Heerlijke vakantie in de Dolomieten

Een reis-inspiratie van Pauline van der Waal

Op zoek naar een zonnige zomerbestemming in de bergen? Denk dan eens aan Zuid-Tirol in het noorden van Italië. Met zo’n 300 zonnige dagen per jaar moet je wel heel veel pech hebben wil je niet met een gezond kleurtje van je vakantie terugkeren. En dat niet alleen. Het is ook de perfecte bestemming voor een actieve vakantie in de bergen, maar tijd voor ontspanning is er ook.

Inspanning en ontspanning gaan heel goed samen (© IDM Suedtirol- Dietmar Denger)
Inspanning en ontspanning gaan heel goed samen (© IDM Suedtirol- Dietmar Denger)

Zuid-Tirol in de Italiaanse Dolomieten

Naast natuur en zon ook wel te porren voor culinaire hoogtepuntjes? In Zuid-Tirol zit je goed met heerlijk eten en fantastische wijnen. Je herkent in de Zuid-Tiroolse keuken overigens invloeden uit de noordelijker gelegen Alpen, maar evengoed die van de Mediterraanse keuken. De cultuur van aperitivo, antipasti en Caffè Macchiato, maar ook stevige bergkost als Spinatknödel en Apfelstrudel.

Eerst meer trek krijgen? Ga dan een dag heerlijk hiken door de bergen. De Dolomieten staan immers niet voor niets op de lijst van UNESCO Werelderfgoed.

Naturpark Puez Geisler (Copyright TV San Vigilio-San Martin /Pixcube)
Natuurpark Puez Geisler (Copyright TV San Vigilio-San Martin /Pixcube)

Kronplatz staat bekend om haar prachtige natuur

De regio Kronplatz is perfect voor natuurliefhebbers. Zo’n kwart van het gebied ligt op een hoogte tussen de 500 en 1000 meter, de helft tussen de 1000 en 2000 meter en de rest dus nog hoger dan dat. Dat betekent dat er weinig lage, vlakke stukken zijn, maar des te meer hellingen, bossen, bergketens en rotsen, en gletsjers.

Hiking kan op elk niveau (© IDM Suedtirol – Photo Alex Filz)
Hiking kan op elk niveau (© IDM Suedtirol – Photo Alex Filz)

En er is genoeg te doen

De Kronplatzregio ligt midden in de Dolomieten, maar in de verte zijn de Alpen zichtbaar die minder grillig en steil zijn. Om je heen zie je zonnige bergweiden, verrassende wandelpaden, een enorm netwerk aan hiking-routes, kerken en kastelen en mooie natuur. Maar ook kun je er heerlijk eten, wellness, spa’s, tennissen, Kneipp-wandelpaden en leuke dorpen.

Schwarzensteinhütte (© Alfred Stolzlechner)
Schwarzensteinhütte (© Alfred Stolzlechner)

Drie natuurparken in de regio

Voor natuurliefhebbers is Kronplatz de perfecte bestemming. Je kunt er terecht in de natuurparken Fanes-Senes-Braies (Fanes-Sennes-Prags), Puez Odle (PuezGeisler) en Vedrette di Ries-Aurina (Rieserferner-Ahrn) om te wandelen -al dan niet met gids- en te zien wat deze regio te bieden heeft. Er zijn trouwens hiking-routes voor alle niveaus, van ontspannende wandelingetjes tot aan pittige tochten langs gletsjers en bergmeren. Voor meer informatie of het boeken van een gids kun je op de website van Kronplatz terecht.

Prachtige natuur in Kronplatz (Foto TV Gsieser Tal - Kamilla Photography)
Prachtige natuur in Kronplatz (Foto TV Gsieser Tal – Kamilla Photography)

Vroeg uit de veren

Je moet er vroeg voor opstaan, maar de zonsopkomst bekijken vanaf een bergtop is een waanzinnige ervaring. Het wordt je overigens gemakkelijk gemaakt, want je kunt gewoon met de lift omhoog. Bijvoorbeeld bij Speikboden gaan de liften al om 6 uur ’s ochtends open. Een stevig ontbijt in één van de berghutten is dan een mooie afsluiter van je ochtend.

Hiken met het zonnetje net achter de berg (Copyright: IDM Suedtirol Hansi Heckmair)
Hiken met het zonnetje net achter de berg (Copyright: IDM Suedtirol Hansi Heckmair)

Hiken met het hele gezin

Voor kinderen zijn de bergen fantastisch. Lekker struinen door de bergen, bossen en bergbeekjes en overal dieren. En niet alleen dat,want kinderen (en hun ouders!) kunnen zich ook uitleven in het Kron Arc Adventure-park waar je met pijl en boog aan de slag mag. Of de Kinderwelt in Valdaora/Olang waar je in het bos je klimskills kunt testen. Voor alle opties kijk even op de website.

Op vakantie met het hele gezin (IDM Suedtirol/ Harald Wisthaler)
Op vakantie met het hele gezin (IDM Suedtirol/ Harald Wisthaler)

Of pak de fiets

Niet alleen zijn er ontelbare wandelroutes, er zijn ook honderden kilometers aan fietsroutes uitgezet, zowel over de weg als dwars door de bergen met je mountainbike. Eén van de hoogtepunten is de Val Pusteria-route. Hierbij fiets je langs de rivieren Rienza (Rienz) en Drava (Drau) door groene valleien door de Alpen en Dolomieten. De route begint bij de stad Bressanone (Brixen) en eindigt bij de andere kant van de grens van Zuid-Tirol in Oostenrijk. Om het fietsen nog makkelijker te maken en de flexibiliteit te vergroten mag je je fiets ook meenemen in de trein. Of huur een elektrische fiets! Meer informatie op de website.

Fietsen met een waanzinnig uitzicht (IDM Suedtirol/ Alex Filz)
Fietsen met een waanzinnig uitzicht (IDM Suedtirol/ Alex Filz)

En als je de natuur even zat bent…

Een dagje wat anders? Je kunt ook een bezoek brengen aan het historische stadje Brunico (Bruneck). Brunico heeft een levendig centrum met leuke winkeltjes en is zowel in 2014 als 2015 uitroepen tot de meest leefbare stad van Italië. Maak een stadswandeling, drink een koffie op het terras en koop wat lokale producten om ook thuis nog van het Italiaanse leven te genieten.

Interesse in Kronplatzregio voor een volgende vakantie? Goed idee! Je vindt meer informatie en de mogelijkheid tot boeken op de Nederlandstalige website van Kronplatz. Ook is daar meer te lezen over Bruneck.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.