een overheerlijke lunch besluiten we haar raad op te volgen en volgen we wandelpad nummer 17 richting de Piza Scharte.

Stevia Hütte 2.312 m.
180° panorama vanaf het terras met de Sella, Lang- Plattkofel en de Schlern in de achtergrond

Piza Scharte

Na een stijging van ongeveer twintig minuten bereiken we de Piza Scharte waar de afdaling richting de Regensburger Hütte (wegnr. 17B) begint. De afdaling is spectaculair te noemen en een echte belevenis! Het vergt wel veel concentratie want er liggen veel rotsige stenen op het uitermate smalle pad en een uitschuiver kan je je niet veroorloven! Bij steile stukken zijn houten planken gelegd met een leuning gemaakt van gevlochten staalkabels zodat je je goed vast kunt houden.

We nemen onze tijd en hebben twee uur nodig om de Scharte achter ons te laten. We gaan weer het normale wandelpad op en bereiken na een klein half uurtje de Regenburger Hütte (2.040 m.) Na een welverdiend drankje in het zonnetje is het nog een uur lopen naar de auto, waar we moe maar zeer voldaan aankomen!
Wat hebben we genoten van deze prachtige, onvergetelijke wandeling.

Het begin van de afdaling in de Piza Scharte
De staalkabels om je vast te houden zijn geen overbodige luxe (foto Michael Höger)

Informatie

Op de parkeerplaats Daunei wordt deze wandeling als “zwaar” gecategoriseerd. Goede, stevige schoenen en een goede conditie zijn dus een vereiste.
Ook moet je niet extreem last van hoogtevrees hebben aangezien het smalle pad soms lang steile afgronden loopt. 
Afstand 15 km, duur circa vijf uur.

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer